Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny diy do 500zł na stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
    ps nie przejmój się że w STX są nowe modele i że może nie współgrać to że starą zwrotnicą temat już był poruszany na forum i kilka osób też się wypowiedziało na ten temat, można spokojnie łączyć to razem różnica będzie mało istotna dla ucha .
    Mógłbyś podlinkować?

Do wysokotonowca zamów cewkę powietrzną. Do woofera rdzeniową.
    Last edited by Oskar29; 12.06.2019, 12:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      Mógłbyś podlinkować?

Do wysokotonowca zamów cewkę powietrzną. Do woofera rdzeniową.
      Nie pamiętam gdzie to było i w jakim poście był poruszany ten temat ale.było to parę miesięcy temu , wyszło na to że nie warto projektować nowej zwrotnicy bo zmiany będą niewielkie ogólnie z dyskusji wynikło że część ludzi na forum proponowała nową zwrotkę a część stwierdziła że to nie wymagane ale kto i co mówił już nie pamiętam trzeba poszukać .

Skomentuj

Nie pamiętam gdzie to było i w jakim poście był poruszany ten temat ale.było to parę miesięcy temu , wyszło na to że nie warto projektować nowej zwrotnicy bo zmiany będą niewielkie ogólnie z dyskusji wynikło że część ludzi na forum proponowała nową zwrotkę a część stwierdziła że to nie wymagane ale kto i co mówił już nie pamiętam trzeba poszukać .
        Ale to były jakieś tylko dywagacje czy ktoś był taki odważny i kupił chociaż jedną sztukę i porównał :p ? Z tego co widać to nowa membrana jest więc różnice mogą być nie tak małe. Dziwię się że stx nie podał informacji że można używać zamiennie wersji v1 i v2 jeśli rzeczywiście tak jest. Przecież jest trochę projektów na tych głośnikach i trochę osób robi na pewno na nich kolumny...
        Last edited by Oskar29; 12.06.2019, 12:51.

Skomentuj

Nie pamiętam gdzie to było i w jakim poście był poruszany ten temat ale.było to parę miesięcy temu , wyszło na to że nie warto projektować nowej zwrotnicy bo zmiany będą niewielkie
          Zmiany były by, niekiedy nawet spore (jeśli chcielibyśmy mieć taką samą charakterystykę), ponieważ warunki pomiaru były by inne.
          Jeśli nowy głośnik jest bardzo podobny do starego, to nie ma sensu projektować nowych zwrotnic, ponieważ na końcu i tak nowy projekt zagra inaczej niż stary... tak samo (w sensie że inaczej) jak nowe głośniki na starych zwrotnicach.

Skomentuj

Dzięki za porady :)
            Głośniki zamówione i pocięcie obudowy też. Teraz czas na części do zwrotnicy, mogę użyć drutu 0.8 zamiast 1.0 do cewki niskotonowego ?
            Wiem, że czym grubszy tym lepszy ale czy różnica będzie znaczna ?
            Dodam że to cewki rdzeniowe

Skomentuj

Na serio żal ci wydać 5zł. więcej :p ? Różnicy raczej nie powinno być ale przy 18cm wooferze już lepiej dać coś grubszego niż 0,8mm.

Skomentuj

No więc kolumny skończone
                Wrażenia dźwiękowe (wcześniej słuchałem altusów 110 impnitorów diy)
                Po odzwyczajeniu się od gdwt
                Dźwięk piękny dynamiczny ciepły głęboki bas, fajna średnica i detaliczne wysokie tony, które nie
                kłują w uszy jak gdwt

Skomentuj

Jesteś zadowolony z efektu końcowego?

Skomentuj

Wrzuć fotki.

Skomentuj

... i opisz w gotowych konstrukcjach

Skomentuj

Tak jestem bardzo zadowolony z projektu (fotki poniżej)
                        Co do błędów, które nie chciałbym popełnić przy następnych kolumnach, to na pewno robiłbym kolumny z mdf później lakier i polerka. Ta jest zrobiona z płyty wiórowej 18mm skręcona z boku i z tyłu konfirmantami, front wyszlifowany i przyklejony. Klej by wystarczył bo w życiu się tego nie oderwie ale przynajmniej buda jest usztywniona :) Muszę kupić frezarkę po pod frezowania na gdwk i ogólnie do frezowania otworów głośników, a nie wycinanie otworów wyrzynarką ...
                        Projekt udany jestem z niego bardzo zadowolony, stylistycznie jak i od słuchowo, więc teraz trzeba zbierać kasę na następny projekt

Wiem, że nie na temat ale po przeczytaniu chyba wszystkich artykułów na tym forum o zwrotnicy dalej nie mogę zrozumieć jednej rzeczy. Mianowicie jeśli obliczamy korektor impedancji dla głośnika niskotonowego ze wzorów na tym forum (czyli kondensator i rezystor jak dobrze zrozumiałem) to Rdc to stała rezystancja głośnika a L ?
                        Jeśli dobrze wyczytałem to indukcyjność cewki głośnika tylko indukcyjność przy konkretnej częstotliwości ? Bo np taki stx w.18.200.8.MCX ma podany L przy 1kHz i przy 10kHz, który należy wziąć do obliczenia ?
                        Last edited by Karol2004; 06.07.2019, 07:18.

Skomentuj

Szkoda że nie zrobiłeś tych kolumn z PCXem a jeszcze lepiej z ALXem na górze.
                          Ładnie wyszły.

Skomentuj

Jeśli nie masz wzmacniacza lampowego to korektor impedancji jest opcjonalny. Mało kto go dzisiaj robi w zwrotnicy.

Skomentuj

Ok ale tutaj jest schemat zwrotki, która robiłem do tych kolumn i czy rezystor 18ohm i kondensator 680nf to nie korektor impedancji ?

Skomentuj

To jest pułapka.
                                W połączeniu z cewką wychodzi taniej (bo małe elementy) jak byśmy ją dali równolegle z głośnikiem.
                                Last edited by marian; 06.07.2019, 13:45.

Skomentuj

Ok dzięki, więc zagłębiam się dalej w temat i wrzucam post na gotowych konstrukcjach :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X