Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawki do kolumny na tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ta skrzynia jak mowilem na poczatku byla zrobiona na oko 2lata temu. teraz chce to poprawic. a głosniki faktycznie mam 20/60/3
    a teraz mysle cos na wzor tego zrobic ale nie moge sobie poradzic z tym liczeniem.

Skomentuj

Dla dwóch głośników wychodzi buda 41L@50Hz. Bass reflex 10cm x 15,6cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Dla dwóch głośników wychodzi buda 41L@50Hz. Bass reflex 10cm x 15,6cm.
        dziekuje , ja niewiem czemu mi taklie bzdury wychodzily caly czas

Skomentuj

W ogóle ten głośnik (20/60) do obudowy b-r słabo się nadaje. Czemu wybrałeś głośniki tonsila? Przecież jest tyle dobrych możliwości jakość/cena na naszym rynku który i tak jest ubogi w stosunku do np. niemieckiego, a wybrałeś chyba najgorszą z możliwych. Sprzedaj to wszystko bo dobrego dźwięku i tak z tego nie będzie. Chyba że ma to być robione w celach czysto dydaktycznych...tylko że to się i tak mija z celem bo można zrobić kolumny które będą dobrze grały i się nauczyć przy tym tyle samo.

Buda była obliczona dla 20/80 (żeś namotał że masz 20/80 ). Co do 20/60 to przeczytaj co napisałem u góry.
          Last edited by Oskar29; 23.01.2019, 11:21.

Skomentuj

jak mowilem dopiero zaczynam, nasłuchalem sie kolegow, kup sobie tonsile....
            teraz juz nie zmienie tego tylko trzeba skonczyc i moze wtedy sprzedac.
            nowa buda narysowana.
            pytanie; czy br z tylu miedzy glosnikami nie przeszkadza?

obudowy 41,8l wyszly

Skomentuj

Jeżeli wylot portu ma być z tyłu to ja dałbym go niżej nie więcej niż 25 cm od podłogi ,a wlot tunelu ustawił tak aby był w samym środku obudowy.Bez pomiarów nie ustalisz dokładnie jak ma być to wykonane.Dotyczy to także średnicy i długości tunelu plus wytłumienie.
              Jednak przy tak mało imponujących głośnikach lepiej jest zacząć od przodu.

no i pytanie podstawowe w jakim pomieszczeniu ma to grać?
              Last edited by czart; 23.01.2019, 14:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                mało imponujących głośnikach

no i pytanie podstawowe w jakim pomieszczeniu ma to grać?
                Skladam z tego co juz mam, jak dokoncze to bede myslal nad nowym zestawem nie kazdy zaczyna glosnikami za 3000zl. A co do pomieszczenia to cos okolo 25m2 na poddaszu
                Last edited by Lodzix; 23.01.2019, 17:06.

Skomentuj

Tu nie chodzi o to że masz mieć droższe głośniki. Po prostu inne. STX sprzedaje głośniki lepsze i tańsze od tonsila. Tak samo budżetowa seria PFC od SB jest też całkiem ok i jest tańsza od tonsila. Zresztą w stosunku do tych tonsili to nie trzeba wiele żeby grało to lepiej . Dlatego radziłem żebyś to sprzedał. Zostanie Ci kasy jeszcze trochę a będziesz miał za mniej lepsze głośniki :) .
                  Last edited by Oskar29; 23.01.2019, 18:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez Lodzix Zobacz posta
                    obudowy 41,8l wyszly
                    Teraz ok. Wygląd też dużo lepszy

Skomentuj

..

Skomentuj

Nie na temat...
                        umieszczaj takie posty w offtopie

Skomentuj

20 litrow na starego tonsila 20cm? cos duzo za malo! :???:
                          zrobilbym skrzynke testowa zeby osobiscie to odsluchac

Skomentuj

No byla skrzynia 52l br 10cm dlugi na 15cm. I z tego co tu sie gada rzeczywiscie nisko graly ale tak jakby slabo, jakby takie uduszone. Mi zalezy na takim dynamicznym basie, reszte sobie subwooferem wypelnie.
                            Jutro zaczynam ciac mdf mysle ze w 2 dni sie powinienem wyrobic

Skomentuj

nie tnij!
                              pobaw sie jeszcze z obecna skrzynka az nie uzyskasz dobrego brzmienia!
                              te 20 litrow na sztuke to zdecydowanie za malo jak na tonsila

Skomentuj

Spoko i tak wiekszosc plyt to sa odpady z mebli tak ze caly koszt to z 30zl wyjdzie, tyle ze pracy troche. Skleje zaloze i poslucham, jak nie podpasuje to nie bede dalej robil

Skomentuj

no i oczywiście przymierzam sie do nauki pomiarow.
                                  jig zrobie mam nadzieje bez problemow, ale niie wiem co z tym przedwzmacniaczem robic? kupić jak tak to jaki?

Skomentuj

Mam JIGa takiego jak w linku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2540818.html
                                    Jig jest z przedwzmacniaczem.
                                    Jak jesteś zainteresowany to pisz.
                                    Last edited by Adzik94; 24.01.2019, 15:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      nie tnij!
                                      pobaw sie jeszcze z obecna skrzynka az nie uzyskasz dobrego brzmienia!
                                      te 20 litrow na sztuke to zdecydowanie za malo jak na tonsila
                                      Wcale nie za mało. Na 20/80 to może by było za mało, ale nie na 20/60. Ten głośnik jest stworzony do obudowy zamkniętej i to dosyć małej. Był np. w perfectach 150. Nie są to duże kolumny. Można spróbować większą budę ale dużo więcej się z tych 20/60 nie wyciśnie (znowu gdyby były to 20/80 to można by pomyśleć nad większą budą) a odpowiedź impulsowa się pogorszy. Skoro i tak najniższy bas ma być dopełniony subem to nie ma sensu ich wsadzać w większą budę IMO. Zejdzie do tych ~50Hz a resztę dopełni się subem. Najlepiej to zrób sobie najprostszego jiga do arty (to dosłownie jeden rezystor i parę kabelków/złącz) i pomierz parametry T/S tych głośników.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Albo kup tego jiga od kolegi.
                                      Last edited by Oskar29; 24.01.2019, 17:35.

Skomentuj

https://ep.com.pl/files/6981.pdf

Skomentuj

no bieda, kazdy gada co innego az sie odechciewa wgl cokolwiek robic...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X