Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana prostego bass-reflex na profilowany (zaokrąglony)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana prostego bass-reflex na profilowany (zaokrąglony)

Prośba do ludzi z wiedzą, jestem zmuszony do wymiany bass-reflex w subwooferze. Oryginalnie siedział tam o średnicy 76mm i długości 176mm prosty bez zaokrąglonych końców. Jednakże była to tektura która uległa destrukcji (rozkleiła się). skoro już jest możliwość wymiany wole założyć profilowany (zaokrąglony) i tu powstaje dylemat. Jak dobrać długość, czy liczyć z profilem czy tylko od momentu gdzie kończy się profil. Obecnie mogę zastosować dwa połączone ze sobą o wew średnicy 76mm i długości całkowitej 200mm (długość z zaokrąglonymi końcami po obu stronach, łuk profilu to 20mm x20mm). Czy całkowicie przyciąć do 176m z zaokrągleniami? Za wszelkie informację będę wdzięczny. Przekopałem forum, ale nie znalazłem wyjaśnienia w jednym wątku było poruszone. Lecz nadal nie wiem czy bardzo wpłynie w moim przypadku to na suba.

calkiem dobre pytanie
    ja zawsze liczylem calosc i bylo ok
    ale nie robilem porownania taki i taki

daj te 200mm i posluchaj. wiele sie nie zmieni

ale na bank bedzie pracowac ciszej!

Skomentuj

Ciszej masz na myśli turbulencje czy ogólnie przyjętą głośność? Btw przy dłuższym bassreflex spada częstotliwość czy rośnie?

Skomentuj

Ciszej będzie pracował BR. Chodzi o turbulencje - świsty.

Skomentuj

dluzszy b-r - obniza strojenie
          mniejsza srednica - obniza strojenie

Skomentuj

I tyle w temacie, dzięki. Po wymianie tzw bas nie "buczy", niekontrolowanie a brzmi i zamruczy w rejestrze gdzie wcześnie "buczał" niekontrolowanie.

Skomentuj

Czaruję...
            X