Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duże monitory dla dużego faceta. W.18.180.16.FCX_v2 + T.10.250.8.PCX

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duże monitory dla dużego faceta. W.18.180.16.FCX_v2 + T.10.250.8.PCX

Witam serdecznie,

Słowo się rzekło, zatem biorę się ostro do pracy. Bogaty w doświadczenie i wiedzę z poprzedniego projektu mam ochotę zrobić coś fajniejszego, bardziej zaawansowanego konstrukcyjnie. Długo zastanawiałem się nad budżetem i stwierdziłem, że jednak na SB Satori będę musiał poczekać. Niech to będzie szansa dla mnie na kolejny późniejszy projekt. Fajnie będzie słyszeć różnice na każdym etapie i widzieć postępy prac w swoim domowym rzemiośle.

Budżet jaki zakładam na wykonanie tych kolumn to 1500-2000 zł, gdzie 2000 zł to górna granica. To co mi się podoba to projekt SB Acoustic Ara. Pochylone, lakierowane, minimalistyczne i do tego lekko ścięte. Drugi projekt to Pylon Audio Diamond Monitor (bez skosów). Różnica będzie taka, że nie zamierzam trzymać się sztywno już podanych przez producentów wymiarów co poszczególnych elementów. Wiążę się to też z innymi głośnikami jakie planuje zastosować.

Projekt zakłada na tym etapie wykorzystanie głośników STX:
    1. Wysokotonowy - T.10.250.8.PCX
    2. Midwoofer - W.18.180.8.FCX_V2

Poprawiony rysunek:

Zaktualizowałem wymiary jeśli chodzi o wymiary samych głośników. Finalnie rysunki te będą poprawione bo zobaczymy co wyjdzie w trakcie. Na pewno będą zmienione wewnętrzne wzmocnienia.

Całość planuje wykonać z MDF 18 mm (dodatkowo na fronty podwójna płyta w tym 22 mm rozmiar). Całość rozmiarów zaktualizuje po wykonaniu samych paczek i dokładnym pomiarowaniu. Wtedy też dam info ile faktycznie wyszedł litraż tych kolumn. Wygłuszenie filc. Zwrotnica na Jenzen Audio (wyłącznie). Kable melodika 2x2,5 mm. Całość lakierowana na biało. Kąt pochylenia 7 stopni. Nie upieram się przy STX ale chciałbym tak jak napisałem wcześniej zmieścić się w wyznaczonym budżecie.

W chwili obecnej poluję na zestaw:

Onkyo Integra A-8870 + integra dx-6850
    Onkyo Integra 9711 + integra dx-7911

Zakład czas na wykonanie ~~3-4 tygodnie. Trzymajcie kciuki
    Last edited by QidinAD; 08.09.2019, 20:53.

Te STX to strata kasy, w ich cenie kupisz lepsze przetworniki.

Skomentuj

Czy mógłbyś coś zaproponować? Nie upieram się przy STX (człowiek bardziej chciał do tego podejść patriotycznie) ale jeśli można zrobić coś lepiej w tej samej kasie to jak najbardziej liczę na waszą pomoc.
      Last edited by QidinAD; 08.09.2019, 20:56.

Skomentuj

SB17MFC lub SB17NRX, wysokotonowiec SB29SDAC lub SB29RDC.

Skomentuj

Biorę się za czytanie. A Daytona? Czy lepiej od tego z daleka.

Skomentuj

Na temat Daytona się nie wypowiem, bo nie miałem okazji posłuchać, ale SB sam męczę i raczej w tym budżecie nie są złe, można by się skusić na tweeter Scana HDS do tego, ale to już znacznie podnosi cenę.

Skomentuj

Ampli z tego co na szybko wyczytałem ludzie marudzą na tego NRX że lepszym wyborem będzie seria MFC ale to tak jak zawsze ktoś, komuś, coś Zaintrygowałeś mnie tym NRX i RDC. Akurat o wysokotonówce RDC czytałem i słyszałem wiele dobrego. Jest nazywana poor satori więc coś pewnie w tym jest.

http://www.audioexcite.com/?p=6046

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znalazłem projekt zwrotnicy pod taką konfigurację.

Skomentuj

Właśnie tu na forum kiedyś wyczytałem, że MFC powinien być lepszy i też dlatego go kupiłem.

Skomentuj

A zaproponowałeś NRX a co chciałeś mnie sprawdzić?

Skomentuj

Poczytaj testy monitorow Buchardt audio s300, w ktorych masz Sba w cenie stx, a nawet nizszej. Sluchalem tych monitorow i smialo moge polecic. Na tweeter mozna da wlasnie SB29SDAC ale nie wiem skad wytrzasniesz do tego zwrotnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      A zaproponowałeś NRX a co chciałeś mnie sprawdzić?
                      Niektórzy NRX polecają, ja niestety nie mogę być w pełni obiektywny, bo miałem tylko MFC, podobnie sytuacja ma się z RDC/SDAC, mój zestaw to konkretnie 17MFC35-8+29SDAC, zwrotka własna, oparta o dość orientacyjne pomiary w pokoju i kilka wersji elementów wybranych subiektywnie.

Na tweeter mozna da wlasnie SB29SDAC ale nie wiem skad wytrzasniesz do tego zwrotnice.
                      Pewnie pozostanie wystruganie własnej, ja poszedłem tą drogą, ale czuję, że jakby zwrotkę zrobił jakiś wyjadacz, to pewnie dałoby się ze wspomnianego zestawu wycisnąć coś więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        17MFC35-8+29SDAC
                        Pod monitory to 8 ohm sredni pomysl.

ale czuję, że jakby zwrotkę zrobił jakiś wyjadacz, to pewnie dałoby się ze wspomnianego zestawu wycisnąć coś więcej.
                        Moze po prostu masz zbyt duze wymagania. Trudno powiedziec.

Skomentuj

Pod monitory to 8 ohm sredni pomysl.
                          W jakim sensie? W praktyce TW mam nawet lekko ściszony, więc wyrabia z SPL woofera, a też się tego lekko obawiałem, chyba że chodzi o coś innego.

Moze po prostu masz zbyt duze wymagania. Trudno powiedziec.
                          W porównaniu do różnych poprzednich zestawów tu jest całkiem nieźle, bardziej chciałem nakreślić to, że zwrotnica też ma swoje do powiedzenia, już niewielkie różnice ściszenia samego TW potrafią nieźle zmienić charakter całej kolumny, ogólnie to poszedłem w dużą cewkę na wooferze, stąd tez brzmienie jest dosyć miękkie.
                          Zresztą przy muzyce rockowej czy innej popularnej w większości przypadków odnoszę wrażenie, że sporo nagrań jest tak zrealizowanych, że nawet dużo lepsze monitory by już wiele nie poprawiły, ale to tylko takie moje odczucie.

Skomentuj

W jakim sensie?
                            Za duża obudowa wychodzi. 8 ohm to bardziej na podłogówkę.

Zresztą przy muzyce rockowej czy innej popularnej w większości przypadków odnoszę wrażenie, że sporo nagrań jest tak zrealizowanych, że nawet dużo lepsze monitory by już wiele nie poprawiły, ale to tylko takie moje odczucie.
                            Niestety tak jest, ze wiele popularnej muzyki slabo brzmi. Teraz stroje zwrotnice, slucham plytke Thriller Jacksona i ona jak dla mnie jest bardzo słabo zrealizowana. Cienka na srodku, gora pokrecona, jak masz kolumny, ktore sa bardziej rozdzielcze, to nic przyjemnego ze sluchania.

Skomentuj

Nie na temat...

Niestety tak jest, ze wiele popularnej muzyki slabo brzmi. Teraz stroje zwrotnice, slucham plytke Thriller Jacksona i ona jak dla mnie jest bardzo słabo zrealizowana. Cienka na srodku, gora pokrecona, jak masz kolumny, ktore sa bardziej rozdzielcze, to nic przyjemnego ze sluchania.
                              ty byś na pewno lepiej w 1982r. to nagrał , nie umiesz poprostu zrobić dobrych zwrotnic.
                              Last edited by nowy666; 09.09.2019, 07:20.
                              https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                              :D

Skomentuj

Dzisiaj trochę poszperałem. Z racji ograniczeń logistycznych szukam takiego rozwiązania, które ma już przygotowaną i gotową zwrotnice. Na forum jest ciekawy zestaw zaprojektowany przez Branże
                                "Dayton DC28F-8 + RS150P-8 - projekt by Branża". Czytałem o tych głośnikach i jeśli jest tak jak ludzie piszą to jest to jakaś forma kompromisu miedzy tym co kiedyś zrobię a co miałem teraz. Jedyne co mnie zastanawia to sam głośnik niskotonowy. Zmieniłbym go na model RS180P-8. Pytanie jak do tego ma się zwrotnica i jakie zmiany powinienem poczynić. Czy teoretycznie zwrotnica Branży pod mniejszego brata będzie ok.

Skomentuj

A zastępy inżynierów akustyków, do dzisiaj uważają płyty Thriller i Bad za mistrzostwo realizacyjne...
                                  Do dzisiaj nie mają pojęcia, jak ten Quincy Jones i Bruce Swedien to wyprodukowali, że to brzmi dobrze NA WSZYSTKIM. Od pierdziawek typu JBL GO to zestawów haj-end za kilkadziesiąt tysięcy... :flapper:
                                  Last edited by pawel_luk1; 09.09.2019, 17:41.
                                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                                    Dzisiaj trochę poszperałem. Z racji ograniczeń logistycznych szukam takiego rozwiązania, które ma już przygotowaną i gotową zwrotnice. Na forum jest ciekawy zestaw zaprojektowany przez Branże
                                    "Dayton DC28F-8 + RS150P-8 - projekt by Branża". Czytałem o tych głośnikach i jeśli jest tak jak ludzie piszą to jest to jakaś forma kompromisu miedzy tym co kiedyś zrobię a co miałem teraz. Jedyne co mnie zastanawia to sam głośnik niskotonowy. Zmieniłbym go na model RS180P-8. Pytanie jak do tego ma się zwrotnica i jakie zmiany powinienem poczynić. Czy teoretycznie zwrotnica Branży pod mniejszego brata będzie ok.
                                    Nie można od tak zmienić głośnika na inny bez żadnych zmian w zwrotnicy. Nikt też bez zmierzenia nie wie co to mogą być za zmiany. Może być tak że zwrotnica będzie zupełnie inaczej wyglądać.

Skomentuj

Szkoda, że mieszkam tu gdzie mieszkam. Praktycznie kontakt jest 0 i takich firm, które mają warunki do pomiaru brak. Zatem chyba zostanie mi dobrać jakiś zestaw pod litraż z gotową zwrotnicą z forum.

Skomentuj

Zobacz na to:
                                        https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post528804

Masz tu gotową zwrotkę do 17MFC + TW29R. Wystarczy, że przerobisz to na monitor, zachowując litraż, układ głośników na froncie i jego pochylenie.
                                        Litraż możesz nawet zmniejszyć do 18 - 20l. Strojenie pójdzie trochę wyżej, co akurat będzie dobre dla MFC.
                                        Port BR można przenieść na tył, na wysokość tweetera, albo zostawić z przodu tuż pod wooferem. Wg mnie lepiej wyglądał by ten monitor jednak z portem z tyłu.
                                        Wyszłoby coś bardzo podobnego do Pylon Audio Monitor.
                                        Last edited by pawel_luk1; 09.09.2019, 18:20.
                                        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czaruję...
                                        X