Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do ss 18w4531g01 + sb Acoustics TW29R - B 4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm...
    Oskar, a jakim napięciem mierzyłeś?
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Nie pamiętam...dawno to już mierzyłem dosyć...ale pamiętam że mierzyłem tak samo zaraz potem mivoca subwooferowego i parametry trzymał prawie idealnie jak z noty (np. odchyłki qts do 0,02). Więc raczej napięcie za małe nie było skoro dużo cięższy do ruszenia głośnik wyszedł ok to taki lekki midwooferek też powinien wyjść ok raczej?

Spróbuję jeszcze jakąś kartę do kompa blaszaka włożyć i się zobaczy. Może to od tego.
      Last edited by Oskar29; 01.04.2019, 21:38.

Skomentuj

Oceniając zbieżność symulacji (post#12) i pomiarów (post#39) można by cytując klasyka rzec, że ogólnie dobrze, chociaż w pewnych szczegółach nieszczególnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
          Hmm...
          Wsadziłem do kompa blaszaka kartę creativa. Zmierzyłem napięcie. Mniej więcej 1.3V zobaczymy czy to coś da, a jeśli tak to ile i jakie będą różnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez XMechanik Zobacz posta

Oceniając zbieżność symulacji (post#12) i pomiarów (post#39) można by cytując klasyka rzec, że ogólnie dobrze, chociaż w pewnych szczegółach nieszczególnie.
            Że tak powiem jest zbieżnie. Tu i ówdzie dołki i górki na pomiarze większe (rzeczywistość jest jednak bardziej okrutna), ale trend jest taki sam.
            Widać ładnie efekt Baffle Step i dyfrację od krawędzi obudowy.
            Znaczy się praktyka zgadza się z teorią, więc nie może tak być! Doświadczenie trzeba powtórzyć!

A moduł Diffraction z Vituixa liczy to tak:

XMechanik nie myślałeś, żeby przejść na VituixCADa, ten BoxSim toż to prawie jak SW - program dla męczenników :flapper:
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Hmm...
              Tak wyszło
              Loudspeaker parameters:

Fs = 43.90 Hz
              Re = 5.76 ohms[dc]
              Le = 67.24 uH
              L2 = 478.21 uH
              R2 = 2.48 ohms
              Qt = 0.52
              Qes = 0.58
              Qms = 4.61
              Mms = 13.50 grams
              Rms = 0.779935 kg/s
              Cms = 0.000974 m/N
              Vas = 20.60 liters
              Sd= 122.72 cm^2
              Bl = 6.063554 Tm
              ETA = 0.29 %
              Lp(2.83V/1m) = 88.12 dB

Added Mass Method:
              Added mass = 15.00 grams
              Diameter= 12.50 cm

Także widzisz jakie różnice są...

Skomentuj

No faktycznie. To twoje nadają się do samochodu w pełne drzwi z takim Quteesem :biggrin:

Skomentuj

Rożne metody pomiaru to i wyniki inne. Zrobiliście chociaż poroninianie symulacji obudowy na zmierzonych parametrach, z pomiarem rzeczywistym w obudowie?

Skomentuj

Taki mam zamiar. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Rożne metody pomiaru to i wyniki inne. Zrobiliście chociaż poroninianie symulacji obudowy na zmierzonych parametrach, z pomiarem rzeczywistym w obudowie?
                      Nie wiem czy będę coś robił z tymi głośnikami...mam pomysł na inny projekt i raczej 17cm woofer mi nie potrzebny w 17m2. Chyba sprzedam te 17'tki, a jako że kupiłem używane to powinienem je bez straty sprzedać i po temacie będzie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

No faktycznie. To twoje nadają się do samochodu w pełne drzwi z takim Quteesem :biggrin:
                      jakim napięciem mierzyłeś swoje?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        Te 16-18L to najlepszy litraż IMO dla 16pfc. Nie ma co żyłować zejscia w dół bo będzie zamulać.
                        Możesz coś napisać o tych SB16PFC25 .
                        Mam plan na wykorzystanie ich i zastanawiam się jaki wysokotonowy by do nich dokleić.
                        W zasadzie nie szukam fajerwerków a raczej ma być budżetowo.

Skomentuj

Nie ma wiele co pisać...budżetowy głośnik, pomiary jakieś tam były w k+t. Jakiś tweeter do 100-150zł. dobierz i będzie ok. Nie są to jakieś złe głośniki ale rewelki się nie spodziewaj. W miarę równo się mierzą. Ciąć musisz przy 2-3kHz czyli standard.

Skomentuj

Nie wiem czy będę coś robił z tymi głośnikami...mam pomysł na inny projekt i raczej 17cm woofer mi nie potrzebny w 17m2. Chyba sprzedam te 17'tki, a jako że kupiłem używane to powinienem je bez straty sprzedać i po temacie będzie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Moge je kupić jak jakaś spoko cena będzie :)

Skomentuj

Zastanowię się i jakby co to Ci napiszę na PW wtedy.

Skomentuj

2,83V

Skomentuj

A mógłbyś zmierzyć 1.3 czy 1.4V tak jak ja mierzyłem? Jestem ciekaw jaka była by różnica...czy te różnice wynikają z moich pomiarów (trochę wątpię bo zwiększyłem napięcie i to dosyć znacząco a różnicy nie ma za bardzo) czy po prostu mam takie 2 sztuki. Możliwe że jakby zwiększyć napięcie do tych np. 2.83V to by się mieściły na styk w normie i pewnie tak jest .
                                  Last edited by Oskar29; 02.04.2019, 21:44.

Skomentuj

No nie za bardzo, bo nie chce mi się rozkalibrowywać pomiarówki. :rolleyes:
                                    Mam pomiarówkę zbudowaną na TDA2030 ustawioną na 2,83V.

Skomentuj

Aaa...ok.

Skomentuj

Pomiar napięciem 2,83V jest norma dla pomiarów częstotliwości z 1m, ale w praktyce i tak rzadko się wykorzystuje takie napięcie, szczególnie przy pomiarze dwukanałowym. Zwyczajnie takie wysokie napięcie zupełnie nie jest potrzebne, chyba że do pomiaru zniekształceń. Natomiast pomiar TSP to zupełnie inna para kaloszy. Gdzie Wy to napięcie mierzycie? Przy jakiej częstotliwości i jej impedancji? Na jakiej wartości rezystora pomiarowego? Jak chcecie z duża dokładnością ocenić, do jakiego napięcia głośnik zachowuje się w miarę liniowo, to trzeba zrobić serie pomiarów z rożnymi napięciami, a żeby było jeszcze śmieszniej, to pomiary parametrów TSP sygnałem niskiego napięcia w praktyce oznacza, że sygnał sinusoidalny jest podczas pomiaru głośnika ledwie słyszalny...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          pomiary parametrów TSP sygnałem niskiego napięcia w praktyce oznacza, że sygnał sinusoidalny jest podczas pomiaru głośnika ledwie słyszalny...
                                          i z tego co wiem to nie potrzeba jakiś wielkich napięć do pomiaru parametrów TS?

Ja mierze limpem, szumem różowym, wartość rezystora pomiarowego 10ohm.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X