Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symulacja pokazuje że jeśli zrobię strojenie na 18hz to górka na group delay przeniesie się poniżej słyszalnego pasma. Czy Jakość basu się poprawi?

Skomentuj

Jak zrobisz obudowę w wariancie B podanym przez Olivera to dalsza dyskusja będzie miała jakiś sens. A tymczasem rób co chcesz...

Skomentuj

"Rób co chcesz, uważaj jak robisz" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maksiu1000 Zobacz posta
          zapomniałem napisać co chcę tym osiągnąć. Mam już kolumny co schodzą do 40hz. Ale chciał bym rozszerzyć to pasmo jak najniżej się da.
          Ja bym zbudował obudowę labiryntową o przekroju 600cm^2 i długości 3m z jakimś tam wytłumieniem.

Dlatego obudowa zamknięta ponieważ bassreflexy kończą się przy tych dwudziestu kilku hz.
          wykres spl przy tych 37w mocy z filtrem dp ustawionym na 20hz https://i.imgur.com/yR5aGNg.png
          Nie zależy mi na tym by nagłaśniać imprezę na ulicy. Wystarczy że będzie słychać to zejście w pokoju 16m2. Do odsłuchiwania spokojnie muzyki.
          Jak widać na wykresie dla sygnału 37w, dla 20hz mam 90dB. Wydaje mi się że już coś będzie słychać.

A pojemność taka ponieważ poniżej 100L szybko spada sprawność dla tych częstotliwości które mnie interesują. A że na strychu mam starą szafkę o pojemności 250l no to jej użyję. Oczywiście najpierw ją rozbiorę i skleję polecanym klejem do głośników i porządnie ją wzmocnię.
          doczytaj o tym co tu napisałeś

Skomentuj

Podłączyłem do prawego kanału równolegle tego suba z kolumną, zostawiłem na bassreflex. Są to 8 Oba są 8 ohm, a wzmak 4 ohm więc wydaje mi się że wytrzyma. Jak już trochę odłożę kasy to się może zdecyduję na kolumny w zamkniętej obudowie, i wtedy zrobię z suba zamknięty, aktywny. To jakie kolumny wybiorę zależy jak szerokie paso z tego suba da się wyciągnąć. Wtedy pewnie będzie można dać podstawkowe, wyjdzie pewnie taniej.

Skomentuj

Dziwne podejście macie na tym księżycu do budowy kolumn...

Skomentuj

No ale gra, takiego basu żem jeszcze nie słyszał.
                https://www.youtube.com/watch?v=CqaAs_3azSs

Skomentuj

Podłączyłem do prawego kanału równolegle tego suba z kolumną, zostawiłem na bassreflex. Są to 8 Oba są 8 ohm, a wzmak 4 ohm więc wydaje mi się że wytrzyma. Jak już trochę odłożę kasy to się może zdecyduję na kolumny w zamkniętej obudowie, i wtedy zrobię z suba zamknięty, aktywny. To jakie kolumny wybiorę zależy jak szerokie paso z tego suba da się wyciągnąć. Wtedy pewnie będzie można dać podstawkowe, wyjdzie pewnie taniej.
                  Twój tok myślenia jest błędny. Czym wyżej gra sub tym gorsze ma tam parametry. Dlatego subem uzupełnia sie niskie częstotliwości a nie dobiera do niego resztę kolumn. Skoro twoje kolumny schodzą do 40Hz to sub nie powinien grać wyżej bo zagra tam gorzej od mniejszych, lżejszych i szybszych głośników.

Skomentuj

Wiesz co Maksiu1000 ? Pomyślałem że też zbuduję na tym głośniku subwoofer aktywny to będę pisał w tym temacie. Dla upewnienia się jest to jak zrozumiałem ze wcześniejszych postów STX W.32.500.8.MC ? Będzie to linia transmisyjna S1,S2 600cm^2 długości ~3m V=250L, to jak twoja szafa z dziurą. Z budową mam zamiar ruszyć pod koniec tygodnia. Później to komuś oddam, nie z forum

Skomentuj

Dopiero zauważyłem że mam moda co podbija mi 40hz o 10 db, ściszyłem to w komputerze equalizerem apo. Wgl zmienił się odbiór. . tragedia, kiedyś się może wyprowadzę z pokoju 4m/4m.
                      Raczej nie będę inwestował w wzmacniacz do suba, nie opłaca mi się. Zostawię tak jak jest, podłączone równolegle razem z jedną kolumną i lekko podbite w equalizerze.

Skomentuj

Oliver, akurat ten głośnik ma szansę nadawać się do TL, a dokładniej do sporej (w granicach rozsądku, 150litrów) obudowy MLTL, symulowanej wg arkuszy M.J.King.
                        Dla tunelu o długości 2.5mb i przekrojach początkowy/końcowy 300/900cm^2 z portem na końcu linii, w teorii pojawia się coś takiego:

Group delay <30ms, Wychylenie max do 100Wrms w zakresie liniowym. Ten SPL 110dB jest dla 100Wrms.
                        Więc jak nie żartowałeś do końca, to do dzieła.
                        Last edited by kamillos; 01.08.2019, 22:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamillos Zobacz posta
                          Oliver, akurat ten głośnik ma szansę nadawać się do TL, a dokładniej do sporej (w granicach rozsądku, 150litrów) obudowy MLTL, symulowanej wg arkuszy M.J.King.
                          Dla tunelu o długości 2.5mb i przekrojach początkowy/końcowy 300/900cm^2 z portem na końcu linii, w teorii pojawia się coś takiego:

Group delay <30ms, Wychylenie max do 100Wrms w zakresie liniowym. Ten SPL 110dB jest dla 100Wrms.
                          Więc jak nie żartowałeś do końca, to do dzieła.
                          Ja już się nastawiłem na linię z proporcją 1:1 . Wiem że to będzie 100L więcej. Ale mimo wszystko będę robił tak jak wymyśliłem bo chcę zobaczyć jak to zagra. To będzie sub odcięty aktywnie już przy 40-50Hz więc równanie SPL geometrią obudowy w okolicach 70-100Hz może nie jest tak ważne. Prostą obudowę łatwiej wykonać, no i szkoda efektywności na dole równając SPL.
                          Nie żartowałem z budową, tylko znowu prace mi się przesuwają w czasie na kolejne tygodnie. Ale sub będzie.

Skomentuj

Kamillos , jednak zmieniłem zdanie. Rozrysowałem TL na 2,5m

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
                              Kamillos , jednak zmieniłem zdanie. Rozrysowałem TL na 2,5m
                              Dla jakiego głośnika ? Pod muzykę czy kino domowe ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                Dla jakiego głośnika ? Pod muzykę czy kino domowe ?
                                Głośnik STX W.32.500.8.MC , wałkowane od początku tematu :biggrin: . Ja będę budował z przeznaczeniem do kina. Sub zostanie podłączony pod wyjście subwoofera w amplitunerze więc wystarczy jakiś tam wzmacniacz a resztą ustawień zajmie się amplituner.

Skomentuj

Masz tę obudowę jakoś wstępnie za symulowaną ?
                                  Oprócz tego wykresu poniżej ?
                                  Last edited by kokoelloko; 19.08.2019, 14:37.

Skomentuj

Oprócz tego wykresu poniżej ?
                                    Parę tygodni temu bawiłem się w Hornresp. To nie ma być konstrukcja PRO a zwyczajna grajka. Zbuduję , pomierzę , wstawię pomiary tutaj. Najgorsze że mam problem ze znalezieniem czasu. Jak nie uda mi się pociąć płyty na dniach to kolejne podejście do cięcia za 4 tygodnie.

Skomentuj

https://sprzedajemy.pl/wzmacniacz-sa...0c9-nr59911177
                                      Czy ten wzmacniacz się nada. W kombinacji z zasilaczem impulsowym np. 12v 30A? Akurat mogę dostać go za 80zł.
                                      Czy da się podłączyć by dawał 200w dla tego stx. Na kanał wychodzi 225w ale dla 4 Ohm. Nie wiem jak to się liczy, ale chyba dla 8 Ohm będzie 112W. Jest napisane że zmostkowane. Tzn. że się da podłączyć tak by dawał większe napięcie wyjściowe?

Skomentuj

tak to wygląda:

Długość linii L=2.5m,
                                        Pozycja głośnika 80cm od zamkniętego końca (closed end), pozycja otworu 10cm od "otwartego końca" (open end), w cudzysłowiu, bo taka linia przypomina po prostu obudowę BR.
                                        Otwór o wymiarach 14cm średnicy, 37cm długości, stanowi 0.3powierzchni membrany.
                                        Najlepiej zrobić to w stylu np: https://www.zenmod.in.rs/category/loudspeakers/page/5/
                                        Z wymiarami zewn na oko 1.2m*0.35*0.45m wys/szer/gł
                                        Jeszcze ważny wykres wychylenia głośnika przy 100Wrms:

Skomentuj

Jedna kwestia jest nie rozstrzygnięta. To będzie tylko subwoofer grający do 80Hz. Może nawet lepiej by było głośnik dać na końcu linii. Liniowość powyżej 80Hz jest na drugim planie . Płyta już pocięta , trzeba zrobić otwór na głośnik .

Skomentuj

Czaruję...