Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duże monitory dla dużego faceta. W.18.180.16.FCX_v2 + T.10.250.8.PCX

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z projektu wygląda, że komora wysokotonowca jest odcięta od reszty litraża czy wchodzi w skład tych 18-20 litrów? Rozmawiamy o litrażu netto?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
      A zastępy inżynierów akustyków, do dzisiaj uważają płyty Thriller i Bad za mistrzostwo realizacyjne...
      Do dzisiaj nie mają pojęcia, jak ten Quincy Jones i Bruce Swedien to wyprodukowali, że to brzmi dobrze NA WSZYSTKIM. Od pierdziawek typu JBL GO to zestawów haj-end za kilkadziesiąt tysięcy...
      Nawet nie wiesz jak mnie to cieszy, że mam w tym temacie odmienne zdanie :)

Skomentuj

Nie. Tam był zmniejszony litraż, poprzez odcięcie częściowo komory od góry i od dołu, bo ktoś na siłę zrobił takie "podłogówki" :)
        Nie trzeba robić żadnej komory dla tweetera a całą wewnętrzną przestrzeń przeznaczyć na komorę woofera. Można z tego spokojnie zrobić 18-20 l netto i będzie OK.
        A port dać z tyłu i wyjdą monitory całkiem podobne Pylon Audio Monitor albo Burchardt S300, tylko że pochylone, tak jak chciałeś.
        Last edited by pawel_luk1; 09.09.2019, 18:48.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ok. Biorę się za rozrysowanie tego wszystkiego, podliczanie kosztów. Będę chciał zrobić według początkowych założeń obudowę. Najwyżej coś spierniczę. Nie myli się ten kto nie próbuję a ja chcę spróbować

Skomentuj

Dla SB17MFC35-4 nie szalej z objętością .
            Te 20l to już za dużo.

Skomentuj

Aaaa...tak Ci jeszcze w głowie przewrócę :razz: :p .

https://en.toutlehautparleur.com/spe...hm-6-inch.html
              https://en.toutlehautparleur.com/dom...4-33-inch.html

U nas nie są te głośniki popularne (zamówiłem je kilka miesięcy temu, mam już obudowy wycięte, będę robil zwrotnice niemiecką albo swoją jeszcze nie wiem), ale są warte swojej ceny :) . 600zł. wychodzi za komplet głośników do 2way. Obudowa jest 21-22L z b-r. Najwięcej o tych głośnikach się dowiesz od Włochów, Francuzów i w Niemczech też są popularne.

Na te głośniki prawie w całości przerzucił się xavian. Zrezygnowali z wysokich modelów scan speaka itd więc chyba nie może być źle :) . Xavian orfeo są na tych głośnikach sici. Obadaj sobie :) .
              Last edited by Oskar29; 09.09.2019, 19:34.

Skomentuj

To będą duże monitory. Ale to też dobrze - takie chciałem od samego początku. Rozmiar na ten moment 420x196x360 lub 420x190x360 - zobaczymy jak wyjdzie z rysunku finalnie i litraż po przeliczeniu wszystkich elementów.
                Last edited by QidinAD; 09.09.2019, 20:17.

Skomentuj

Nie na temat...
                  jeśli nagrania Quincy Jonesa i Bruca Swediena oraz zwrotnice aktywne LINKWITZa nie grają to marnujesz się na tym zacnym forum ,,pogromco,,
                  https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                  :D

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                    Na te głośniki prawie w całości przerzucił się xavian. Zrezygnowali z wysokich modelów scan speaka itd więc chyba nie może być źle . Xavian orfeo są na tych głośnikach sici. Obadaj sobie
                    Wielu miłośników Xaviana twierdzi, że dzwiek nowych modeli jest gorszy od tych na skanach.

Co do projektu tematu, ja bym jeszcze przemyślał koncepcje i się tak nie napalal. Jeśli to mają być faktycznie duże monitory, to może podejść do tego inaczej i zapakować 8 cali w obudowie zamkniętej. 17 sba w swojej cenie są super jednak można im zarzucić zakraglenie na niskich tonach, a większa paczka jeszcze bardziej to zaakcentuje. Pytanie czego tak naprawdę wymagasz od tych monitorów?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Wielu miłośników Xaviana twierdzi, że dzwiek nowych modeli jest gorszy od tych na skanach.
                      Myślę że może też chodzić o to że grają inaczej i to może ludziom nie pasować. Widziałem głosy zarówno w tą stronę że grają one gorzej od starszych modeli a widziałem też takie opinie że ludziom bardziej odpowiada brzmienie tych nowych modeli więc to myślę że sprawa indywidualna i tu też gust ma swoje do powiedzenia .
                      Last edited by Oskar29; 09.09.2019, 20:52.

Skomentuj

Czemu odradzacie duże monitory? Przecież na forum jest wiele podobnych litrażowo konstrukcji....

Skomentuj

Nie wiem jak inni ale ja odradzam duży monitor z małym głośnikiem. Duży z dużym to i owszem :)

Skomentuj

Pogromco - daj szansę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Przy wcześniejszych monitorach gdzie były użyte midwoofery STX basu było BARDZO dużo jak na taką wielkość... Ja mam 14 m2 salon Przecież nie zrobię podłogówek 3 way albo 2,5 way chyba, że je na suficie zamontuje

Skomentuj

Nie chodzi o to, żeby było dużo basu, tylko dobrej jakości bas.

Skomentuj

Rozumiem. Będzie okazja na kolejny projekt za jakiś czas od razu nie można zrobić idealnego zestawu - gdzie by była frajda z kolejnego

- - - - - aktualizacja - - - - -

pawel_luk1 rzucił pomysł przerobienia podłogówek w monitory przy zachowaniu litrażu i kąta nachylenia. Zobaczymy - bez pomiaru w przyszłości głośników pod kątem modyfikacji zwrotnicy pewnie się nie obejdzie ale tak jak napisałem wcześniej wyjdzie w praniu.

Skomentuj

QidinAD Działaj, słuchaj rad, i może kiedyś twój projekt będzie na forum.:thumbup:

Skomentuj

Tak robię.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Tektura kupiona, dzisiaj będziemy robić "tekturowy" prototyp, żeby wyłapać rozmiarówkę, odległości oraz skosy na froncie i samo nachylenie. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie

Skomentuj

Temat do zamknięcia. Zmieniła się cała koncepcja i nie będę kontynuował tego projektu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X