Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centrum akustyczne głośnika a wyrównanie fazowe na drodze mechanicznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Centrum akustyczne głośnika a wyrównanie fazowe na drodze mechanicznej

Planuję sobie konstrukcję na dwóch 18 calowych głośnikach. Jeden głośnik basowy znaleźć się ma poniżej koaksjalnego głośnika odpowiedzialnego za pasma średniotonowe i wysokotonowe, drugi powyżej.
    Chciałbym aby oba basy sumowały się w fazie w odległości 3,5 metra na wysokości 1 metra od ziemi. Do tego, jeśli się uda, chciałbym aby głośnik koaksjalny także sumował się w tym samym miejscu.

I teraz pytanie - gdzie w głośniku stożkowym znajduje się centrum akustyczne? Czy jest to jakiś konkretny punkt na membranie? Czy też może czubek kopułki przeciwpyłowej? A może miejsce łączenia kopułki i membrany? Może miejsce, w którym membrana jest klejona do magnesu dolnego? A może jeszcze jakieś inne miejsce?

Oczywiście do samego zsumowania dwóch basów rozpatrywania te nie są w żaden sposób potrzebne - wystarczy wyrysować trójkąt równoramienny od dwóch tak samo wybranych punktów głębokości głośników basowych. Ale jeśli chciałbym dosumować do nich jeszcze trzeci głośnik to ma to już znaczenie.
    Można to sobie sprawdzić mierząc odpowiedź impulsową głośników, ale to już wymaga pewnego zachodu. Na razie chciałbym omówić zagadnienie na drodze teoretycznej.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii, lub jakąś ciekawą literaturę na ten temat?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Zrób prosty eksperyment. Zmierz odpowiedz impulsowa na osi głośnika kopułkowego, który jest oddalony od membrany mikrofonu o dokładnie zmierzona odległość, np 10-20cm. Zmierzone ( w pomiarze ) centrum akustyczne nie będzie na czubku membrany głośnika...

Skomentuj

Luszti
      Jak masz dobra pomiarowke to jest to doslownie chwilka roboty. Jak juz bedziesz mial obydwa pomiary i roznice odleglosci to sobie latwo wykresilsz albo na kartce albo np w autocadzie geometryczne przesuniecie.
      Z tego co pamietam to pomiary robilem z 100cm od frontowej sciany glosnika/budy (no moze z 101cm tak na oko) i centrum akustyczne wychodzi gdzies w okolicy cewki.

Mozesz sobie tez machnac odgrode testowa i przesuwac nieco szerokopasmowke w ozi Z.
      Last edited by borys; 11.03.2019, 08:00.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Panowie, ja wiem, że mogę to zrobić metodą pomiarową, miałem po prostu nadzieję, że ktoś może ma to już za sobą i podzieli się tą wiedzą a ja nie będę musiał mojego prawie rocznego, ciekawskiego wszystkiego, synka ekstradować z domu na czas pomiarów :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          I teraz pytanie - gdzie w głośniku stożkowym znajduje się centrum akustyczne? Czy jest to jakiś konkretny punkt na membranie? Czy też może czubek kopułki przeciwpyłowej? A może miejsce łączenia kopułki i membrany? Może miejsce, w którym membrana jest klejona do magnesu dolnego? A może jeszcze jakieś inne miejsce?
          Bawiłem się w to jakiś czas temu. Rozrysowałem odległości z pomiarów w AutoCADzie i wyszło mi, że centrum akustyczne woofera to okolice łączenia kopułki przeciwpyłowej i membrany :)
          Przynajmniej w MW19 :)

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            wyszło mi, że centrum akustyczne woofera to okolice łączenia kopułki przeciwpyłowej i membrany
            Tak to mniej wiecej wyglada, koniec cewki, na styku klejenia z membrana, ale wiadomo, ze sa rozne glosniki i moga byc pewne roznice, dlatego tak czy siak trzeba mierzyc jesli komus zalezy na duzej dokladnosci.

Skomentuj

Co do zasady centrum akustyczne to miejsce powstawania przyspieszenia ruchu układu drgającego, czyli koniec karkasu cewki, w miejscu łączenia go z membraną. To miejsce jest jednak zwykle zasłonięte kopułka przeciwpyłową i dlatego najczęściej centrum akustyczne wypada na drugim najbliższym temu miejscu miejscu, czyli w punkcie łączenia owej nakładki z membraną. Pomijam tu przypadki wadliwego wykonania elementów układu drgającego, nienormatywnych ugięć membrany, nieosiowowści pracy cewki, itp.

Skomentuj

Czy to nie jest tak, że początek fali jest od powierzchni nakładki a nie od połączenia karkasa cewki z membraną?

Skomentuj

Z pomiarów wynika, że nie jest.

Skomentuj

Centrum akustyczne wymaga pomiarów, ( też kiedyś myślałem, że można sobie rozrysować kształt membrany i znaleźć centrum w oparciu o geometrię ).
                    Wg mnie poza geometrią membrany dochodzi indukcyjność i rezystancja cewki głośnika.
                    Przede wszystkim indukcyjność cewki poza geometrią dodatkowo zapewne wpływa na położenie centrum akustycznego.

Skomentuj

I prawdopodobnie oprocz ksztaltow membrany,..., etc, tez jest zalezne od czestotliwosci - trzeba by pomierzyc 😕

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                        tez jest zalezne od czestotliwosci - trzeba by pomierzyc 😕
                        Wykres phase w pierwszym lepszym symulatorze pokazuje że jest zależne od częstotliwości.
                        Kiedyś mierzyłem sobie głośniki przy zadanych częstotliwościach bez filtra i każdy miał bardziej lub mniej przesunięty sinus

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
                          Kiedyś mierzyłem sobie głośniki przy zadanych częstotliwościach bez filtra i każdy miał bardziej lub mniej przesunięty sinus
                          Może pływała Ci latencja i stad różnice.

Generalnie obliczyć z pomiaru centrum akustyczne można dość łatwo, trzeba tylko znać realny początek impulsu głośnika oraz odjąć z pomiaru predelay, który dla każdego z systemu pomiarowego może mieć nieco inna wartość.

Skomentuj

Czaruję...
                          X