Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka zwrotnica i obudowa ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka zwrotnica i obudowa ?

Witam,

Noszę się z zamiarem zbudowania własnych kolumn głośnikowych. Przeszukując internet w poszukiwaniu kolumn używanych , zastanawiałem się nad zakupem kolumn ZGC40 ... może ZGB ... a może by tak samemu zrobić? Tak, więc znalazłem sobie przetworniki. Proszę mnie nie krytykować za wybór głośników, jest to mój pierwszy projekt i nie chciałem wydawać dużo pieniędzy. Ale do rzeczy, padło na przetworniki :GW- Tesla arv 081, GŚ - WESTRA PM-110-528, GN - Visaton WS 17 E 4, zakupiłem i właśnie do mnie jadą.
    Do obliczenia obudowy rezonansowej kolumny posłużył mi dobrze znany WinISD Pro. Z wyliczeń wynika by najlepiej zbudować obudowę typu br 37,3 l @ 39,7 Hz . Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu zwrotnicy, a raczej jej obliczeniach. Jaki ma być jej podział , typ 6db/oct czy 12db/oct itd. Będę bardzo wdzięczny szanownym Forumowiczom za okazaną mi pomoc.

Zamieszczone przez KamilPL Zobacz posta
    :GW- Tesla arv 081, GŚ - WESTRA PM-110-528, GN - Visaton WS 17 E 4, zakupiłem i właśnie do mnie jadą.
    ehh... tyle kasy poszlo :(
    popelniles podstawowy blad. zaczales dzialac zanim zapytales o pomoc

wyliczeń wynika by najlepiej zbudować obudowę typu br 37,3 l @ 39,7 Hz
    kolejny podstawowy blad. to co podales to podal winisd zaraz po kliknieciu "next, next, ok"?
    to co pokazuje wtedy program ma ladnie wygladac na wykresie! co jak widac wyzej, ladnie sie prezentuje
    niestety dla 16-18cm glosnika to zdecydowanie za duzo. max 20-25 litrow

Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu zwrotnicy, a raczej jej obliczeniach. Jaki ma być jej podział , typ 6db/oct czy 12db/oct itd.
    kolejny blad, ktory popelnialo 90% z nas!
    zwrotnicy nie mozna tak prosto policzyc przy pomocy kalkulatora. (poczytaj na stronie glownej dlaczego)

ta tesla to raczej szerokopasmowka, nie nadaje sie na wspolczesnego wysokotonowca

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://sasdiy.wordpress.com/2016/01...17e-and-sc10n/
    nie jestem zwolennikiem tego programu, ale od biedy mozesz sie na tym oprzec
    ale 30 litrow to za duzo jak na taka kolumne :p

http://www.lautsprechershop.de/index...i/ct295_en.htm
    to juz wyjdzie tyle ze nie ma sensu w takie glosniki inwestowac

Skomentuj

Więc teraz nic już się nie da zrobić ? Zaraz sprawdzę linki
      Last edited by KamilPL; 30.01.2019, 22:04.

Skomentuj

da sie
        albo robisz po swojemu, byle jak, i cieszysz sie z wlasnych kolumn...
        albo robisz najlepiej jak sie da

Skomentuj

Wyjscia juz nie mam. Glosniki będą pod koniec tygodnia więc z tym juz nic się nie da zrobić. Zostaje zbudowac jak najlepiej się da .
          Na linku przedstawiona jest kolumna 30l , zwrotnica też jest. Pytanie. Czy możesz tak z praktyki "na oko" powiedziec jaka będzie częstotliwość podzialu dla glosnika Gs / Gw w moim przypadku ?

Skomentuj

Obaj spać nie możecie? Późno już.
            Wystarczy poczytać sobie ten tutorial do poduszki :
            https://diyaudio.pl/content.php/41

Skomentuj

Visaton ma na swojej stronie polecane obudowy dla danych głośników. Dla tego pewnie też. Poszukaj na ich stronie. Poza tym przy tak tanich głośnikach nie ma co najpierw robić obudów bo parametry t/s mogą być zupełnie z innej bajki niż podaje producent. Pomierz pierw głośniki limpem to dowiesz się jakie naprawdę mają parametry. Potem możesz wklepać je do win isd albo lepiej http://sbp.softica.dk/2.0/en/?id= . Ta strona oferuje więcej możliwości niż win isd w wersji beta (wersja alpha jest u mnie nie używalna i nie polecam jej nikomu :p ). Jak wklepiesz parametry zmierzone to się dowiesz jaka obudowa będzie rozsądna. Ta obudowa co podałeś jest o wieeele za wielka. Na oko to z 15-20L będzie pewnie, ale nie ma sensu na oko. Zmierz parametry i będziesz miał czarno na białym wszystko. Potem zrób obudowę i pomierz to wszystko. Nie rób zwrotnicy z kalkulatora bo to będą stracone pieniądze, a koszt taki sam jak takiej zrobionej w oparciu o pomiary.

Aaa... i głosniki to żeś wybrał słabe :p . Najrozsądniej było by to sprzedać :p .
              Last edited by Oskar29; 30.01.2019, 23:45.

Skomentuj

Wyjscia juz nie mam. Glosniki będą pod koniec tygodnia więc z tym juz nic się nie da zrobić.
                zawsze mozesz odstapic od umowy
                visatony od biedy mozesz zostawic
                reszte bym odsylal

ile za to dales?
                bo moze sie okazac ze lepiej calosc zwrocic

Skomentuj

Zgaduje że głośniki kupione nie jako nowe i nie od firmy. Nie wiem czy w takim wypadku da się to odesłać.

Zastanawiam się tylko po co chciałeś robić z tego konstrukcję 3 drożną? Takie tweetery papierowe jak ta tesla dają ciekawy dźwięk który jest inny od dzisiejszych współczesnych głośników wysokotonowych kopułkowych i akurat ta tesla z tego co widać ciągnie w miarę poprawnie od 3-4kHz. http://www.repromania.net/tesla/tesl...kteristika.png . IMO ten średniak jest tam nie potrzebny. Można by z tego zrobić 2 drogi. Nie będą to jakieś super kolumny ale jest szansa że uda Ci się zrobić poprawną zwrotnicę bo do 3 drożnych już jest trudniej .
                  Last edited by Oskar29; 31.01.2019, 12:14.

Skomentuj

Co do ceny za te głośniki to z wysyłką 200zl z aledrogo. Chcę podłączyć ten zestaw w sypialni pod ampli B&O 1900-2. Chodzi o wieczorne słuchanie audycji radiowych, ponieważ słuchawek mam już dosyć.
                    Kolego Czart ten artykuł dot. zwrotnic i ich obliczeń czytałem przed założeniem konta. Nie chodzi mi o pójście na łatwiznę i otrzymania gotowca, raczej chodziło o to że ktoś ma już za sobą dobór zwrotnic do owych głośników.
                    Bardzo mi się spodobał projekt opisany w linku otrzymanym od kolegi Pawel.S (https://sasdiy.wordpress.com/2016/01...17e-and-sc10n/), teraz zostaje dobrać częstotliwość do GŚ /GW. Z charakterystyki pasma przenoszenia wynika by ciąć w okolicy 5 kHz. Czy dobrze rozumuje ?

Skomentuj

Za wysoko. Nie ma sensu tak wysoko. Utnij przy 2-3Khz. A sc10n to...słabizna. Lepiej zamiast niego kupić kopułkę 19mm od sb acoustics. Cena podobna. W ogóle najlepiej by było zrobić kolumny na sb pfc i takiej kopułce od sb. Grało by to o wiele lepiej niż to co kupiłeś.

Coś takiego. http://ampslab.com/blog/2018/07/26/sparrow-19st/ z tym że zwrotnicę i tak byś musiał sam zrobić po zmierzeniu głośników. Bo tutaj facet nie wiadomo czemu nie zrobił podfrezowania...
                      Last edited by Oskar29; 31.01.2019, 12:18.

Skomentuj

Odnalazłem proponowane mi głośniki i ceny naprawdę są przystępne. Trudno, przy kolejnym zestawie będę mądrzejszy i wcześniej zacznę pytać. Teraz zrealizuje to co zakupiłem, najwyżej będzie czym w kominku palić
                        Dziękuję za informację, a GN/GŚ 700 Hz ?

Skomentuj

Wywal w ogóle tego średniaka. Te 2-3kHz to było dla konstrukcji 2 drożnej. I taką Ci polecam zrobić. Na początek. Nie ma sensu robić na pierwszą konstrukcję 3 drożnych kolumn bo szansa że je się dobrze zrobi jest mała :) . Ten średnio tonowy w ogóle jest nie potrzebny. Upierasz się na złą kolejność działania. Najpierw pomierz parametry T/S woofera i dobierz do niego rozsądną budę. Potem zrób obudowę i pomiary wszystkich głośników. Dopiero na końcu zwrotnica. Nie wiadomo przecież jaką ch-kę będą miały te głośniki w twojej obudowie i przy twoim ułożeniu na froncie. Dlatego zwrotnica na końcu. Głośniki jak najbliżej siebie. Dla tego visatona najlepiej nadaje się obudowa zamknięta.

P.S myślałem że chciałeś tego sc-10n kupić. Dla niego było te 3kHz. Jeśli chcesz użyć tej tesli to utnij te głośniki na 3-4kHz. Nie wiem jaki fs ma ta tesla ani nie ma też wykresu impedancji do niej i ciężko tutaj wywnioskować jakie cięcie będzie bezpieczne. Dlatego najpierw wszystko pomierz i potem będziemy myśleć co dalej. W tej chwili takie rozważania są bez sensu IMO.
                          Last edited by Oskar29; 31.01.2019, 14:57.

Skomentuj

Zrob najpierw bude testowal, z 20L, nie wiecej bo jak wsadziles troche waty czy fiberglass to zwiekszy sie jej pojemnosc o 15-25%. Sciagnij sobie REW, zrob jig i preamp do mikrofonu Panasonica i wtedy dopiero bedziesz mogl wsadzic pomiary do simulatora (XSim, Vituix) i zastanawiac sie nad zwrotka. Dobrze by ktos z forum kto juz zbudowal kilka zestawow ci to pomierzyl by zgadzala sie 'faza' bo bedziesz babral z zwrotka. Ogolnie to latwiej dolozyc troche kasy i zbudowac sprawdzony forumowy zestaw, a jest ich kilka z nizszej polki cenowej, niz zaczynac od samego poczatku - to nie takie proste.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Tez wydaje mi sie ze z tanich SB Acoustics mozna by zbudowac o wiele lepszy zestaw, tylko wybralbym 26mm kopulke zamiast 19ki

Skomentuj

Moim zdaniem lepsza by była kopułka 21mm. Po co męczyć się z budą testową? Niech zrobi pomiary bez obudowy z masą dodaną. Będzie najprościej.

Na partyzanta i jak chce na szybko to można użyć nawet monet jako obciążników. 1zl waży równo 5g.

Fazę i charakterystykę niech zmierzy już w budzie o odpowiedniej pojemności. Będzie pewność że nie wpłynie na pomiary zmiana obudowy.

Skomentuj

Tez uzywam monet jako odwaznikow 2dolce kanadyjske 7g, jak dobrze rozgrzeje glosniki to zaraz mam spadek Fs o 2-3Hz. Obudowe testowa glownie do pomiarow pasma i fazy, bo czasem przednia sciana pod katem, lub midbass na pogrobionej plycie a'la Troels pomoze w zgraniu fazowym - zalezy jak bardzo serio chce sie bawic. Teraz mecze 29RDCN 2kHz LR4 i troche pomoglo, ale nieprzepadam za takim brzmieniem, drze troche morde ponizej 2,5kHz, dlatego zamiast 21mm wolalbym 26, nawet 29 bo mozna troche nizej przyciac. By ujazmic 17NRXC-4 musialem wsadzic tlumik RLC przy 1-1.2kHz -2dB - obudowa podbija mi pasmo w tym zakresie, a sam glosnik ma w tym zakresie rezonans membrany - polaczenie karkas cewki, resor gorny, kopulka i ciezko bylo to opanowac by nie dzialalo to nerwy.

Skomentuj

Ja kupiłem 21mm bo większego woofera od sb niż 15cm nie będę używał. Nie mam tak dużego pomieszczenia . Mogę deko wyżej uciąć taką 15'tkę i taka 21mm IMO będzie akurat. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Obudowę już mam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                      Zgaduje że głośniki kupione nie jako nowe i nie od firmy. Nie wiem czy w takim wypadku da się to odesłać.

Zastanawiam się tylko po co chciałeś robić z tego konstrukcję 3 drożną? Takie tweetery papierowe jak ta tesla dają ciekawy dźwięk który jest inny od dzisiejszych współczesnych głośników wysokotonowych kopułkowych i akurat ta tesla z tego co widać ciągnie w miarę poprawnie od 3-4kHz. http://www.repromania.net/tesla/tesl...kteristika.png . IMO ten średniak jest tam nie potrzebny. Można by z tego zrobić 2 drogi. Nie będą to jakieś super kolumny ale jest szansa że uda Ci się zrobić poprawną zwrotnicę bo do 3 drożnych już jest trudniej .
                                      I tu Kolega trafił najlepiej, ponieważ chcę zbudować kolumny w oparciu o stare przetworniki. Nowe są nazbyt dokładne, "czyste", brak im duszy. A może mam sentyment do starego sprzętu...
                                      Czy może mi ktoś dokładnie opisać jak dokonać prób i testów i czego będę potrzebował? Kolejną sprawą jest to by kolumny były podłogowe.

Skomentuj

Tu nie chodzi o to że stare przetworniki są złe (no chociaż te akurat są słabe). Chodzi o to że wybrałeś słabe nawet z tych starych . Tak jak pisałem w innym temacie męczę ostatnio 13cm woofery z heco i bardzo mi się podoba jak grają nawet w porównaniu do nowoczesnego SB acoustica ale ja miałem tych starych głośników sporo i po prostu wybrałem to co wyszło z pomiarów najlepiej i najlepiej brzmiało.

Te visatony są bardzo słabe. Te tesle też jakieś super nie są. Dodatkowo kolumn nie robi się na chybił trafił. Jak chcesz żeby wyszło to dobrze a nie pasztet to zrób tak jak pisałem wcześniej. Zrób pomiary.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X