Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa zwrotnicy dla GDS20/20 i T.18.250.8.PH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa zwrotnicy dla GDS20/20 i T.18.250.8.PH

Witam.
    Mam powermixer LDM o impedancji minimalnej 8Ω. Kolumny są 4Ω.
    Nie chcę spalić wzmacniacza i doszedłem do wniosku że przed wooferem można założyć kondensator który zacznie tłumić sygnał w okolicy częstotliwości rezonansowej(Fs-60) głośnia.
    Kondensator będzie stanowił prosty filtr który odciąży głośnik jak i zwiększy impedancję "oszukując'' wzmacniacz.
    Przykładowo dla kondensatora 220uF i częstotliwości 50Hz impedancja kondensatora wynosi 14Ω.
    Chyba że macie inne propozycje?
    Ogólnie GDS trzeba ciąć od dołu jak i wybrać częstotliwość podziału dla głośnika wysokotonowego.
    Pozdrawiam.

Zamieszczone przez Silton Zobacz posta
    Chyba że macie inne propozycje?
    Ja mam. Szkoda twojego czasu i kasy. Daj sobie z tym święty spokój bo zmarnujesz tylko czas i pieniądze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      Daj sobie z tym święty spokój bo zmarnujesz tylko czas i pieniądze.
      A dlaczego?

Skomentuj

Wiesz jak gra ten gds?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Wiesz jak gra ten gds?
          Ja wiem jak gra i mi się to podoba.
          To nie będzie sprzęt do zarabiania pieniędzy dla tego prosił bym o trzymanie się tematu.

Skomentuj

Zrób symulację w SW, ale należy się pogodzić z degradacją resztek basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Silton Zobacz posta
              Mam powermixer LDM o impedancji minimalnej 8Ω. Kolumny są 4Ω.
              Nie chcę spalić wzmacniacza i doszedłem do wniosku że przed wooferem można założyć kondensator który zacznie tłumić sygnał w okolicy częstotliwości rezonansowej(Fs-60) głośnia.
              niestety to tak nie dziala. to wciaz bedzie kolumna 4ohm

Skomentuj

Odpowiednio mała pojemność zwiększy impedancję w szerszym paśmie, ale "grać" to nie zagra.

Z drugiej strony największa moc mieści się w zakresie niskich częstotliwości, więc jakieś odciążenie wystąpi, ale kosztem osłabienia basu, polecam się pobawić w SW nawet na innych głośnikach i zobaczyć z czym to się wiąże.

Skomentuj

Czaruję...
                X