Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nagłośnienie sali zabaw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nagłośnienie sali zabaw

Witajcie. Co byście polecili do stworzenia nagłośnienia niewielkiej sali zabaw? ( ok 150m2). Na razie muzyka leci z jakichs głośników sufitowych ale potrzebuję czasami większego natężenia niskich częstotliwości. Kolumny bym podwiesił do podciągów pod sufitem. Co do jakości dźwieku to nie ma co szaleć, bardziej chodzi o stworzenie dobrego klimatu podczas niektórych spektakli. Podłączone byłoby to do wzmacniacza o który ostatnio pytałem - http://www.mediaav.pl/product/1476/e...a-wm-5245.html

Niestety budżet nie najlepszy bo miliard rzeczy do zrobienia ale pytanie czy w ogóle pchać się w DIY czy można coś wyrwać w rozsądnych pieniądzach

Pozdr

Weź markowe używki. Wyjdzie najlepiej i najtaniej.

Skomentuj

A zarzucisz jakimiś przykładami? I pytanie czy mowa o jakichs estradówkach czy zwykłych domowych??

Pozdr

Skomentuj

Jakie pole chcesz nagłośnić tymi paczkami? Czy to ma być pole widowni podczas spektaklu?

Skomentuj

wrzuc fotki tego pomieszczenia
          moze kilka kolumn domowych by sie sprawdzilo

Skomentuj

IMO nie ma sensu domowych kolumn zanabywać do takiego celu. Zbyt delikatne do takich zastosowań, zazwyczaj też za ciche. No i, przy większej ilości, kłopoty z ustawieniem.
            Jaki masz budżet na sprzęt? Pamiętaj też, że okablowanie trzeba zakupić, zawiesia/statywy...

Skomentuj

Mam klony Amberów jakbyś był zainteresowany.
              Taki mix domowo-estradowy.

Skomentuj

Ogólnie po podłodze to jakieś 50m2. Kubatura sporo większa:)
                Zastanawiam się czy się nie porywam z motyką na słońce. Kolumny chcę podwiesić z dwóch stron na tych podciągach jak na obrazku.

Pozdr

Skomentuj

tak jak myslalem
                  wg mnie nie ma sensu isc tutaj w estrade
                  raczej cos na wzor radiowezla
                  wiecej malych kolumn niz malo duzych
                  zagluszy i tak glosne dzieciaki :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    tak jak myslalem
                    wg mnie nie ma sensu isc tutaj w estrade
                    Też do takiego wniosku już doszedłem. Paweł Ty kiedyś miałeś okazje posłuchać sporą część asortymentu - jakby dać 4 takie po 2 z każdej strony?:
                    https://stx.pl/kolumny-stx-f-130.html

Skomentuj

wszystko z stx gra poprawnie
                      roznice sa subtelne w basie i w srednich tonach
                      tutaj byly wycofane nieco srednie tony i bas taki "tłuczkowaty"

ale masz racje, gabarytowo i cenowo jest ok

Skomentuj

Nie wiem jak te f130n podejrzewam ze powinno być lepiej.
                        Słuchałem F130 - starszej wersji i środek był wycofany jak Paweł mówi. Góra była nieciekawa. Te tanie wysokotonówki słabo grają. Na szczęście nie grały długo bo padły a że miałem pod ręką parę ALX. Zaczęło to wtedy grać tak że można było słuchać bez bólu uszu.

Skomentuj

Wszystko fajnie tylko zauważyłem dopiero teraz że towar na razie niedostępny:) Myślę, że za takie pieniądze nawet bym nie usiadł do DIy - pomijam już permanentny brak czasu i chroniczne zmęczenie:)). Obawiam się tylko tego "tłuczkowatego" basu jak to nazwał Paweł.

Przy takich inwestycjach i tak trzeba wyłączyć swój super słuch "audiofila" i pójść po rozum do głowy który się nazywa "stosunek jakości do ceny":))
                          Zobaczymy , najwyżej oddam po rodzinie jak będzie za słabo

Pozdr

Skomentuj

Możesz powalczyć z wytłumieniem i strojeniem BR.
                            W starszej wersji obudowa miała chyba 16 lub 18 litrów. To trochę za mało do 8" głośnika

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              W starszej wersji obudowa miała chyba 16 lub 18 litrów. To trochę za mało do 8" głośnika
                              i pewnie dlatego tak gra :/

ja bym poszedl nawet w mniejsze kolumny. kiedys mieli efektowe E-250 na 16cm. teraz widze tylko E-200 na 13cm
                              montowalem je koledze w hotelu (recepcja, restauracja, kawalek parkietu do tanca)
                              mimo iz to basem nie powala, to bylo wystarczajaco do codziennego sluchania

w pracy jak masz za duzo basu to zaczyna to denerwowac, meczyc i draznic. zobaczcie sklepy w galeriach handlowych gdzie maja subwoofery. po 15min juz wkurza, a co dopiero caly dzien w tym siedziec :(
                              tak wiec ja bym w duza ilosc basu nie szedl

pamietaj zeby dokupic do tego transformatowy sieciowe i dac wiecej glosnikow

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                pamietaj zeby dokupic do tego transformatowy sieciowe i dac wiecej glosnikow
                                Weźźź:) ja jestem zwykły inżynier, przełóż mi to na język polski:))

Tego basu ma być właśnie nadto jak tego będę potrzebował. Normalnie to leci jakaś muzyka z rmf baby albo Youtube ale przy urodzinach tematycznych czasami potrzeba rzucić "mięchem" zeby dzieciaki zrobiły WOW.

A może jakieś satelitki z subem który w miarę potrzeby bym włączał?? Tylko jak wielki by musiał być ten sub:/

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                                  Weźźź ja jestem zwykły inżynier, przełóż mi to na język polski)
                                  naglosnienie duzych obiektow wyglada tak
                                  1. dajesz malo kolumn i musisz dac glosno muzyke.
                                  na srodku cisza, poglos, niewiele rozumiesz, a przy kolumnach glowa boli od glosnosci...
                                  2. dajesz pelno malych glosnikow rowno rozlozonych. wtedy cichutko puszczasz muzyke i wszedzie jest zrozumila i nikogo nie zagluszasz

a transformatory sieciowe sa do instalacji 100v
                                  https://allegro.pl/oferta/transforma...wez-7130052485
                                  w ten sposob omijasz problem laczenia glosnikow w 4-8ohm

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                                  A może jakieś satelitki z subem który w miarę potrzeby bym włączał?? Tylko jak wielki by musiał być ten sub:/
                                  znowu przychodzi problem ze sklepow w galeriach. suby maja w rogu i w pomieszczeniu brzmi to paskudnie :/

Skomentuj

Czaruję...
                                  X