Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektowanie zwrotnic - od czego zacząć ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projektowanie zwrotnic - od czego zacząć ?

Cześć,
    pisano mi skopiuj gotowy projekt, skopiuj gotowy projekt no i skopiowałem już i z efektu moich prac jestem zadowolony. Teraz chciałbym zacząć pomiary głośników i projektowanie zwrotnic. Czytałem już chyba wszystkie artykuły o zwrotnicach, no i czytałem o speaker workshop i jig’u. Dowiedziałem się że właśnie od zbudowanie jego mam rozpocząć tak ? A co z mikrofonem kupić zbudować ?

Jeśli chcesz mieć wiarygodne pomiary to mikrofon z kalibracją jakiś najlepiej. Do tego JIG też by się przydał ale ewentualnie można też robić bez niego. Zależy z jakiego programu będziesz korzystał. SW wymaga z tego co wiem jiga do poprawnego działania. ARTA już nie. Do projektowania zwrotnicy polecam vituixcad.

Skomentuj

Do nauki projektowania zwrotnic nie musisz kupowac specjalnego mikrofonu, chyba ze Cie stac to ok. Kapsulka panasonica w rurce nadal bedzie dzialac jak powinna, a co do oprogramowania to troche sie tutaj pozmienialo. SW daje Ci pelny pakiet, w ktorym wszystko zrobisz, ale mozesz miec z tym pewne problemy. Raczej sugerowalbym zainteresowanie sie bardziej prostszym i aktualnym softem jak np VituixCAD czy Xsim. Do samych pomiarow mozesz uzyc Arta, Holmimpulse, REW.

Niestety nie znam zadnej ksiazki, ktora by opisywala wylacznie temat projektowania zwrotnic. Musisz szukac informacji w internecie, czytac opisy na forach, podgladac jak robia to inny, ale przede wszystkim uczyc sie teorii filtrow, zebys mniej wiecej wiedzial o co w tym wszystkim chodzi. Jesli angielski nie jest dla Ciebie problemem, to sciagnij sobie ksiazke http://www.zilesystems.com/wp-conten...n-Cookbook.pdf

Skomentuj

zacznij od skompletowania sprzetu pomiarowego i nauki jego obslugi
        zacznij mierzyc swoje kolumny. jak zacznie to sie do czegos nadawac to zaczniesz zabawe z tymi samymi glosnikami. bedziesz mial punkt wyjscia i porownanie bezposrednio

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          ...ale przede wszystkim uczyc sie teorii filtrow, zebys mniej wiecej wiedzial o co w tym wszystkim chodzi.
          A jeszcze wcześniej ogólnej elektroakustyki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          zacznij mierzyc swoje kolumny.
          Dobry pomysł.
          Wykonać pomiar tak aby choć trochę przypominał Twój :)

Skomentuj

Ok dzięki za rady
            Jako że trochę bawię się z filmowaniem posiadam taki mikrofon : https://mitoya.pl/mikrofony-i-mikrop...214408649.html
            Nadał by się ?

Skomentuj

Miałem podobny mikrofon od boyi tylko chyba trochę inny model. Nadawał się do pomiarów tylko do 10kHz. Powyżej był mocny spadek do końca pasma słyszalnego.

Skomentuj

A jak sprawdzić dokąd ładnie przenosi ? I jak coś to podłączać go z tym przedwzmacniaczem oryginalnym czy bezpośrednio do karty ?

Skomentuj

na pcozatek moze byc
                  pod pre

Skomentuj

Ja miałem pod tego preampa podobnego od nich i do niego podłączone. Jak sprawdzić dokąd? Najprościej to jakiś w miarę równy głośnik przemierzyć o którym wiadomo że przenosi do 20khz.

Skomentuj

Czaruję...
                    X