Zastanawiam się jaki wybrać głośnik wysokotonowy do kolumn 3way. Mam już wo24p-8, sb17nbac35-8 oraz sb26adc ale chcę zamiast niego wstawić tweeter satori. Wyjaśni ktoś jakie są różnice w dzwięku pomiędzy tw29d, tw29dn, tw29dn-8, tw29r, tw29rn, tw29rn-8 ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Różnice w dźwięku pomiędzy głośnikami wysokotonowymi sb acoustics satori
Collapse
X
-
TW29D i TW29DN to tekstylne kopułki, których nie słuchałem, N na końcu oznacza w nomenklaturze SB Acouisctics magnes neodymowy, co wiąże się z wyższą efektywnością i troszkę bardziej szczegółowym graniem tweeterów SBA. Cyfra 8 po myślniku informuje o impedancji znamionowej, brak cyfry to w przypadku tweeterów SBA 4 Ohm. Litera B na końcu oznacza wersję czarną frontu. TW29R i TW29RN to tekstylny głośnik z membraną w kształcie pierścienia (ringu), której środek jest unieruchomiony, zapewnia to zazwyczaj lepsze właściwości kierunkowe. Pierścieniowce Satori brzmią bardzo fajnie, są dokładne, jest masa mikrodetali i powietrza, jednocześnie zupełnie nie męczą nawet przy długich i głośnych odsłuchach. Wersja ferrytowa jest moim zdaniem bardziej pastelowa i delikatniejsza od wersji neodymowej, jednak to róznica na granicy percepcji. Wszystkie wersje tekstylne niestety nie do końca potrafią oddać ostre i metaliczne dźwięki gitary, talerzy, dzwoneczków, strum, instrumentów dentych itp., tutaj niezastąpione są wersje z membraną berylową. Osobiście bardzo lubię TW29RN i uważam w obecnej cenie za absolutny Best Buy, jeśli masz więcej pieniędzy i lubisz dokładniej i trochę ostrzej, jednak wcale nie za ostro, a raczej prawdziwiej, to kup beryla. Mając ograniczony budżet kup wersję ferrytową, w tej cenie to rewelacyjny tweeter.
Oczywiście są to moje subiektywne spostrzeżenia.Last edited by Ibmacir; 19.09.2019, 09:03.
-
Nie słuchałem, nie przepadam za metalowymi membranami z wyjątkiem berylowych, które nie brzmią jak typowo metalowe. Nie wiem czy przy takich preferencjach muzycznych zmiana aluminiowej kopułki na szmaciany pierścień to dobry kierunek? Najlepiej posłuchać u kogoś Satori przed zakupem. Dużo tańszy i o podobnym charakterze brzmienia jest SB Acoustic SB29RDNC-C000-4, zastanów się także nad aluminiowo-ceramicznym SB26CDC-C000-4. Można przeczytać - " łączy w sobie wyjątkową szczegółowość metalowej kopułki z gładkością i nie męczącą cechą ceramiki."
Skomentuj
-
Nadal interesują mnie różnice pomiędzy głośnikami tego producenta. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o różnicach pomiędzy pierścieniową a klasyczną wersją głośnika wysokotonowego satori. Wiem że sb29rdc to taka tańsza i niby trochę gorsza wersja tw29r Czy jest podobnie z sb29sdac i tw29d?Last edited by marek1985; 04.02.2020, 13:39.
Skomentuj
Skomentuj