Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uszkodzony głośnik kolumny elac ELT 10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uszkodzony głośnik kolumny elac ELT 10

Witam, posiadam kolumny elac ELT 10, niestety mój pies w szale słyszanych dźwięków uderzył łapą w głośnik i uszkodził kopułkę.
    Głośnik nie charczy, gra normalnie ale chciałbym go doprowadzić do stanu sprzed wydarzenia lub znaleźć taki sam i kupić, niestety po przeszukaniu internetu numerem głośnika widocznego z tyłu lub kolumny nie mogę takiego znaleźć, kopułki również takiej nie widzę, także mam nadzieję że tutaj ktoś mi pomoże.

Spróbuj zdjąć naklejkę czy pod nią nie kryje się oznaczenie rzeczywistego producenta

W starszym modelu(kosz identyczny) woofery to były Tesle ARN 5608, inaczej Westra KW-160

Skomentuj

fakt, kopulka nietypowa
      wklesla czy wypukla?

Skomentuj

zaraz go wykręcę i spróbuję zdjąć naklejke, kopułka jest wklęsła i nigdzie takiej nie widzę żeby można było kupić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
        Spróbuj zdjąć naklejkę czy pod nią nie kryje się oznaczenie rzeczywistego producenta

W starszym modelu(kosz identyczny) woofery to były Tesle ARN 5608, inaczej Westra KW-160
        niestety brak oznaczeń

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta

To może być jakiś wynalazek wzorowany na ARN-ach, bo Tesle z reguły miały okrągłe otwory w koszu, tutaj są podłużne, ale to szczegół, w ostateczności można zmienić kopułki we wszystkich, by nie rzucało się to w oczy, znalezienie kompletu głośników to raczej będzie problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            To może być jakiś wynalazek wzorowany na ARN-ach, bo Tesle z reguły miały okrągłe otwory w koszu, tutaj są podłużne, ale to szczegół, w ostateczności można zmienić kopułki we wszystkich, by nie rzucało się to w oczy, znalezienie kompletu głośników to raczej będzie problem.
            z tego co udało mi się znaleźć to kosz jak i głośnik jest bardzo podobny do vistaon WS 17 E

Skomentuj

Zamieszczone przez chup86 Zobacz posta
              kopułka jest wklęsła i nigdzie takiej nie widzę żeby można było kupić.
              kopulek wkleslych faktycznie nikt nie sprzedaje
              ale da sie je latwo wykonac
              kiedys robilem takie nakladki wycinajac je z wiekszej kopulki i wklejajac odwrotnie

ale musialbys kupic z kazdego rozmiaru po 2szt i dopasowac krzywizne :/
              tak wiec chyba faktycznie lepiej kupic 4 kopulki klasyczne i wymienic/dokleic w kazdym glosniku

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                kopulek wkleslych faktycznie nikt nie sprzedaje
                ale da sie je latwo wykonac
                kiedys robilem takie nakladki wycinajac je z wiekszej kopulki i wklejajac odwrotnie

ale musialbys kupic z kazdego rozmiaru po 2szt i dopasowac krzywizne :/
                tak wiec chyba faktycznie lepiej kupic 4 kopulki klasyczne i wymienic/dokleic w kazdym glosniku
                Raczej wyciąć stare i wkleić nowe wypukłe. Mase się wtedy tak nie zmienia jak przy dołożeniu dodatkowej kopułki

Skomentuj

Na tą chwilę się wstrzymuje z wymianą kopułek. Napisałem do producenta i dostałem informację że mają takie głośniki na stanie. Aż sam się zdziwiłem.
                  Teraz czekam na maila z informacją odnośnie kontaktu w Polsce.

Skomentuj

zdziwisz sie pewnie jak cene podadza

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      zdziwisz sie pewnie jak cene podadza
                      No sam jestem ciekaw jaka będzie cena. Tak czy siak na razie czekam ile zaśpiewają.

Skomentuj

Zamieszczone przez chup86 Zobacz posta
                        No sam jestem ciekaw jaka będzie cena. Tak czy siak na razie czekam ile zaśpiewają.
                        Dostałem informację, cena głośnika to 220 zł + ewentualnie koszty wysyłki 100-150 jeśli będę chciał mieć jak najszybciej, chyba że zaczekam aż polski dystrybutor coś będzie od nich zamawiał to wtedy bez kosztów wysyłki. Raczej zaczekam bo uszkodzony głośnik gra normalnie więc trochę czasu mnie nie zbawi.

Skomentuj

W takiej cenie zmienisz kopułki we wszystkich czterech głośnikach i jeszcze trochę zostanie kasy.
                          Będzie to dobrze wyglądało i różnicy nie usłyszysz.

Skomentuj

Niby tak :-) ale dla osoby bez doświadczenia w temacie, może się to skończyć koniecznością wymiany więcej niż jednego głośnika :-)
                            220zł to sporo jak za taki głośnik, ale da się jeszcze przeżyć jak się mocno zęby zaciśnie. :-)

Skomentuj

szczerze mówiąc mam jakieś zdolności manualne i myślę, że jakoś bym sobie poradził ale nie wiem jaki był by efekt wymiany kopułek.
                              Druga sprawa jest taka, że kupiłem kolumny w zestawie kina domowego razem z amplitunerem i odtwarzaczem cd za bardzo małą cenę od Pana, który miał je od nowości.
                              wszystko sprzedałem, zostawiłem tylko te 2 kolumny bo wzmacniacz miałem i jeszcze zarobiłem na tym zestawie, a kolumny są w stanie bardzo dobrym także chciałbym zostawić je oryginalne, więc zamawiam głośnik od producenta. Myślę że temat można zamknąć. I dziękuję za pomoc :)

Skomentuj

Zerknij może takie same głośniki
                                https://www.olx.pl/oferta/kolumna-CI...tml#f689bf44a3
                                https://www.olx.pl/oferta/kolumny-el...tml#431fb3d34c
                                https://www.olx.pl/oferta/kolumny-el...tml#431fb3d34c
                                Last edited by Adzik94; 04.02.2019, 17:33.

Skomentuj

Też dobra opcja, tylko że równie dobrze mogą być tam podobne wizualnie Tesle, a fotki zbyt słabej jakości, by mieć pewność.

Skomentuj

Zawsze można poprosić o zdjęcia głośników. Zdjęcia magnesów z numerem.

Skomentuj

Ciekawe czy basowe są bliźniacze:
                                      http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7829915889

Skomentuj

Czaruję...
                                      X