Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry i przystępny cenowo woofer 22 cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobry i przystępny cenowo woofer 22 cm

Kumpel zastanawia się nad budową kolumny 3 way w układzie 2x8" + MR 15-16 cm + TW.
    Założenia brzegowe:
    -cena za woofer nie więcej jak 500 zł/szt.,
    -dobra praca w obudowie max. 70l/parę,
    -duża dynamika, pierd...., możliwie niskie zejście ale bez przeciągania - ma to być woofer, a nie subwoofer,
    - możliwie łatwe do napędzenia.

Z tych głośników, które znam bliskie ideałowi byłby Usher 8955a, ale już nie do kupienia, albo Scan 21w8555 - za drogi w zakupie. Trochę tylko trzeba "prundu" żeby je dobrze rozbujać. SB23XRXS jakoś mnie nie przekonał. Jak dla mnie jest za "miękki", brak mu takiego ostrego przywalenia. Za swoją cenę to super głośnik, ale brak mu tego "czegoś". Zastanawialiśmy się z kumplem nad zastosowaniem Dayton'a RS225 papierzaka, albo Seas'a CA22RNY. Obu tych głośników nie znam.
    Poproszę o opinie na temat tych przetworników i ewentualne inne wskazania.

Tiw200 :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Krzysiek łatwy do napędzana a nie zasilany spawarką :flapper:

Skomentuj

To może dwie sztuki GF200 albo AL200? :)
        Fajną opcją mogą też być Scany Discovery.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          To może dwie sztuki GF200 albo AL200? :)
          Fajną opcją mogą też być Scany Discovery.

Zapomniałem dodać, że wskazana jest raczej czarna membrana :)

Discovery ok. ale potrzebują dla BR dużo pojemności.

Na dzień dzisiejszy mimo wszystko najlepszą opcją wydają się z tanich głośników SB23NRXS45-8 w BR albo closed. Z nieco droższych to godna zastanowienia jest opcja 2xWO24 w closed lub 2x21W8555 w BR.

Skomentuj

Ja bym poszedł w 2xSatori MW19

Skomentuj

Może coś takiego? https://www.mivoc.com/gs/product_inf...91r5nsj8gbdcfn w polsce nic na tym nie ma za bardzo. Kiedyś sporo się robiło na starszej, białej, wersji tego głośnika. W k+t było sporo projektów na tym. U nas robiono subwoofery na większych głośnikach z tej serii. Jak to gra nwm.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W ogóle to polecam wejść na jakiś sklep np. Niemiecki i zobaczyć co mają. O wiele większy wybór i inne głośniki niż u nas. Na przykład tutaj https://www.hifisound.de/de/Lautspre...is/Tieftoener/

Skomentuj

Do nagłośnienia jest 45 m2 salonu + 10 m2 kuchni...

Choć nie ukrywam - 2x19 cm + Mr13 + dobry TW i powstaje fajny zestaw

Za podobną kasę można jednak mieć dobre 22 cm, a rozmiar czyni różnicę :flapper::lol:
                Last edited by jaro4444; 08.04.2019, 22:32.

Skomentuj

jaro4444, i co w końcu wybrałeś? SB23NRXS45-8?
                  Też powoli przymierzam się do w miarę porządnego 3way. Powierzchnia do grania podobna. - 40m2. Jakby sie już coś rodziło to nie zatrzymuj tego dla siebie:))

Skomentuj

Ja bardzo polecam SB nrx23 ale w closed. 2 szt na stronę i jest świetnie. Bardzo zwarty, szybki bas z niskim zejściem i odpowiednim wykopem. Zróżnicowanie też na dobrym poziomie. Przy okazji przy 2 szt efektywność całej kolumny na dość wysokim poziomie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://ifotos.pl/z/qshrxxx

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                      jaro4444, i co w końcu wybrałeś? SB23NRXS45-8?
                      Też powoli przymierzam się do w miarę porządnego 3way. Powierzchnia do grania podobna. - 40m2. Jakby sie już coś rodziło to nie zatrzymuj tego dla siebie:))
                      Na tą chwilę dla kumpla nic nie wybralismy, bo on sam nie za bardzo wie czego chce. Ja wybrałem dla siebie Ushery 8955a bo zebrałem 4 szt., tylko więcej już nie można kupić. Jeśli dojdzie do realizacji projektu dla kolegi to na tą chwilę faworytami są SB23NBAC lub WO24. Rozpatrujemy tez TIWy 200, tylko te wymagają spawarki żeby dobrze zagrać. Słyszałem je u Lusztiego napędzane mocnym wzmakiem i robią robotę 😈

Skomentuj

Po wielu poszukiwaniach stwierdzam że lepiej dać dobre nieduże woofery do 18cm niż lecieć w jakieś prądożerne wynalazki typu TIW... te głośniki potrzebują elektrowni a nie spawarki. Dobry bas to nie tylko głośnik... niski bas raczej z Suba. Karykatura dźwięku z podbitym niskim rejestrem już nie dla mnie, polecam tą drogę.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                          Po wielu poszukiwaniach stwierdzam że lepiej dać dobre nieduże woofery do 18cm niż lecieć w jakieś prądożerne wynalazki typu TIW... te głośniki potrzebują elektrowni a nie spawarki. Dobry bas to nie tylko głośnik... niski bas raczej z Suba. Karykatura dźwięku z podbitym niskim rejestrem już nie dla mnie, polecam tą drogę.
                          Polemizowałbym :)

Skomentuj

Polemizowałbym :)
                            :) Każdy ma swoje preferencje. LuSzTi jakiej wielkości masz pomieszczenie? U Ciebie zdaje się grają 2xTIW.

Skomentuj

LuSzTi jakiej wielkości masz pomieszczenie? U Ciebie zdaje się grają 2xTIW.
                              32 m^2 z adaptacją akustyczną :) Ja mam po dwa TIWy na stronę w CL i przy dwóch sztukach na stronę wcale nie trzeba nie wiadomo jakiej elektrowni.
                              Na tempo basu nie narzekam, na zejście też nie :) No i ja jeszcze nie znalazłem 18'stek, które zagrałyby tak jak to co mam teraz :)

Skomentuj

TIWy lubią prąd. Potrafią go dużo wciągnąć
                                I fajnie grają właśnie pod elektrownią :)
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

32 m^2 z adaptacją akustyczną :) Ja mam po dwa TIWy na stronę w CL i przy dwóch sztukach na stronę wcale nie trzeba nie wiadomo jakiej elektrowni.
                                  Na tempo basu nie narzekam, na zejście też nie :) No i ja jeszcze nie znalazłem 18'stek, które zagrałyby tak jak to co mam teraz :)
                                  Lubię każdy rodzaj muzyki, zwłaszcza jazz, rock, czasem wpadam w poważniejsze klimaty. Rzadko się zdarza żeby pasował mi kontrabas z większych wooferów (w budach z dziurą) - takie moje upodobania.
                                  Gram na P7100 z pre lampowym. Pom 5,5x7m wys. 3,4m.

Skomentuj

Jaka masz pojemność paczki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                      TIWy lubią prąd. Potrafią go dużo wciągnąć
                                      I fajnie grają właśnie pod elektrownią
                                      Owszem, lubią, owszem wiele potrafią wciągnąć, ale z dwóch sztuk na stronę efektywności jest na tyle dużo, że zagrają wystarczająco głośno nawet przy mniejszych wzmakach.
                                      Moje kolumny grały naprawdę spoko pod Sony ES-570, I-Ampem 100M itd. Wiadomo, wzmak w końcu się skończy, ale póki się nie skończy to do nawet głośniejszego słuchania wystarczy.

Rzadko się zdarza żeby pasował mi kontrabas z większych wooferów (w budach z dziurą)
                                      Ja nie mam dziury :)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Jaka masz pojemność paczki?
                                      ok 70 litrów na dwie sztuki.

Skomentuj

Korespondowalem swego czasu z użytkownikiem Fishball1979 z Indonezji. Twierdził, że jego kolega zrobił kolumny dwoma WO24 w CL objętość 58 l i podobno grają świetnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X