Potrzebuję do zwrotnicy kondensator 5,1uF. Czy stoi coś na przeszkodzie uzyskanie takiej pojemności z połączenia 3,9uF + 1,2uF?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
łączenie kondensatorów
Collapse
X
-
Zamieszczone przez hi-fi Zobacz postaStoi. Połączenie szeregowe.Last edited by jamess8; 16.01.2019, 22:24.
Skomentuj
-
Jaja sobie robicie, jak polaczysz dwa rownolegle napiecie, a raczej potencjal na kazdym z nich bedzie taki sam. W szeregowym jest inaczej. Czasem lutuje dwa elektrolity do kupy (- z - lub + z +) jak potrzebuje non polarized elektrolit i jakis maly polyester czy polypropylene rownolegle z nimi, by zmiejszyc ich impedance.
Skomentuj
-
Ogólnie łączenie kondensatorów nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Popieram słowa przedmówcy i dodam że:
Przy równoległym łączeniu kondensatorów pojemność można obliczyć z prostego wzoru Cw=C1+C2+...+Cn a napięcie (potencjał) nie powinno się zmienić, natomiast przy szeregowym łączeniu mamy wzór Cw=(C1*C2)/(C1+C2) ale już napięcie całkowite Uc będzie sumą napięć na wszystkich połączonych szeregowo kondziołkach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaCzłowiek chce 5,1. Ma 3,9 i 1.2. To niby jak ma je łączyć?? Nie mieszajcie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz posta...równolegle obie te pojemności powinny dać zakładane 2,1uF
Poczytaj o łączeniu kondensatorów.
Szeregowo da tyle, równolegle 5,1.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz postaŻe co???
Poczytaj o łączeniu kondensatorów.
Szeregowo da tyle, równolegle 5,1.
Najpierw "dałem wywód" na temat łączenia kondensatorów po czym sądzisz że świadomie i z premedytacją napisałem 2,1 nie wiadomo skąd ?
Tym bardziej że napisałem że "ma dać zakładane...." a zakładane było 5.1 czy 2.1 ? Zwykła literówka. Tym bardziej że dzisiaj jadę na atropinie (jeśli wiesz co to jest i czemu służy)
Skomentuj
Skomentuj