Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX 32.500.8 - prośba o pomoc przy obliczeniu bass reflexu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia 50 litrów po odliczeniu portu i grubości materiału.
    Port 30cm x 3.5cm x 37cm długości, czyli wychodzi jakieś 38Hz strojenie.
    Gra zdecydowanie głośniej i równiej niż poprzednio, ale do ideału mu jeszcze brakuje.
    35-40Hz ładnie buczy, głęboki bass, okolice 50 słychać membrane, bass cichszy niż wspomniane wcześniej częstotliwości, reszta pasma gra w miarę równo, 80Hz gra już "kierunkowo" w sensie tam gdzie membrana i port skierowane tam wszystko powyżej 80Hz gra głośniej.
    Stuningowany jakiś stary filtr dolnoprzepustowy z popularnego portalu aukcyjnego. 12db/oct. Do 100Hz nie obcina jakoś drastycznie. 200Hz już wyraźnie przyciszone. 1000Hz kompletnie nie słyszalne
    Nie jest już taki mulisty, nabrał trochę dynamiki.
    Teraz będę kombinował z ustawieniem go w pokoju i może z wytłumieniem, ale tego za bardzo nie ogarniam.

Skomentuj

Płyta laminowana nie jest zbyt dobra na obudowę do subwoofera sądzę, że lepiej by było zrobić z mdfu albo ze sklejki

Skomentuj

Dlaczego sądzisz, że płyta laminowana nie jest dobra na obudowe suba?

Skomentuj

Kilka lat temu tu na forum czytałem, że ten materiał na kolumny średnio się nadaje, że lepiej zastosować czystą płytę wiórową, mdf lub sklejkę chodziło wtedy chyba o to, że bas może być bardziej kartonowy/pudełkowaty/dudniący w takiej obudowie i trzeba wyklejać ścianki matami bitumicznymi. Niech koledzy bardziej obeznani ode mnie w materiałach na budowę kolumn się wypowiedzą. Ja bym taką obudowę do suba zrobił ze sklejki lub mdfu

Skomentuj

Czym gestsza struktura tym lepiej.
            Z drugiej strony jak zadbasz o wzmocnienia wewnętrzne to bym się tym nie przejmowal.

Gestsze materialy również lepiej się obrabia na krwedziach.

Skomentuj

Czaruję...
            X