Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytlumienie kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wytlumienie kolumny

witam
    przed rozpoczeciem budowy kolumn chcialbym jeszcze o jedna sprawe sie spytac.
    planuje wytlumic kolumne 4cm welny mineralnej, jaki glosnik widac w m,oim opisie, pudlo ma miec ok 25-28 l. czy to nie bedzie zbyt duze wytlumienie? i czy poprawi sie dziwek jesli tylna scianke zrobie pochylona?
    dzieki za pomoc
    pzdr

Można pochylić tylną, oslabia to szkodliwe rezonanse obudowy od fal stojących. Jeśli wełna jest cienka i lekka to tyle chyba może być, ale w obudowach b-r stosuje się "oszczędne" wytłumienie by nie osłabiać basu.

Skomentuj

to maja byc obudowy zamkniete, nie b-r. pytam sie dlatego, bo znajomy stwierdzil, ze to moze byc zbyt obfite wylumienie i glosnik nie bedzie mial czym oddychac...

Skomentuj

głośniki to zwierzęta beztlenowe...

Skomentuj

Trzeba bylo troszke poczytac na stronie glownej -------

obudowa zamknięta - na ścianki gąbka 2...4cm, tu również wykładamy 1cm od płyty. Całą objętość należy mocno wytłumić wełną lub watą. Silne wytłumienie powoduje zmniejszenie się Qts głośnika oraz zwiększenie objętości od 15 do nawet 30% (różne dane i teorie). W przypadku obudów z Qtc większym niż 1 należy tłumić bardzo mocno.

Skomentuj

jakos do mnie ta wiedza przyjsc i utrwalic sie nie chce. wiec z tego co tu napisane to wytlumic normalnie tak jak pisalem i jeszcze w wolna przestrzen upchac jakiejs welny albo co?? bo juz sam nie rozumiem...

Skomentuj

wez od babci kilka grubych wloczek rozwin je i wmontuj to do srodka, kombinuj jak gra jak jest mniej a jak jest wiecej itp..

Skomentuj

Ja slyszalem i czytalem gdizes ze zamkniete obudowy wypelnia sie prawie cale tak zeby tylko material nie dotykla madnesu i Membrany głośnika. ( moge sie mylic,alegidzes to czytalem) :)

Ja bym kąbinował tak jak kolega wyżej napisał.

POZDRAWIAM.

Skomentuj

Witam,
                  Ogólnie, moim zdaniem, obudowa zamknięta powinna być całkowicie wypełniona materiałem tłumiącym. Same materiały tłumiące mają różne gęstości lub mogą być też różnie ciasno umieszczone w obudowie. Materiał tłumiący nie powinien stykać się z membraną. lecz może dotykać, czy opierać się o magnes, czy kosz głośnika. Materiał tłumiący można umieszczać na przykład w siatki z tworzywa dla uniemożliwienia praktycznie przemieszczania się.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

a jak to jest z tym 1cm od ścianek? to np gąbkę dawać na jakichś drewienkach dystansujących od ścianek?

Skomentuj

Witam,
                      Osobiście, nigdy nie stosowałem pustej 1-no centymetrowej przestrzeni pomiędzy materiałem tłumiącym, a czymkolwiek innym. Jak ktoś chce, może zrobić (jak tylko się mu zechce) i tak.
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Ja dodam, że materiały tłumiące o dużej gęstosci nalezy umieszczac przy sciankach obudowy, a te o mniejszej gęstosci - na całej przestrzeni obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
                        X