Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt klonu ATC SCM100 pomoc w realizacji.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

https://www.nonsolospeakers.com/www....-speakers.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

Zamieszczone przez martin78_1978 Zobacz posta
      Project Ala Harbeht ...
      Raczej Spendor.

Generalnie mozesz zejsc w okolic 400-500hz przy uzyciu D7608/920010 ale bedzie wymagalo to filtrow 4 rzedu. Kazda mniejsza kopulka niz 75mm raczej nie da rady i realny punkt podzialu wyjdzie w jakis 800-1khz, czyli zdecydowanie za wysoko dla Visatona.
      Projekt jest jak najbardziej wykonalny, pytanie tylko czy zrobisz do tego zwrotnice? Rzucasz sie na powazny projekt, moze lepiej skopiowac cos gotowego, niekoniecznie z kopulka na srednicy, bo faktycznie takich projektow jest tyle co kot naplakal.

Skomentuj

Ja też bylem jeszcze niedawno uparty żeby wykorzystać duża kopułkę na średnicy i miałem mieć podobny podział ale uznałem że to nie ma sensu bo koszta by mnie zjadły. A nie wiadomo czy byłby z tego jakiś +.
        Last edited by Oskar29; 02.08.2019, 10:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Raczej Spendor.

Generalnie mozesz zejsc w okolic 400-500hz przy uzyciu D7608/920010 ale bedzie wymagalo to filtrow 4 rzedu. Kazda mniejsza kopulka niz 75mm raczej nie da rady i realny punkt podzialu wyjdzie w jakis 800-1khz, czyli zdecydowanie za wysoko dla Visatona.
          Projekt jest jak najbardziej wykonalny, pytanie tylko czy zrobisz do tego zwrotnice? Rzucasz sie na powazny projekt, moze lepiej skopiowac cos gotowego, niekoniecznie z kopulka na srednicy, bo faktycznie takich projektow jest tyle co kot naplakal.
          To już będzie zwrotnica 24 dB ? , bardzo ostro cięte.... Jaki byłby koszt takowych zwrotnice ? +- 10%

Skomentuj

Tego to nikt ci nie napisze bo tego nie wiadomo jaka wyjdzie zwrotnica a nie ma co wróżyć...jeszcze +/-10% :p . Chyba każdy z nas chciałby wiedzieć jaki będzie koszt zwrotnic +/- 10% gdy kupuje kombinacje głośników której nikt nie próbował połączyć ...ale to tak się nie da :p . Zależy też jakie części wybierzesz chociażby i jakie rzędy będą na pozostałych głośnikach, czy będą a jeśli będą to ile będzie pułapek itd.
            Last edited by Oskar29; 02.08.2019, 19:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              Tego to nikt ci nie napisze bo tego nie wiadomo jaka wyjdzie zwrotnica a nie ma co wróżyć...jeszcze +/-10% :p . Chyba każdy z nas chciałby wiedzieć jaki będzie koszt zwrotnic +/- 10% gdy kupuje kombinacje głośników której nikt nie próbował połączyć ...ale to tak się nie da :p . Zależy też jakie części wybierzesz chociażby i jakie rzędy będą na pozostałych głośnikach, czy będą a jeśli będą to ile będzie pułapek itd.
              No i moja wiedza w tematyce już zweryfikowana .😜😁😬

Skomentuj

Jesteś pewien że podołasz takiemu projektowi jaki chcesz zrobić? Chodzi mi o zwrotnicę? 3 drogi z podziałem 24db na średniaku i zapewne jakimiś pułapkami to wyjdzie ci zwrotka rozmiaru kartki a4

Skomentuj

Hm widziałem zwrotnice bardzo rozbudowana w B&W Matrix właśnie zwrotnica podobnej wielkości jak piszesz skomplikowane bardzo , tak na oko samych cewek z 8-10 szt .Koszty na standardowych elementach i tak będzie duża , jeśli miałbym zamknąć się w 1kpln to bym w to brnoł. Nie wiem czy pisałem ale to jest projekt minimum na 1 rok , w tym jedynie bym skrzynie robil i średni ton kupił. Dalej bym obstawał na kopułce w średnich tonach bo tak to cała konstrukcja bierze w łep, a wstawienie w średnie tony głośnika typu Visaton w 130 s czy w100s spowoduje że kolumna nabierze designu z końca lat 90 i przy zestawieniu nawet z obudową wykonana w stylu ATC wyjdzie tandeta. Wysokie tony mam Tonsila gdwk-10-80-t-8-ohm to by może gościnnie pograł a potem by się cos ogarnęło w przyszłości....

Skomentuj

Nie no weź...ten Tonsil to ich chyba najgorszy głośnik. Kompletne dno.

Skomentuj

Nie no weź...ten Tonsil to ich chyba najgorszy głośnik. Kompletne dno.
                      Wiem , ale mi zalega od przeszło 10 lat , może 100 h pracował... kumpel dawał mi kiedyś za nie 100 to nie sprzedałem :):crying:

Przecież wkładali go do Maestro hiendowych

Skomentuj

Gdyby tak zmniejszyć bas do 10 cali to można by się pokusić o zestaw na Scanach Discovery
                        26W/8534G00 + D7608/920010 + D2608/913000
                        Przy czym to nie jest klon ATC tylko luźny pomysł na podstawie koncepcji monitora z kopułką na średniaku.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Klon - źle to określiłem... kolumny maja mieć proporcje front i głośniki przypominające te z ATC ... ale patrząc na poprzednie wpisy powoli koncepcja ewoluuje.
                          Szkoda by było te visaton w300s wystawiać na handel bo ciężko będzie odzyskać 500 zl .
                          Temat otwarty każda propozycja mile widziana : głośniki średnie kopułka,
                          bas minimum 25 cm ,
                          wysokie myślałem tez o scanspeak discowery jakimś
                          ..... tak to wygląda na chwile obecna

Skomentuj

Jezeli porzucisz koncepcje kopulki na srednicy, to otwiera sie znacznie wiecej mozliwosci, nawet z obecnym Visatonem 300.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Gdyby tak zmniejszyć bas do 10 cali to można by się pokusić o zestaw na Scanach Discovery
                            26W/8534G00 + D7608/920010 + D2608/913000
                            Gdzies chyba nawet widzialem taki projekt i to wcale nieglupi pomysl.

Skomentuj

Jezeli porzucisz koncepcje kopulki na srednicy, to otwiera sie znacznie wiecej mozliwosci, nawet z obecnym Visatonem 300.
                              dokładnie. Średniak z normalną membraną membrana zejdzie sporo niżej i będzie sporo więcej możliwości.

Czemu w ogóle kupiłeś te visatony?

Skomentuj

A zwrotnice kto będzie projektował?
                                Też będzie robiona na kolanie?

Nie twierdzę że to Tobie nie zagra, bo najlepiej brzmią kolumny gdy je sami wykonamy, pod własne ucho... ale biorąc się za taki projekt to pomiary by się przydały.

Skomentuj

dokładnie. Średniak z normalną membraną membrana zejdzie sporo niżej i będzie sporo więcej możliwości.

Czemu w ogóle kupiłeś te visatony?
                                  Pod wpływem chwili i jak pisałem wcześniej miałem do czynienia z w250 s i robiłem na nich kolumny zagrały bardzo dobrze , i wyglądają podobnie jak bas w Atc

Gdzies chyba nawet widzialem taki projekt i to wcale nieglupi pomysl.
                                  http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=6983 zmiana koncepcji o 180 stopni a zagra może i dobrze.... Ale nie potrzebna mi któraś para kolumn z kolejki do kolekcji 😜😄

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  A zwrotnice kto będzie projektował?
                                  Też będzie robiona na kolanie?

Nie twierdzę że to Tobie nie zagra, bo najlepiej brzmią kolumny gdy je sami wykonamy, pod własne ucho... ale biorąc się za taki projekt to pomiary by się przydały.
                                  Projekt ktoś z forum ! Przecież pisałem o pomoc na forum , no nie za darmo... Może być w naturze 😜😆🤣😂

Skomentuj

Czaruję...
                                  X