Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CW 1002C - wykonanie dla znajomego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CW 1002C - wykonanie dla znajomego.

Witam. Pewno wszystkim ten przetwornik wychodzi już uszami..ale to już ostatni raz chcę go odsłonić, mianowicie chodzi mi o to, że buduję dla znajomego subwoofer na tym przetworniku, nie mniej jednak mam kilka kwestki które stoją pod znakiem zapytania,Czy uzyć 2 x 7294 czy może coś lepszego mocniejszego na ten głośniczek ? kolejna kwestia to układ subsoniczny. Jakiś najlepszy, i ostatnia sprawa. znajomy nie ma w kinie domowym - wyjścia na Subwoofer Aktywny, jako, że nasuwa mi się tylko jedna sensowna alternatywna stwierdziłem, że sygnałem może być na wyjściu Euro złącze które to kino posiada.Czy da rade tak puścić sygnał ? pytałem kiedyś - kogoś i stwierdził : "problem w tym ze tam z kina idzie mocny sygnal bo ma wzmacniacz suba w kinie " i dodal ze wyjscie na suba jest nie liniowe. Nie wiem za bardzo jak rozwiązan ten problem..Kino ma jeszcze jakieś wyjścia "Components Out " Pr Y Pb i wszystko na Chincze wie ktoś co to może być ? Za wszelką pomoc będe bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam

wydaje mi się że subsonic niebędzie potrzebny, poco robic subsonica którt tnie na 30 hz skoro poniżej tego i ta czestotliwośc jak małi spotykana w np muzyce. jak to kiedys ktoś powiedział na fgorum, subsonica to można do głośnika który ma grac wyzej te 50,60 hz i wyżej , wtedy subsonic jest opłacalny, co do wzmacniacza, zalezy jakie masz pomieszczenie , ja bym zdecydował sie na coś lepszego niż tda, mówiac krótko do swojego g.. bede robił 300 albo 400W jeszcze niewiem, pare komentarzy na priv i sie zdecyduje ale to nie ta sprawa :P , to zalezy jaką masz obudowe ja u siebie w budzie 50 litrów - (minus) głosnik itp jakies 45-50 zamontowałem BR od spodu nózki 4 cm i jeśli chdozi o zejście, efektywnośc i ogólny efekty przynajmniej u mnie to jest .. róznica ogromna oczywiście na lepsze, niema mowy tez o niewiadomo jakim impulsie, głosnik elegancko jets kontrolowany przez obecnego tda jakiego używam .. mała moc ale wkoncu to niecałe 8 metrów kw :) schodzi nisko i dosc ładnie i przedewszystkim w BR efektywnosc wzrosła o dobre pare decybeli, teraz go słychac i czuc poprzednio było o wiele ciszej :)

Skomentuj

Subik będzie grał w pomieszczeniu 2.5^3 m. Jest to obudowa niecałe 68 Litrów. dosć grubo tłumiona. Jest jeszcze jedna istotna sprawa..chwilowo napędzam go polskim starym wzmacniaczem nazywającym się Radmor i do tego korektor. jeżeli wyłącze korektor i zostawie sam wzmacniacz, to obcina grubo decybele. Czy po za wzmacniaczem jest jeszcze coś co mogłoby podbić go (coś na zasadzie korektora ?) nurtuje mnie to od dłuższego czasu.
      Napisałeś, że decydowałbyś się na coś wiele lepszego niż TDA. potrzebowałbym małe konkretny :) co gdzie jak i za jaką sumke :) ujmę to tak..żeby sklepać to w całość, żeby grało co jest po za wmacniaczem i budą potrzebne ? Dziś mam sporo pytań heh i ostatnia sprawa, powracając do korektora..jest to Radmor 5471..dałoby rade go podpiąć pod wzmacniacz of course zbudowany od podstaw ?

Skomentuj

ja troche duża obudowa 68 an taki pokój uf

Skomentuj

40-45 litrow lepsza kontrola.

Skomentuj

zerby było glosniej i lepiej dodałbym po 1 otwór BR po drugie filtr + wzmacniacz własnej roboty i jazda, na elektrodzie jest chocb pa300 wiec sobie go zmontuj i git :) chyba ze nieznasz sie wcale na elektroncie noto problem, trzeba klupiccoś co ma przynajmniej 200 W rms / 4 ochm

Skomentuj

Budzik jak to jest jak był jeszcze dział z gotowymi konstrukcjami forumowiczów to mnie zjechałeś, że Cw1002c w b-r to konstrukcja maks-drech, a teraz widze sam masz w b-r. Co efektywnosci brakowało i dudnienie nie przeszkadza? Co wszyscy czepiali się do mojego projektu ze to w b-r dudni, nie gra i kontrola słaba i głuchy jestem jak tego nie słysze. Jak to się ludzie zmieniają. A ja z tego waszego głupiego gadania to b-r zatkałem i teraz znowu myśle o odetkaniu.

[ Dodano: 2005-02-16, 18:03 ]
              Seentag, Po pierwsze jak czytałem bo nie poosiadam takiego wzm, to TDA 7294 w mostku to dla 8 omowego głosnika ten wzm pasuje, a CW ma 4 omy. Ja mam mojego CW pod 125 W sin i mało dla niego jest. Także te tda to tez lipa. No chyba ze tylko fimy, bo hałasu to nim nie narobisz, narobisz ale w b-r bo w closed to faluje ale zradziłem na to głosnikiem mam w podłoge i pod scianą, w rogu pokoju. Co według artykułów na elektrodzie.pl zwiekszą aż do 6-9 db efektywność. A subsonic jak w closed to nie trzeba a w b-r to trzeba popróbować bo chyba nik nie mierzył jak to na charakterystyce w rzeczywistości wygląda. A i na elektrodzie znalazłem parametry co ktos tam zmierzył niby rzeczywiste tego głosnika.

[ Dodano: 2005-02-16, 18:13 ]
              Budzik, nie wiem czy pamiętasz nasza rozmowę sprzeczkę o tego CW powiedziałes tak "królem to ty może jesteś ale nie konstrukcji akustycznych" także teraz jak ty masz Cw w b-r to ty też nie.

Także pozdrowienia od BAUNSU KRÓLA
              pozdro 600

[ Dodano: 2005-02-16, 18:35 ]
              Wiesz Budzik, nie jestem złosliwy ale czemu raz ludzie gadają tak a drugim razem tak, to jest poprostu śmieszne. A teraz poważnie o twojej konstrukcji jaką masz średnicę b-r bo jak maiłam 7cm to gwizdało z otworu dopiro przy 10cm przestało, i na ile masz zestrojony b-r ja mialem na 37 Hz i buda 49L i troszke tam z 3 litry trzeba odjać na głosnik. A b-r stroiłem na parametry producenta. I też pewnie rurą kanalizacyjną przedłuzyłeś?
              Załączone pliki
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax ... królem akustyki nie jestem ale Budzike który budzi ludzi uderzeniam dobrej muzy klubowej w moim bloku ... na temat muzy niebede sie sprzecza łbo ja wiem co sadze o pozdro 600 ; )

a co do twojej konstrukcji to jednak masz racje zjechałem cie i miałem arcje ... to było dawno temu wiec wtedy cw w closed to byl standart teraz sie gusta zmieniły ludzie majawymagania inne , tak samoj ka kiedys były aparaty cwykłe teraz ludzie wymagają ch w komórkach tak teraz cw wymaga br bo konkurencja jak stx sie poajwiałwiec trzeba czyms naprawic niski spl tego głosnika

i teraz ci mówie ze jak na tamte czas ytwoja konstruckja to szit, musisz iśc na przewidywacza przyszłości bo na dzien dzisiejszy cw w br to dobry wybór dlatego gratuluje ci ze juz o kilka epok audio wiedziałes jakie wymagania beda stawiane subwoferom na dzien dzisiejszy )

gusta sie smnieniają mi sie tez zmieniły :) wole łupanie głosne niż kontrole w closed :P

Skomentuj

ale nie odpowiedziałes mi na temat twojego strojenia b-r.

Skomentuj

45-50 litrów zalezy ile odejmie za głosnik itp ,

strojenie hmm wiesz że niepamiętam a niema akurat winisd na kompie itp i neihcce mi sie instalowac, niepatrzyłem na strojenie a na charakterystyke i impuls i to czy br niebedzie za długi itp itd :) .. BR skierowany w dół a jakie ma wymiary .. hmm jest to 3 br stxa ten najwiekszy 74 mm długisc jakies 160

wrzuc parametry do winisd ustaw 50 litrów bude i stojenie takie zeby zgadzal sie a BR i bedziesz wiedział na ile jest strojony

Skomentuj

z tego co pamiętam to jakieś 35Hz :) mam ten sam tunel do 27/150/4SW w 45L i chyba właśnie strojenie wyszło na 35Hz

Skomentuj

no mozliwe bo ja niepamiętam, nawet chyba niepatrzylem na strojenie :P

Skomentuj

Budzik, impuls ładnie max 18 ms ale ja podbicia miałem 4,5 czy 5 nie pamietam a ty masz ponad 10,5 to juz chyba strasznie dudni ? Czy się mylę? No ale 96 db jest. 50L i 60Hz masz niby według parametrów producenta, a według tych z elektrody 50l 61Hz i podbicia 12,7 a Spl 97,5 a impuls max 19,5. Ale jedna lipa f3-43Hz.

Skomentuj

nie wierzcie w tak duze podbicie to tylko symulator w praktyce będzie mniejsze i to zdecydowanie. B-R az tak sprawnie przy wysokim Qts nie dział a jak Qts jest nizsze niz podaje Alphard to i podbicie będzie siłą zeczy mniejsze :P

Skomentuj

mnie sie osobiscie bardziej podobał CW1002 w 40 litrach z wzmakiem 200 w zamkniętej. Niż z tda w BR ....to z tda w br mialem tylko do czasu zmiany wzmaka, poprostu tda i zmknięta czynily z tego ukladu cichego popierdułka :P Teraz trzymam tego CW w aucie w jakis 30 litrach i jest jak na moje oki - wmzmak oddaje jakies 150wat w sin

Skomentuj

kurde mac kondrax naucz sie korzystac z symualtrora, według paramametrów mam podbocie jak ty 4-5 db , impuls 18 wiec mamy to samo chyha ze ty używales innych parajetrwo mnie to jeden kij bo gra DORBZE a symulator o kant dupy mozesz sobie obić charakterystyka glosnika niejest płaska tylko ma podbicia i spadki i w rzeczywistosci to podbicie moze byc o wiele mniejsza niż na symulatorze

i niemów mi o podbicu , wiem swoje ;]

UFOK tak masz racjęale narazie kasy niemam na wzmaka do suba !! kolumby zostay stuningowane i bedą miały lepszy wzmak wiec żeby jakos je dogonic zrobilem minimum czyli zestroilem br dla cw co sie okazalo dobrym posunięciem , bedzie mocniejszy wzmak to zoabczymy zo z trym otworem bedzie albo zatkam bo jest od spodu wiec niewidac albo dalej zostanie BR ... zrobie t oczy tamto i tak na złom poleci bo mam w planach juz ciekawszegy głośnik ;]

Skomentuj

budzik: 45 L i 3 rurki 7,5 sednica długosc 16 , parametry producenta to wychodzi 64 Hz strojenie br dla 45 L

[ Dodano: 2005-02-17, 00:53 ]
                                  albo ja mam jakies winISD walnięte albo cos zle wpisuję
                                  Załączone pliki

Skomentuj

O subie wiadomo juz niemal wszystko :-)
                                    Sygnał dla niego naproście jesz wziąść z obecnego głosnika basowego co wymaga ingerencji ze srubokrętem.
                                    Ale najlepiej jest wyjąć sygnał który zasila końcówke suba.
                                    ten sugnał podać na wzmacniacz w nowym subie bez zadnych filtrów pierdół bo sygnał jest odfiltrowany jak nalezy (brzmienie)
                                    ponadto masz zsumowany bas ze wszystkich kanałów
                                    unikaj podłączania sugnału audio ze scarta - jak będziesz wtedy dawał głosniej?
                                    Pilotem sobie sćiszysz a i tak musisz ruszyc 4 litery zeby sciszyc suba.
                                    Rozwiazanie mozliwe ale najgorsze ze wszystkich
                                    Co to za kino?

Skomentuj

niesamowite... budzik jest aż takim guru na forum ze nikt nie smie go zjechac za BR do cw.

Ale ja sie nie boje i to zrobie:
                                      Niezły trzeba miec tupet i zdanie innych w dupie zeby tak traktowac człowieka. Jak kondrax zrobił cw w br to szanownemu panu Budzikowi sie to nie spodobało bo akurat takie bylo jego "widzi mi sie" i go pojechał. A teraz jak sam pan Budzik robi cw w BR to nie jest to wina gumowego ucha, tylko "takie są trendy i ogolne gusta". NO COMMENT & ZERO RE5PECT.

Skomentuj

Grze, jestem z tobą hahahaha

Skomentuj

Czaruję...
                                        X