Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Technics SB-PC600 dobranie głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Technics SB-PC600 dobranie głośnika

Witam,
    Dopiero stawiam pierwsze kroki w DIY audio i pewnie bedzie to głupie i żałosne o co spytam ale liczę na wyrozumiałość.

Moim celem jest zrobienie samodzielnie głośnika bluetooth.

Dostałem 2 głośniki technics sb-ps600. Są one w zestawie z technics sb-pc600 którego niestety nie mam. Chciałbym dokupić głośnik odpowiadający sb-pc600. Zrobić do nich nową obudowę i dołożyć moduł bluetooth i baterię.

Kwestię obudowy modułu i baterii mam w miarę rozkminioną jednak nie potrafię znaleźć informacji jaki głośnik znajduje się w technics sb-pc600.

Moje pytanie: Jaki głośnik mam dokupić aby współgrał on z dwoma głośnikami Technics sb-ps600?

Pozdawiam serdecznie

Nie wydaje mi sie by znalazl ktos, kto mialby konkretne info na pytanie jakie zadajesz. Musialbys otworzyc obudowy i zobaczyc co to za cudo Technics wsadzil. Jesli chcesz zbudowac cos przenosnego, to pewnie bedzie Ci zalezalo na niskim zuzyciu pradu, wiec glosniki powinny miec dobra efektywnosc. REW mierzy parametry T-S, potrzebujesz 100-200ohm 1% resistor lub o lepszej tolerancji. Jak mierzyc znajdziesz w Help i na forum.
    Last edited by Pawel L; 09.05.2019, 14:06.

Skomentuj

Rozmiar 10cm
      Impedancja 8 ohm
      50W DIN
      SPL 83dB (lub 85 - niewyraźnie widać)
      Pasmo przenoszenia (-16dB) 75Hz do 18kHz
      Last edited by grzeczny_52; 09.05.2019, 19:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
        Rozmiar 10cm
        Impedancja 8 ohm
        50W DIN
        @grzeczny_52 Mistrzu będę Twoimi wielkim dłużnikiem - byłbyś tak dobrym człowiekiem i podał konkretny głośnik (nazwę/link) ?

Skomentuj

Rozmiar 10cm
          Impedancja 8 ohm
          50W DIN

czy ten głośnik będzie odpowiedni https://allegro.pl/oferta/glosnik-sa...401-7604042848 ?
          Moim zdaniem specyfikacja się pokrywa, czy nie?

Skomentuj

@elprezidente
            ... chyba nie czytasz opisów produktów ... :)
            To jest głośnik wysokotonowy. Zerknij na pasmo przenoszenia!

Skomentuj

Pierwszym krokiem powinna być weryfikacja wymiarów osadzenia głośnika.
              Bo kupowanie w ciemno głośnika jest dyskusyjne...
              Oryginał może być np. typu flat, a wtedy już nie każdy będzie pasował.
              Gdyby jednak był niejako pełnowymiarowy jeżeli chodzi o głębokość montażu, to np. szukaj coś na wzór tego Monacor'a:
              https://allegro.pl/oferta/glosnik-pe...yABEgIc8fD_BwE
              https://www.monacor.com/products/com...akers/spx-31m/

Skomentuj

Ten Monacor zle niewyglada. Moze nawet zagra w bass reflex.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Jeszcze raz napiszę Panowie o co mi chodzi żebyśmy się dobrze zozumieli.
                  Chcę sam zrobić głośnik bluetooth. Sam zrobię obudowę. Jedynym co mam w tej chwili to 2 głośniki technics sb-ps600.
                  To są głośniki wysokotonowe wiec chcę do nich dobrać głośnik który będzie grał doły i będzie się z nimi 'komponował' brzmieniowo.

Jestem ultra-amatorem w dziedzinie DIY audio i to ma być taki testowy projekt aby zgłębić temat i zrobić w przyszłości coś porządnego.

@elprezidente
                  ... chyba nie czytasz opisów produktów ... :)
                  To jest głośnik wysokotonowy. Zerknij na pasmo przenoszenia!
                  Racja. Mój błąd. Dopiero się uczę, dziękuję za porade :)

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                  Ten Monacor zle niewyglada. Moze nawet zagra w bass reflex.

Sent from my XT1032 using Tapatalk
                  Czy ten głośnik będzie współgrał z tymi co mam dwoma technics sb-ps600? Razem te głośniki dadzą całe pasmo i będzie to w miarę grało?

Temat dobrania odpowiedniego głośnika jest dla mnie w tym momencie zbyt skomplikowany. Dlatego założyłem ten wątek. Panowie proszę o pomoc i wyrozumiałość :)

Skomentuj

posluchaj, czemu sie uparles na tego Technicsa, sam tych glosnikow nie mialem w reku, wielu tez innych nie. Musialbys pomierzyc pasmo, impedancje samemu, i na podstawie TYCH danych zrobic filter i poszukac glosnik do niego. Nie rozumie czemu zawracasz tym sobie glowe, bo to nie jest jakis cudowny glosnik, tylko przecietne badziewie w plastykowej obudowie. Monacor ktory zostal pokazany najprawdopodobniej zjada go na sniadanie, jedynie potrzebny bylby ci jakis glosnik ktory sluzylby jako, hmm, hmm 'szabwoofer'. Brzmieniowo to stroji sie glosniki za pomoca filtrow. Moze spojrz na strone STX, SB Acoustics i znajdziesz cos. Nie wydaje mi sie by ktos sie bawil takimi cudami tutaj, bo wiekszosc ludzi na forum zajmuje dosc drogimi glosnikami i ich takie projekty nie interesuja.

Skomentuj

Czaruję...
                    X