Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dodatkowy subwoofer do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dodatkowy subwoofer do komputera

Witam,

Posiadam zestaw głośników Creative 5.1 inspire T6300, lecz brakuje mi mocniejszych niskich tonów, więc mam zamiar zrobić dodatkową skrzynię. Poszperałem już trochę i czy z tych elementów będzie to dobry sub.

Głośnik Beyma SCW12
    Wzmacniacz PA200
    Obudowa w załączniku w raz z spec. głośnika
    SCW12-I.pdf

Posiadam MB z 6 wtykami (7.1) 3.5 jack, L/P przód, L/P tył, Sub/Center, Lin-in, L/P rear i Mic . Sygnał z komputera z wtyku Sub/center rozdzieliłbym zwykłym rozgałęźnikiem jack na creative i na wzmak(100mV) 1 kanałem (sub) dodatkowo przez pilota (potencjometr) w celu zdalnej regulacji głośności.

Czy to będzie grać ?
    Jakie ważne rzeczy muszę wiedzieć gdy będę budował obudowę(wnętrze, wyciszenie, STROJENIE??20Hz??)
    Dodatkowy filtr już chyba nie potrzebny?
    Czy istnieje lepszy sposób połączenia?
    Czy może polecacie inny zestaw za tą samą cenę, ~1000zł

Proszę o pomoc :mellow: :???:

Słaby pomysł, za 1k zrób porządne stereo z normalnym wzmacniaczem. Spokojnie zmieścisz się z wzmakiem + coś na STX. Podaj więcej info, jak kubatura pokoju. Przykład: https://diyaudio.pl/showthread.php/3...w-18-200-8-MCX glośniki to ~ 300PLN, wzmacniacz np. Yamaha A500 ~ 250-300PLN, do tego elementy zwrotnic, mdf, kleje, fornir, lakier. Zagra to zdecydowanie lepiej od tego Frankensztajna, którego zaproponowałeś.
    Last edited by joydecaydu; 01.09.2019, 12:51.

Skomentuj

Też niezłe, lecz mam plany przyszłościowe z tą skrzynią(lub inną ;p), bo chce do auta wrzucić + wzmak inny. Wolałbym pozostać przy subwooferach niż monitorach.... acz w sumie nad zestawem 2.1 bym się też zastanowił. Na razie sam sub. :p
      Last edited by piesio; 01.09.2019, 13:09.

Skomentuj

Jesteś uparty i brniesz w "swoje" jak każdy kto zaczyna temat audio. Ok, pamiętaj to Ty wywalisz $ w błoto. Chcesz, aby dwa głośniki niskotonowe zajmowały się niskimi tonami w 2 różnych zakresach, jak byś poczytał kilka tematów na forum to byś się dowiedział, że jest to trudne do osiągnięcia, i są to słowa ludzi, którzy na tym forum zaprojektowali nie jeden zestaw od A do Z. Sensowym wyjściem jest zrobienie oddzielnego zestawu do domu, i oddzielnego do samochodu. Inna sprawa to nigdy nie pojmę jak można słuchać muzyki na 2.1, sub w CA z wiadomych przyczyn, sub w kinie ok, ale w muzyce ? Skoro monitory @40Hz to za mało to na robisz porządne 3-way na konkretnych niskotonowych i żaden sub nie potrzebny. Inna sprawa to, że te plastikowe grajki zostaną zagłuszone przez tego suba ...
        Last edited by joydecaydu; 01.09.2019, 13:24.

Skomentuj

Prawda, nie znam się prawie wcale na audio i nie wiem co będzie najlepszym wyjściem. Początkowym planem było zdobycie czegoś do lepszych wrażeń muzycznych, dla otworów klubowych lub house, wszystko z mocnym basem. Pomyślałem, że sub będzie idealny, stąd moje "uparcie". Skoro moje założenie jest błędne to czy mógłbyś zaproponować (lub ktoś inny) dobry zestaw stereo, lepszy od moich aktualnych głośniczków creative. Cena najlepiej ~1000, ale mogę max 1500zł , w zależności od jakości zestawu kolumn+wzmak.

Skomentuj

Zrob po taniości projekt.
            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...?highlight=200
            Tanie i dobrze grające 3 drogi.
            Sub do auta nie jest dobry w domu. Sub do domu nie jest dobry w aucie. Inne środowisko i inne wymagania.
            Zrob solidne stereo!

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Zrob po taniości projekt.
              https://diyaudio.pl/showthread.php/2...?highlight=200
              Tanie i dobrze grające 3 drogi.
              Sub do auta nie jest dobry w domu. Sub do domu nie jest dobry w aucie. Inne środowisko i inne wymagania.
              Zrob solidne stereo!
              dzięki za odpowiedz

Tak mogę zrobić, tylko który zestaw podany przez autora raven będzie odpowiedni? Ten z PC.X ?
              Co to znaczy "pułapka"?
              głośniki mogę zdobyć przez audiotop.pl

Jak już je zbuduje :biggrin: to czym by to zasilić ? Jeśli dobrze widziałem to suma mocy wychodzi 2x100W+2x75W+2x25W= 400W w AES 200 na kolumnę ,czyyyyliii muszę szukać wzmacniacza stereo do 400W RMS ? Może już ktoś zna odpowiedni wzmak. :p

Skomentuj

Jak nic Holton 400 jest potrzebny... a tak na serio to nie działa w taki sposób. Yamaha AX-500 lub wyższe, DENON PMA-770, Marantz PM-45, 75 lub 85, NAD319, Sony TA-F 550ES. Nie myśl o Technicsie, są po pierwsze w zawyżonych cenach po drugie są przereklamowane, po trzecie nie nabierz się na ich oznaczenia A, AA i AAA Class.

Skomentuj

Zamieszczone przez piesio Zobacz posta
                  to suma mocy wychodzi 2x100W+2x75W+2x25W= 400W
                  Broń boże.
                  1. zwrotnica rozdziela pasma między głośniki.
                  2. Większość mocy łyka niskotonówka, więc właściwie możesz liczyć te 100W

Skomentuj

Robię listę zakupów na blackdotaudio i czy dobrałem odpowiednie elementy do projektu.

Lista:

Projekt by raven:
                    https://diyaudio.pl/i/15982/x7j01txe...1407521520.jpg

Czy pieniężnie tyle wychodzi?

Jak wytłumić kolumny ? 2 warstwami jak w projekcie raven? Czy 1, tylko jaka.
                    Wszystkie ścianki wyłożyć ?
                    Pod mocowaniem, między głośnikiem a obudową, też coś dać ?
                    Jakie złącza wykorzystać?
                    Do zmontowania zwrotnic mogę użyć zwykłej płytki drukowanej?
                    Jaka grubość przewodów do głośników i kolumn. Jaki typ.

Uf, dużo pytań
                    Ale wolę spytać, niż coś zrąbać.

Skomentuj

Zwrotnice możesz montować na kawałku sklejki, mdfu itp. Albo na laminacie, albo na czymkowiek.
                      Zwykle pod glośnik są dodawane uszczelki, możesz kawałek cieniutkiej pianki. Albo nic.
                      Kable zwykłe głośnikowe. Albo jakieś audiofilskie 1,5mm2 wystarczy, możesz na woofer dać 2,5.
                      Złącza - wybierz sobie jakieś terminale banan albo takie przykręcane bezpośrednio do obudowy (ja takie mam i uważam że są lepsze od terminali).
                      Wygłuszenie możesz zrobić tak jak Raven proponował, ale generalnie to na słuch - co sie komu podoba

Skomentuj

Dobra dzięki

A jakiego materiału użyć ?

Plus czy lista elementów do zwrotnicy pasuje?

Skomentuj

Czaruję...
                        X