Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamknięcie tematu kino domowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamknięcie tematu kino domowe

Cześć Panowie.
    Postanowiłem domknąć temat mojego kina domowego, bo wlecze się niemiłosiernie. Zaś żona mi wytyka, że pomieszczenie zagracone i nie zrobione(no i tu się przed wami przyznam że ma rację (;, ale to między nami).
    Ale natknąłem się na problem.
    Kolumny frontowe posiadam te: ( https://www.audiostereo.pl/topic/83078-harpia-diy/ )
    Pomyślałem, że dorobię centralny na zasadzie kopii kolumny bez sekcji nisko tonowej i z usunięciem filtra górnoprzepustowego w sekcji średnio tonowej i temat z głowy.
    Bafflestep wedle symulacji powinien odbiegać około 1dB przy zachowaniu szerokości frontu i zmniejszeniu wysokości z 1102mm do około 380-400mm. Oczywiście układ głośników pozostanie ten sam.
    Misiomor uświadomił mi, że zapomniałem iż filtr górnoprzepustowy w średniaku kręci fazą. Center bez niego będzie rozjeżdżał się fazą względem frontów tj. poniżej punktu podziału we frontach.
    Stąd moje pytanie, czy temat pominąć z założenia lepszy taki centralny, niż zupełnie inna kolumna? Czy ktoś ewentualnie ma jaką sugestię? Będę wdzięczny za poradę w tej materii.

Na surroundy myślę o projekcie zapha na L18 i 27tbcf/g (wersja z pochyłą ścianką opracowana przez misiomora).

Zrób skrzynki z Seasem z projektu Harpii i Visatonem AL130 (bez M) i wyślij komuś na pomiary. Chyba najlepsze rozwiązanie :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Zrób skrzynki z Seasem z projektu Harpii i Visatonem AL130 (bez M) i wyślij komuś na pomiary. Chyba najlepsze rozwiązanie :)
      Tylko problem jest taki, że to już będzie zupełnie inny monitor. Też początkowo o tym myślałem ale 130 == to zupełnie inna zwrotnica == fazowo będzie zupełni inaczej niż we frontach. Więc dochodzimy, że na centrala mogę wsadzić cokolwiek.
      Last edited by arczi87; 05.06.2019, 09:03.

Skomentuj

Będziesz najbliżej poprzedniego projektu. Nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować wyrównać podział względem poprzedniego projektu, wypadałoby go pomierzyć i będzie wiadomo do czego dążyć. Idealnie nie będzie, ale najbliżej jak to możliwe.
        Wymaga to zachodu, ale jest do zrobienia.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
        X