Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt DIY na "wypasie"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt DIY na "wypasie"

Panowie mam pytanko nie wiem czy zadaję je w tym miejscu? Mam już za sobą dwie budowy kolumn diy dzięki uprzejmości kolegów tutejszego forum. Nadszedł jednak czas zrobić coś naprawdę na wysokim poziomie, chciałbym zbudować coś z gotowca nie mam umiejętności żeby wszystko sam obliczać i projektować.
    Moje oczekiwania to coś z świetną stereofonią, żeby kolumny ginęły w pomieszczeniu z dobrym basem chodzi mi o to żeby był taki "mięsisty" ale w pełny kontrolowany nie rozlany jak w subie wysokie przyjemne do słuchania bez piachu i sybilantów,średnica jest również dla mnie bardzo ważna ma być jak najbardziej naturalna i szeroka.
    Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na cały projekt to ok 5 kPLN. Będę tego słuchał w salonie o powierzchni 40m2 jako napęd obecnie posiadam naim nait 5si. Co byście polecili ?

Same kolumny nie spełnia wszystkich Twoich założeń. Takie założenia może spełnić tylko i wyłącznie system wraz z pomieszczeniem.

Skomentuj

Pomieszczeni mam zaadoptowane obecnie mam zrobione z projektu 3-drogi dla ubogich z lepsza wysokotonówką i nie jest najgorzej ale sami wiecie że ciągle się goni króliczka, pozostałe elementy w systemie to auralic aries mini oraz dac audiolab 8200dq.

Zainteresował mnie ten projekt https://diyaudio.pl/showthread.php/2...amp-pawel_luk1 co o nim sądzicie ? spełni moje oczekiwania wyartykułowane w pierwszym poście ?
      Last edited by s@jmon; 06.02.2019, 11:48.

Skomentuj

No cóż...
        Piotr F., który 1-szy zbudował te kolumny jest chyba do dzisiaj zadowolony. Piotr0691 też raczej zadowolony.
        Natomiast kolega K.PL stwierdził na forum AS (po jakimś czasie słuchania) że to gniot jakich mało.
        Tak więc, pozostaje Ci umówienie się na odsłuchy z właścicielami tej konstrukcji.
        Mądrzejszej rady nie mam.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Tylko ciekawe co kolega K.PL miał na myśli i jakie on ma upodobania muzyczne że mu nie podpasowało, szczerze mówiąc musiałbym poprosić w wątku więcej opinii bo jak wydam na klamoty ok 5000 PLN nie chcę się rozczarować.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            Tak więc, pozostaje Ci umówienie się na odsłuchy z właścicielami tej konstrukcji.
            Mądrzejszej rady nie mam.
            Dokładnie.
            Co ucho to inna opinia.
            Proponował bym najpierw posłuchać czegoś firmowego w tej cenie i napisać co się podobało a co nie (dodając oczywiście na jakim sprzęcie to grało i w jakim pomieszczeniu).

Skomentuj

Bardzo często mamy doczynienia z sytuacją leczenia przypadłości podzespołu / podzespołów systemu innym podzespołem np kolumnami. Żeby naprawdę wiedzieć, co z czego wynika to trzeba posłuchać u siebie lub chociaż na swojej elektronice łącznie z okablowaniem u kogos. Jeżeli nie mamy takiej możliwości to musimy ją stworzyć, jeżeli tego nie zrobimy bawimy się trochę w czary mary. Po długiej zabawie z audio pewne przypuszczenia można budować na bazie doswiadczen jeżeli sprawdzilismy dużo wariantów, w różnych systemach itd. W 90% problem leży w niewykorzystanym potencjale, ale nie faktycznej potrzebie zmiany. Choć w przypadku kolumn można na pewno lepiej od tego co masz obecnie. Pytanie w ilu procentach wykorzystałeś to co już masz :-) pytanie jest o tyle zasadne, że mając odpowiedz teraz, możesz coś sobie odpowiedzieć w kontekście przyszłym. Przede wszystkim warto sobie stawiać pytania i próbować na nie odpowiedzieć.

Skomentuj

To co mam teraz nawet spełnia moje oczekiwania ale sądzę że może być jeszcze lepiej nie wiem czy tylko ja tak mam pewnie nie ale im więcej się w to bawię tym się chce wiecej lepiej, to jak z jedzeniem jak wyrobisz sobie jakiś dobry gust i smak to masz ochotę na coraz ciekawsze i lepsze potrawy mam nadziej ze wiecie o co mi chodzi. Pewnie mogę iść i kupić coś gotowego za 6 czy 8 tysięcy ale fajnie jest zdobić coś własnymi rękami i mieć z tego satysfakcję.

Skomentuj

Czaruję...
                X