Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik stożkowy średniotonowy + tuba stożkowa - da się to połączyć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik stożkowy średniotonowy + tuba stożkowa - da się to połączyć?

Cześć, jestem na bardzo wstępnym etapie przemyśleń dotyczących budowy własnego zestawu głośników.
    Pytanie, które mnie nurtuje to czy jest możliwe osadzenie "typowego" głośnika średniotonowego (chodzi mi o to aby taki zestaw robił w średnich tonach), w szczególności takiego jak Monacor SPH-135KEP w tubie stożkowej (w literaturze anglojęzycznej widuję pod nazwą "conical"), takiej jakiej dla przykładu buduje firma OMA (chodzi o kształt tuby)? Czy da się tak zaprojektować tubę aby nie popsuła charakterystyki głośnika, a jeśli da się coś poprawić jeszcze to już byłoby super.
    Myślę o tubie m. in. ze względów estetycznych - są pewne obostrzenia co do tego jak zestawik ma wyglądać

Witam,

Wszystko się da, ale trzeba odpowiedzieć sobie na parę pytań. Bo może np. się nie opłacać, lub wymagać tyle czasu na naukę i próby, że się zniechęcisz. Może też być tak, że zbudujesz w miarę szybko imitację dobrej tuby i stwierdzisz, że to nie to.
    Z tego co widzę, ten głośnik nie specjalnie nadaje się do tuby.
    W tubie szerokopasmowej bardzo ważnym elementem jest korektor fazy, z angielskiego phase plug. Poprostu chodzi o to, żeby wlot tuby był ściśle dopasowany do konkretnego modelu głośnika. Żeby dźwięk ze wszystkich części membrany dochodził na wlot tuby w jednakowym czasie. Poza tym, takie tuby zazwyczaj wymagają obecności bardzo niewielkiej ilości powietrza między membraną a wlotem, zatem niejako wlot tuby musi być tak wyprofilowany, żeby przylegał do membrany na całej jej powierzchni.

Jeżeli chcesz eksperymentować to najłatwiej Ci będzie zacząć od głośnika z membraną w kształcie miski. Takiej z wklęsłą kopułką. Poza tym dobrze jest, kiedy taki głośnik ma wysoki współczynnik EBP (=Fs/Qes).

Bardzo prostym sposobem, który pomija cały ten etap powyżej jest kupno gotowego głośnika przystosowanego do pracy w tubie, tzw. drivera, o odpowiednio niskiej częstotliwości granicznej.
    Np. coś takiego: https://www.bcspeakers.com/en/produc...er/2-0/8/dcm50

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź Granat,

Od momentu wystosowanie mojego pytania starałem się trochę zgłębić temat i to o czym piszesz dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu, że nie wybrałbym optymalnej drogi próbując zestawić "zwykły" głośnik z tubą. Driver, który podałeś jako przykład jest dość drogie (na pewno bardzo dobry :), natomiast mnie przypadł do gustu (nie znam na jego temat opinii) taki driver od Monacora: CDX1-1747, który jest nieco tańszy ale wydaje się mieć niezłe parametry. Co o nim sądzisz? Coś takiego spróbowałbym włożyć do tuby stożkowej (z anglika zwą to "conical horn" zauważyłem) i liczę, że będzie dobrze :). Dopadłem ostatnio najnowsze wydanie programu Hornresp i staram się go ogarnąc pod kątem projektu TL dla niskotonowego głośnika Monacor'a SPH-250KE, więc jak się uporam to spróbuję w tym programie policzyć sobie tubę dla tego średniotonowego drivera, którego tu przedstawiłem. Co sądzisz o takim rozwiązaniu? Czy ten tubowy głośnik jest Ci jakoś znany?

Skomentuj

Nie znam tego drivera, ale w tej cenie można kupić DE250, którego znam i polecam.
        Jest to jednak driver wysokotonowy. Przy umiarkowanych mocach działający powiedzmy od 1kHz, nie niżej.

Skomentuj

Czyli DE250 to też raczej wysokotonowy głośnik? Gdzie szukać bardziej sredniotonowych driverów tubowych? Zależy mi na tubie dla średnich (choć praktycznego doświadczenia nie mam jeszcze w odsłuchu takiego głośnika).

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Skomentuj

Tak, DE250 to driver zoptymalizowany dla wysokich tonów.
            Niestety nie wiem gdzie szukać średniotonowych głośników tubowych.

Skomentuj

Witam
              Ja mam JBL prx635 i tam jest średni z tubą
              http://www.essaudio.pl/pdf/jbl/prx600/JBLPRX635PL.pdf

Skomentuj

Dzięki Allan

Rzucę okiem co tam włożone.

Skomentuj

Czaruję...
                X