Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe 5.1 na głośnikach samochodowych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe 5.1 na głośnikach samochodowych.

Witam, koledzy jest taki temat. Tydzień temu wybrałem się na giełdę samochodową i napotkałem stoisko pewnego pana, który prawdopodobnie zamknął sklep z głośnikami samochodowymi i akcesoriami, wszystko szło w "śmiesznych cenach", chciał pewnie odzyskać włożone $, mógł pewnie opylić to przez internet, ale skoro miał działalność to jakieś gwarancje czy inne roszczenia, nie moja sprawa. Chcąc "przycebulić" wyrwałem 3 x Helix DB 4.1 oraz Focal P25 za oszałamiająca kwotę 200PLN. Jednak po powrocie do domu naszła mnie myśl, może zrobić prezent dla dzieciaków i zbudować im kino domowe, mają potężną bibliotekę filmów DVD/BD z bajkami, animacjami itp. Nie mam pojęcia o pomiarach etc. uprzedzając różne komentarze, tak zdaje sobie sprawę, że to głośniki samochodowe, że nie będzie dedykowanych zwrotnic, i nie zagra to jak kupny lub dobrze zaprojektowany DIY, ale weźmy pod uwagę odbiorcę, dzieci lat 5-10, niski koszt (MDF, kleje, lakiery mam pod dostatkiem bo teść prowadzi stolarnie), w szafie wala się amplituner Pioneer VSX-322 - dostałem od brata, bo niby nie ma jakiegoś certyfikatu THX, a on musi mieć taki co to posiada więc oddał, źródłem będzie konsola PS3. Pokój ma 18m^2. Zanim podjąłem decyzję o napisaniu tego tematu wertowałem poradniki i tematy. Do tych głośników nie ma parametrów VAS, QTS etc. więc myślałem o 5l w obudowie zamkniętej dla lewej i prawej oraz tylnych, centralny głośnik mogę zrobić wykorzystując 1 przetwornik też w 5l lub 2 połączone szeregowo, ale wtedy wzrośnie ich efektywność o 3db (jak to stłumić ? ten amplituner według instrukcji potrafi sam dostroić wszystkie kolumny, ale jak on to robi skoro nie ma do niego żadnego kabla z mikrofonem ?). Subwoofer Focal P25 ma notę katalogową z propozycjami litrażu, długości i przekroju tunelu i strojenia - to proste do wykonania. Jednak ma on moc 200W czy taki panel do subwoofera 60W wystarczy ? Czy za mało ? Nie namawiajcie na sprzedaż, wydaje mi się, że start przygody z DIY za 200PLN i to KD to dobre rozwiązanie (stolarkę chcę zrobić sam pod okiem teścia bo zaraz padną zarzuty, że teść sklepał budy, a ja tylko zamocowałem głośniki i podpiąłem do ampli) :)
    Last edited by Nuke33; 08.09.2019, 22:46.

widze jeden maly problem - impedancja glosnikow
    wzmacniacz jest niby od 6ohm

Skomentuj

Zakładając, że nie będzie rozkręcane na full raczej powinno działać.

Skomentuj

Nie obraź się ale więcej czasu zmarnujesz a efekt będzie jaki będzie. Poszukaj na OLX jakiś zestaw 5.0 firmy Prism, Eltax, maudio. Spokojnie 200-300 zł wyrwiesz używkę a przynajmniej nie zmarnujesz czasu :).

Skomentuj

EE tam, głośniki już ma, stolarnia pod ręką. Co do parametrów głośników to rzeczywiście samochodówki raczej do zamkniętej są strojone, albo nawet do odgrody.

Skoro nie możesz pomierzyć, to zrób jakąś testową obudowę z byle czego, sporo za dużą, wypełniaj czymś sukcesywnie i zobacz przy jakiej objętości grają nalepszym basem.
          I obudowy zrób na tę objętość.

Skomentuj

Czaruję...
          X