Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 w zabudowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 w zabudowie

Witam,

w najbliższym czasie przymierzam się do zrobienia nowej zabudowy pod TV. W związku z tym chciałbym zrobić coś jak na załączonym zdjęciu. Dwie kolumny i subwoofer na glosniku Infinity 1260W po środku w zamkniętej obudowie. Całość zasilana amplitunerem Yamaha RX-V671. Ampli i subwoofer już mam, głównym problemem dla mnie jest dobór głośników do kolumn. Miejsce nie jest problemem, pokój ma 30m2 a zostanie rozbudowany do ok 50m2. Wstępnie myślałem o głośnikach typu STX Graviton 900, ale jakoś wolałbym wykonać wszystko samemu + nie jestem przekonany czy głośniki z tak dużymi membranami i reflexem są wgl potrzebne przy subwooferze oraz czy sam amplituner da rade to zasilić. Mój budżet to ok 2000zł na kolumny, oczywiście jak mniej to lepiej. Sub będzie wbudowany w zabudowę, pytanie czy ktoś praktykował wsadzenie w taki duży mebel (3,5m szerokości) również głośników. Teoretycznie wydaje mi się iż ma to sens gdyż całość będzie z grubej MDF a blat dodatkowo kamienny także waga całości spokojnie powinna przekroczyć 200kg. Z góry dziękuje za pomoc bardziej doświadczonym:razz:

Ja tak z ciekawosci tylko podpytam. Przy ilu Hz jest cięcie w GRAVITON 900 wysokotonówki ? Na stronie producenta nic o tym nie ma. I pytanie do autora , słyszałeś te kolumny jak grają i możesz to opisać ? Te szafy są budowane z przeznaczeniem do domu ?

Skomentuj

Nie wiem przy ilu Hz jest odcięcie niestety. Producent podaje tylko całe pasmo. Osobiście nie słyszałem, ale rozmawiałem z zaufaną osobą która ich słuchała i podobno grają ładnie, bardzo wyrazisty bas przy niskiej głośności itp. Wypadają znacznie lepiej niż konkurencja np tonsil zeus. Tylko, że jak słuchałem takich zeusów czy altusów jakiś czas temu to nie wiem czy mnie to satysfakcjonuje:p Tak szafki chce zbudować pod TV w domu. 3,5m szerokości

Skomentuj

A czy nie lepsze byłyby STX F-360 n ? Wyglądają na tak samo duże i mają średniotonowy głośnik.

Skomentuj

Gravitony mają driver, większe niskotonowce i 2x tyle mocy. Nie znalazłem informacji jakie tam dokładnie są głośniki ale po cenie która jest prawie 2x wyższa bez promocji niż za F-360 sądze że gravitony lepiej zagrają.

Skomentuj

Symulacja domyślnie, bo nie wiadomo jak ty masz dokładnie Infinity w stoliku. I nie stawia się tak blisko podłogówek ściany. No i głośniki wysokotonowe muszą być na wysokości uszu. To takie podstawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez MrBoss Zobacz posta
              Wstępnie myślałem o głośnikach typu STX Graviton 900, ale jakoś wolałbym wykonać wszystko samemu + nie jestem przekonany czy głośniki z tak dużymi membranami i reflexem są wgl potrzebne przy subwooferze
              tutaj bym zapytal inaczej - czy tak salby sub jest potrzebny przy kolumnach typu graviton?! :p
              te kolumny to w praktyce subwoofery + driver

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                tutaj bym zapytal inaczej - czy tak salby sub jest potrzebny przy kolumnach typu graviton?! :p
                te kolumny to w praktyce subwoofery + driver
                Zapomniałem dopisać że na symulacji są już dwie kolumny Graviton 900 zsumowane dlatego jest 240L i tak głośno. Jak w zamierzonym projekcie autora. Teraz trzeba 10 głosników Infinity 1260W by to równo zagrało. Takie to wszystko duże wyszło, a amplituner taki mały. I chyba nie ma wyjścia przedwzmacniacza by to konkretnie rozbudować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
                  Symulacja domyślnie, bo nie wiadomo jak ty masz dokładnie Infinity w stoliku. I nie stawia się tak blisko podłogówek ściany. No i głośniki wysokotonowe muszą być na wysokości uszu. To takie podstawy.
                  Rzeczywiście na mojej symulacji nie wygląda to dobrze, ale oczywiście ustawienie będzie w miarę możliwości jak najbardziej poprawne, o ile żona nie będzie marudzić że kolumny "na środku stoją" Infinity mam w skrzynce zamkniętej 36L i wzmak 300w rms. Mój amplituner ma niby 150W/kanał rmsu i posiada wyjście na preout a nawet dwa licząc zone. Problem tylko taki, że jeżeli gravitony można przyrównać do 9 takich subów to zdecydowanie jest to dla mnie na wyrost i generowanie kosztów w postaci zewnętrznej końcówki o dużo większej mocy raczej jest bez sensu, ale mogę się mylić.

Skomentuj

O gustach się nie dyskutuje ale po co taka meblościanka?

Uważam że lepiej mieć dwie sensowne kolumny które zbudują fajną przestrzeń i ewenrualnie sub do tego. Takie ogromne gravity może potrafia porządnie kopnąć ale średnica może kuleć lub słychanie będzie męczyć.

Skomentuj

Czaruję...
                    X