Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebny gotowy zestaw do zrobienia 2-way estrada STX-Celestion bassrefleks

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebny gotowy zestaw do zrobienia 2-way estrada STX-Celestion bassrefleks

W związku z tym ,że Słyszałem to https://stx.pl/schemat-zestaw-wm-stx...n-373-142.html nawet byłoby w miarę ale brakuje dołu.

Potrzebuje jakiś gotowy zestaw do zrobienia 2-way na głośniku 15" bassrefleks "średniej" mocy.Głośniki STX może być jakiś Celestion.Zalecana obudowa i zwrotnica.

Coś ktoś?

pzdr

chcac miec 2 drogi na 15" idziemy na jakis kompromis. albo bas, albo srednie tony

nie lepiej to lub 12" + sub?

Skomentuj

Albo kompromis na rzecz basu albo opcja 12 oraz sub.ale życie leci a ja dalej nie mam czasu więc jakiś gotowiec do zrobienia w cenie około STX

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        chcac miec 2 drogi na 15" idziemy na jakis kompromis. albo bas, albo srednie tony

nie lepiej to lub 12" + sub?
        No i Paweł co z tym zestawem?:p

Skomentuj

Zamieszczone przez NumberOne Zobacz posta
          W związku z tym ,że Słyszałem to https://stx.pl/schemat-zestaw-wm-stx...n-373-142.html nawet byłoby w miarę ale brakuje dołu.
          A czego się spodziewałeś po takim wooferze.
          Lepiej od razu zainwestować w porządny, markowy garnek.
          Celestion Truvox 1525 to taki kompromis, jak bym miał wydać 400zł na niego to wolał bym już dołożyć i brać coś z B&C.
          Do tego dobry driver, min. Selenium D220ti. + duży horn.
          Oczywiście odpowiednia zwrotnica by sie przydała, bo kupić dobre głośniki to nie sztuka.

2way na dobrych głośnikach już zagra, a będzie kosztować 2x mniej niż zestaw nadstawki + sub.
          Nie ukrywajmy, zestaw lepiej zagra niż 2way, ale gdy budżet napięty to wolał bym zrobić dobre 2way niż tani zestaw na STX-ach.
          Last edited by marian; 25.02.2019, 19:22.

Skomentuj

ja nic nie mam :p

Skomentuj

Niestety powyższe głośniki są już nieosiągalne w sprzedaży a kiedyś mi obilo się o oczy ze takie zestawy gdzie ktoś robil.niestety kiedyś zacząłem się brać za to aby samemu dojść do tego wszystkiego i rozkminiac temat ale niestety nie zapowiada się w najbliższych latach abym miał na to czas.stad moje pytanie o gotowe zestawy że zwrotnica tak jak jest to w przypadku tego stx-a.
              B&C jednak ceny za wysokie.celestiony się jeszcze mieszczą z budzecie.

Z tą ceną ogólnie pomyśleć faktycznie tak czy tak cena wrosnie mocno z dodatkowym subem bo właśnie wzmacniacz trzeba by było doliczyć kolejny,zestrojenie zwrotnicy itd itp

- - - - - aktualizacja - - - - -

Więc może łatwiej i taniej znaleźć coś 2way aby zagrało i nie zniszczylo kieszeni.
              Last edited by NumberOne; 25.02.2019, 22:05.

Skomentuj

Myślę ,że cena do 500zl za dół i góra w cenie Seleniuma by było jeszcze do zniesienia przy założeniu jak wcześniej dotyczącym mocy RMS.

Co do selenium na JBL proffesional jest wypisany wiec może pisać w tej sprawie do JBL Polska?

Skomentuj

To może gdzie szukać takich gotowcow?jakies konkretne strony zagraniczne?

Skomentuj

Pisz do Granata, nikt inny na tym forum lepiej Tobie nie pomoże, my zajmujemy się sprzętem domowym a nie estradowym.

Skomentuj

Też już myślałem patrz tutaj jak obserwuje olewke w Polsce w firmach w każdej dziedzinie.przyklad napisałem na stronie Jbl a to poszło zagranicę i dostałem szczegółowa odpowiedź z różnymi kontaktami itp z kim mam się skontaktowac w polandii-odpowiedz na drugi dzien.A polandia olewka totalna już kilka dni.

Skomentuj

Tu nie chodzi o olewanie, ale o wiedzę w danym temacie.
                        Gdyby to było forum o tematyce estradowej, to byś miał wysyp projektów estradowych.
                        Swego czasu bawiłem się w taki sprzęt, ale już się tym nie interesuje i nawet nie wiem jakie teraz głośniki są "w modzie".

Sprzęt estradowy to sprzęt profesjonalny.
                        Na scenie nie może być ulep garażowy, sprzęt musi być firmowy, poprawnie zaprojektowany, bezpieczny (potwierdzony papierkiem).
                        Jeśli chodzi o DIY to mało kto projektuje taki sprzęt poprawnie, w większości to co widzimy w internecie to właśnie te ulepy garażowe, bez pomiarów z jednym kondensatorem robiącym jako filtr na wysokotonówce/driverze.
                        Po prostu większość tych ludzi się na tym nie zna, budują taki sprzęt po to tylko aby głośno grało.
                        Jeśli chcesz takowy budować to buduj, a jak chcesz mieć coś dobrego to pisz do Granata: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...3o%C2%B6nikowe
                        Last edited by marian; 03.03.2019, 11:06.

Skomentuj

Nie doczytales o czym ja tam pisalem.chodzi o jbl i ogólnie polskie firmy a raczej kontakt z nimi
                          Last edited by NumberOne; 03.03.2019, 11:30.

Skomentuj

Z jaką polską firmą i w jakim celu chcesz się kontaktować?
                            Last edited by marian; 03.03.2019, 11:47.

Skomentuj

Dobra panie Marian uległem dobrym opiniom użytkowników STX bo czas leci robię nadstawki STX na glosnikach 12'' z gotowca z ich strony i do tego jeden Sub na początek i zobaczymy czy podzielę opinię.

Skomentuj

Czaruję...
                              X