Z projektu wygląda, że komora wysokotonowca jest odcięta od reszty litraża czy wchodzi w skład tych 18-20 litrów? Rozmawiamy o litrażu netto?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Duże monitory dla dużego faceta. W.18.180.16.FCX_v2 + T.10.250.8.PCX
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
QidinAD
-
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz postaA zastępy inżynierów akustyków, do dzisiaj uważają płyty Thriller i Bad za mistrzostwo realizacyjne...
Do dzisiaj nie mają pojęcia, jak ten Quincy Jones i Bruce Swedien to wyprodukowali, że to brzmi dobrze NA WSZYSTKIM. Od pierdziawek typu JBL GO to zestawów haj-end za kilkadziesiąt tysięcy...
Skomentuj
-
Nie. Tam był zmniejszony litraż, poprzez odcięcie częściowo komory od góry i od dołu, bo ktoś na siłę zrobił takie "podłogówki" :)
Nie trzeba robić żadnej komory dla tweetera a całą wewnętrzną przestrzeń przeznaczyć na komorę woofera. Można z tego spokojnie zrobić 18-20 l netto i będzie OK.
A port dać z tyłu i wyjdą monitory całkiem podobne Pylon Audio Monitor albo Burchardt S300, tylko że pochylone, tak jak chciałeś.Last edited by pawel_luk1; 09.09.2019, 18:48."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
QidinAD
Ok. Biorę się za rozrysowanie tego wszystkiego, podliczanie kosztów. Będę chciał zrobić według początkowych założeń obudowę. Najwyżej coś spierniczę. Nie myli się ten kto nie próbuję a ja chcę spróbować
Skomentuj
-
Aaaa...tak Ci jeszcze w głowie przewrócę:razz: :p .
https://en.toutlehautparleur.com/spe...hm-6-inch.html
https://en.toutlehautparleur.com/dom...4-33-inch.html
U nas nie są te głośniki popularne (zamówiłem je kilka miesięcy temu, mam już obudowy wycięte, będę robil zwrotnice niemiecką albo swoją jeszcze nie wiem), ale są warte swojej ceny :) . 600zł. wychodzi za komplet głośników do 2way. Obudowa jest 21-22L z b-r. Najwięcej o tych głośnikach się dowiesz od Włochów, Francuzów i w Niemczech też są popularne.
Na te głośniki prawie w całości przerzucił się xavian. Zrezygnowali z wysokich modelów scan speaka itd więc chyba nie może być źle :) . Xavian orfeo są na tych głośnikach sici. Obadaj sobie :) .Last edited by Oskar29; 09.09.2019, 19:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaNa te głośniki prawie w całości przerzucił się xavian. Zrezygnowali z wysokich modelów scan speaka itd więc chyba nie może być źle . Xavian orfeo są na tych głośnikach sici. Obadaj sobie
Co do projektu tematu, ja bym jeszcze przemyślał koncepcje i się tak nie napalal. Jeśli to mają być faktycznie duże monitory, to może podejść do tego inaczej i zapakować 8 cali w obudowie zamkniętej. 17 sba w swojej cenie są super jednak można im zarzucić zakraglenie na niskich tonach, a większa paczka jeszcze bardziej to zaakcentuje. Pytanie czego tak naprawdę wymagasz od tych monitorów?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWielu miłośników Xaviana twierdzi, że dzwiek nowych modeli jest gorszy od tych na skanach..
Last edited by Oskar29; 09.09.2019, 20:52.
Skomentuj
-
QidinAD
Czemu odradzacie duże monitory? Przecież na forum jest wiele podobnych litrażowo konstrukcji....
Skomentuj
-
QidinAD
Pogromco - daj szansę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Przy wcześniejszych monitorach gdzie były użyte midwoofery STX basu było BARDZO dużo jak na taką wielkość... Ja mam 14 m2 salonPrzecież nie zrobię podłogówek 3 way albo 2,5 way chyba, że je na suficie zamontuje
Skomentuj
-
QidinAD
Rozumiem. Będzie okazja na kolejny projekt za jakiś czasod razu nie można zrobić idealnego zestawu - gdzie by była frajda z kolejnego
- - - - - aktualizacja - - - - -
pawel_luk1 rzucił pomysł przerobienia podłogówek w monitory przy zachowaniu litrażu i kąta nachylenia. Zobaczymy - bez pomiaru w przyszłości głośników pod kątem modyfikacji zwrotnicy pewnie się nie obejdzie ale tak jak napisałem wcześniej wyjdzie w praniu.
Skomentuj
-
QidinAD
-
QidinAD
Tektura kupiona, dzisiaj będziemy robić "tekturowy" prototyp, żeby wyłapać rozmiarówkę, odległości oraz skosy na froncie i samo nachylenie. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie
Skomentuj
-
QidinAD
Skomentuj
Skomentuj