Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Tuning" głośnika w.27.400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Tuning" głośnika w.27.400

Witam.
    Po poprzednim projekcie została mi para głośników j/w.
    Chciałbym je użyć jako nisko tonowe grające w zakresie 30 do około 200 Hz w kolumnie trójdrożnej. Pozostałe to będą 18/200 i jako wysokie ALX z STX , bo takie mam i nie bardzo wiem co by innego z nich zrobić.
    W zamyśle mają to być kolumny do stereo.

Jest tylko jeden problem, 27.400 tak nisko nie grają.
    Chcę w związku z tym obciążyć im membrany po około 15-20 gram . Planuję to wykonać przy pomocy tkaniny szklanej i żywicy epoksydowej laminując membrany po obydwu stronach.
    Tkaniny będzie 1 warstwa 120g/m2 i 1 warstwa 50 g/m2 po każdej stronie. To powinno dać spodziewany przyrost masy, i jednocześnie silne usztywnienie membran.
    I tu pytanie, czy to ma sens?

Zamieszczone przez wapniak Zobacz posta
    I tu pytanie, czy to ma sens?
    Nie ma.
    Zmieniając ciężar membrany zmienisz układ drgający, który to jest optymalnie dobrany do napędu oraz zawieszeń.
    Dodając ciężar do membrany spowodujesz że membrana będzie latała jak szmata (ponieważ przy cięższej membranie powinna być inna podatność zawieszeń oraz mocniejszy napęd).

Skomentuj

Porównując 27.400 do 27.500 czyli typowego basowca, nawet po dociążeniu membrany o 20 gram uzyskam i tak lepszy stosunek Bl/Mms o około 20 %. Czyli 27.400 powinien być szybszy od 27.500.
      WINISD pokazuje możliwość uzyskania niemal takiej samej charakterystyki dla obu tych głośników przy objętości obudowy 65 l strojeniu na 28 Hz, przy nieco wyższym SPL dla 27.400.
      Dla mocy 130 W (tyle ma wzmacniacz przy 8 omach) amplituda drgań głośnika powinna być na poziomie max liniowej, czyli dobrze.
      Stąd ten pomysł.

Być może ktoś już robił podobne doświadczenia, jednak nie udało mi się dotąd nic znaleźć w sieci na ten temat.

Skomentuj

To spróbuj na razie z plasteliną przyklejoną do kopułki przeciwpyłowej (możesz ją zakleić taśmą aby zmniejszyć ryzyko odklejenia w trakcie pracy membrany).

Skomentuj

lub "termoglut" nalewany stopniowo
          bym stopniowo dodawal masy i obserwowal zachowanie glosnika

Skomentuj

Taką opcję rozważałem .
            Jednak wiem, że bas z tego głośnika będzie za " miękki ". " Przerabiałem" jego brzmienie w subie 45l BR 34 Hz, oraz w tandemie 35 l. Nie było za ciekawie.
            Mam suba zrobionego na daytonie RSS 265 i jego bas jest dużo lepszy.
            Pomyślałem ,że usztywniając membranę, uzyskam coś podobnego.

Skomentuj

raczej bym zaczal od usztywnienia resoru :p
              sztywnosc membrany ma znaczenie w srednich tonach
              z basem bym az tak daleko nie zakladal ze sie zmieni brzmienie

Skomentuj

Ja swego czasu testowałem na głośnikach werniks damorowy- naturalna rozpuszczona żywica do konserwacji obrazów. Świetnie wnika w papier, wzmacnia go i polepsza kolor. Wada że długo schnie okolo tygodnia/2 no i dodaje masy membranie. Za pierwszym razem trochę przesadziłem z ilością, ale odpowiedni do danego werniksu rozpuszczalnik(u mnie terpentyna) gąbka i uzyskałem potrzebny efekt.
                Last edited by DiGiCo; 17.03.2019, 22:19.

Skomentuj

w diy tylko szybkoschnace kleje/lakiery/farby/zywice

Skomentuj

Pomierzyłem Fs obu głośników.

Pierwszy ma Fs=37 Hz i po dodaniu 20 gram masy do membrany Fs spada do 32 Hz

Drugi ma Fs=46 Hz i po dodaniu 20 gram masy Fs spada do 38 Hz.

Przypomnę, że producent deklaruje dla tych głośników Fs=31Hz.

Wypadałoby dodać jednemu 10 gram a drugiemu 30 gram.
                    Wtedy oba będą miały Fs około 35 Hz, ale nie wiem co stanie się z pozostałymi parametrami.

Chyba muszę pomierzyć pozostałe parametry , tylko jeszcze nie wiem jak.
                    Da się to zrobić domowym sposobem? Mam generator, częstościomierz i miernik prądu i napięcia.
                    Potrzebne coś jeszcze?

Skomentuj

Zamieszczone przez wapniak Zobacz posta
                      Chyba muszę pomierzyć pozostałe parametry , tylko jeszcze nie wiem jak.
                      Da się to zrobić domowym sposobem? Mam generator, częstościomierz i miernik prądu i napięcia.
                      Potrzebne coś jeszcze?
                      https://www.google.com/search?client...ters+measuring

Skomentuj

Dzięki za linki.
                        Wykorzystałem wzory od SB Akoustics.

Wyszło mi Qms= 1,778, producent deklaruje 2,11.
                        Qes =0,39 czyli tyle ile podaje producent.
                        Qts = 0,31 wobec 0,33 deklarowanego.
                        Mms= 48,7 wobec 57.

Jutro jak zdążę zrobię jeszcze raz pomiary z większymi poziomami sygnałów, będą dokładniejsze .

Wydaje mi się, że jednak jest tu pole do eksperymentów. Zwłaszcza w zakresie Mms, a to pociągnie zmianę i pozostałych parametrów.

Skomentuj

No to głośnik przerobiony.
                          Zalaminowałem z obu stron membranę tkaniną 130g/m2, poszło 11 ml żywicy L285 i 5,5 ml utwardzacza H285.
                          membranie przybyło około 23 gramy.
                          Głośnik pomierzyłem i wyszło następująco:
                          Mms=72
                          Fs=30Hz R w tym punkcie 39,5 Ohma
                          F1=19 Hz R w tym punkcie 15 Ohm
                          F2=45Hz R w tym punkcie 15 Ohm
                          Re =5,7 Ohm

Oms=3,046
                          Qes=0,51
                          Qts= 0,46
                          Cms= 000397
                          Vas= 60

Jak widać parametry głośnika zmieniły się diametralnie.
                          Po tej przeróbce głośnik powinien zrobić robotę w obudowie BR o pojemności 65 litrów strojonej na 28-30 Hz.
                          Tylko nie wiem, czy taki wybór litrażu i strojenia jest optymalny dla pomierzonych parametrów głośnika.
                          Proszę o opinie.
                          Last edited by wapniak; 25.03.2019, 10:43.

Skomentuj

No to jak juz masz TSP, to wrzucaj do symulatora i sprawdz, co bedzie optymalne.

Skomentuj

Wrzucić to ja już wrzuciłem. Nie wiem tylko, czy lepiej jest zrobić charkę na płasko czy z podbiciem na niższych częstotliwościach.

Skomentuj

No to trzeba przeanalizowac jaki bedziesz mial room gain, sprawdzic jak z wytrzymaloscia mechaniczna, turbulencjami portu, opoznieniami grupowymi i tak dalej. To nie tylko ksztalt charakterystyki choc poniekąd od niego zalezy cala reszta. Musisz znalesc jakis zloty srodek, optimum pracy, lub zgodzic sie na wiekszy kompromis i kierowac sie mocniej w jakas strone.

Skomentuj

Czaruję...
                                X