Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odcięcie pasywnej zwrotnicy dla SB34NRX75-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odcięcie pasywnej zwrotnicy dla SB34NRX75-6

Zrobiłem skrzynkę basową na SB34NRX75-6 ze starym mostkowym wzmacniaczem Canton 200W, i jestem pozytywnie zaskoczony jakością basu tego przetwornika. Bas jest sprężysty, równy i przyjemny od 120 do 25hz w 120L skrzynce 'ztiunowanej' na 25hz. Wiec rozważam zrobienie dwóch bardziej designerskich skrzynek z tym przetwornikiem aby mieć basowe stereo które będą napędzane prosto ze mojego Denona 4300 przez pasywną zwrotnicę.
    Moje pytanie, jakie jest dobra granica odcięcia dla zwrotnic na takie basy? Nie chcę zejść za nisko, bo nie chcę rdzenia w cewkach albo kilometra drutu.
    No i potrzebuje dwa midrange które będzie słychać w kombinacji z tymi SB34NRX75-6. Myślę o SB12MNRX25-4 bo nie sądzę że satori są warte 3 stówek więcej za sztukę.

Cewka powietrzna dla takiego wofera? Szaleństwo. Sugeruję podział ok. 200Hz i większy średniak niż 12NRX. Warto dopłacić do Satori MR13 lub MR16. Chciałeś zmarnować kasę na cewki a na lepsze głośniki szkoda?
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Tak na zdrowy chłopski rozum 4 cale SB12MNRX25-4 4" to trochę mało mi się też wydaje na taki duży 12'' woofer. I może większy przetwornik który ma bardziej dynamiczne krótkie basy pasuje lepiej w taki zestaw.
      Trochę myślałem dzisiaj nad realizacją tego projektu. Teoretycznie mógłbym użyć funkcji Bi-amp Denona i Audyssey EQ do podziału low passu. Ale to by działało tylko na ampie i z taką funkcją, ten digitalny DSP equalizer Denona odcina tylko -20db na całym paśmie, co znaczy tylko -20db na 1kHz+
      Węć najlepiej zrobię te dwa 120L pudła i zmierzę gdzie one zaczynają łykać i przy jakim paśmie wzmacniają rezonans do tych docelowy 200 hz.
      Odcięcie przy 100hz prawdopodobnie byłoby lepsze ale z rdzeniem zawsze jest mocne przesunięcie fazy na zwrotnicy. Osobiście nie mogę powiedzieć czy to aż tak negatywnie wpływa niskie frekwencje czy nie, bo takich mocnych 11-13 henry cewek nigdy nie używałem.

Skomentuj

Rób normalną cewkę rdzeniową. Który rząd trudno powiedzieć bo nie wiadomo jak to się razem fazowo zgra. Od 200Hz spokojnie taka 12-tka wystarczy. Do satori opłaca się dopłacić.

Skomentuj

Czaruję...
        X