Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw 5.0 do kina na czekich głosnikach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw 5.0 do kina na czekich głosnikach

Witam.
    Siedząc w pracy podjąłem ważną decyzję: buduje zestaw 5.0 do kina na ARN i czymstam w roli wysokotonowców (tutaj jeszcze sie wacham pomiedzy Tonsilem a czymśtam).
    Jako ze jestem zwolennikiem tych samych głosników w kazdym z kanałów całośc bedzie wykonana wg tej filozofii. Budowe zaczne od centralnego.
    Na czym polega problem?
    Nie mam teraz kasy na wszystkie głosniki (taki zakup pozwoliłby mi myslec spokojnie o ukończeniu projektu) wiec jestem ciekaw czy głosniki te będą dostępne za kilka miesięcy (choc wszystko wskazuje na to ze tak).
    Na pierszy rzut pójdzie http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt
    Niestety nie mam w pracy zadnego sumulatora a ciekawość zrzera. Ile litrów dla basreflexa?
    pozostałe kanały bedą typu Tall Boy wysokość 1-1,20 metra. Czy spotkaliscie sie z problemem fal stojących w takiej konstrukcji.
    I wreszcie czy GDWK 11/100 ma duży magnes i czy bardzo sieje w TV czy lepiej szukac czego innego (zasnaczam ze bedzie 5 takich przetworników).
    Pozdrawiam.

Ja właśnie we ferie skonczyłem składać bardzo podobny zestaw, wszystko na ARN-150-03 + GDWK 11/100. W centralnym ARN-150-73/8 + GDWK. Telewizor nie reaguje, nawet jak położę centralnego przy nim, ale monitor komputera juz jest bardziej wrażliwy i przy małej odległości widać zniekształcenia obrazu. Obudowę zrobiłem bardzo małą, ok. 9l zamkniętą.

Skomentuj

Gdzie i za ile kupowałeś głosniki?
      Pozdrawiam

Skomentuj

Jak Polaka cos nie zabije od razu tzn ze nie szkodzi?
        To dlaczego denaturatu nie pija sie w kawiarniach?
        Nie chodzi tylko o znieksztalcenia obrazu ale o wplyw pola w dluzszym czasie na sam kineskop.
        Inaczej po co ktos by wymyslal ekranowanie.Kineskopow i odbiornikow jest takze wiele typow.
        Jesli odleglosc glosnika jest mniejsza niz 50 cm (co w przypadku centralnego juz jest zle) to nalezy ekranowac.

Skomentuj

Wszystkie głośniki na giełdzie w Krakowie po 38 zł sztuka (ARN i GDWK), z wyjątkiem ekranowanych ARN-ów w www.empire.com.pl po 36 zł.

MarekW, akurat u mnie centralny będzie pół metra od monitora, na razie leży podłodze, bo nie mam do niego napędu myślałem o zaekranowaniu GDWK, ale nie za bardzo wiem jak, a poza tym nie mam takiego magnesu.

Skomentuj

magnesy mozna zamówić w STX'sie (chyba tylko tam mają jakiś wybór w normalnych cenach) podstawowe ekranowanie jest proste poprostu przylapiasz magnes w "przeciwfazie" niejest to zbyt dokładny ekran ale i tak juz sporo daje (lepsze efekty mozna uzyskac dokładająć "metalową puszke" na około głosnika co do tych tesli - są od kilku-kilkunastu lat więc czemu nagle mialy by zniknąc?? co do 11/100 hmm dołozył bym kasy i brał jakąś firmową sopranówke (mam 11/100 i to niejest to :/) nawet DT100 peerlesa zagra zdecydowanie lepej albo jakaś najtańsza vifka to jednak "firmy" a tonsil ostatnio marnieje coraz bardziej :(

Skomentuj

Witam!Własnie jestem w trakcie tworzenia takiego zestawu na ARN.Wysokotonowe to również czeskie ARV.O wyborze zdecydował stosunek ceny do jakości oraz to,że łatwo kupić je w wersji ekranowanej(w przodach wstawiam wszystkie głośniki ekranowane).Jeśli chcesz zastosować coś Tonsila w ekranie to najłatwiej chyba dostać GDWK 10/80/T/1(cena około 80 pln) i jest to całkiem przyzwoity wysokotonowiec.

Skomentuj

Czaruję...
              X