Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różnice w dźwięku pomiędzy głośnikami wysokotonowymi sb acoustics satori

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Różnice w dźwięku pomiędzy głośnikami wysokotonowymi sb acoustics satori

Zastanawiam się jaki wybrać głośnik wysokotonowy do kolumn 3way. Mam już wo24p-8, sb17nbac35-8 oraz sb26adc ale chcę zamiast niego wstawić tweeter satori. Wyjaśni ktoś jakie są różnice w dzwięku pomiędzy tw29d, tw29dn, tw29dn-8, tw29r, tw29rn, tw29rn-8 ?

TW29D i TW29DN to tekstylne kopułki, których nie słuchałem, N na końcu oznacza w nomenklaturze SB Acouisctics magnes neodymowy, co wiąże się z wyższą efektywnością i troszkę bardziej szczegółowym graniem tweeterów SBA. Cyfra 8 po myślniku informuje o impedancji znamionowej, brak cyfry to w przypadku tweeterów SBA 4 Ohm. Litera B na końcu oznacza wersję czarną frontu. TW29R i TW29RN to tekstylny głośnik z membraną w kształcie pierścienia (ringu), której środek jest unieruchomiony, zapewnia to zazwyczaj lepsze właściwości kierunkowe. Pierścieniowce Satori brzmią bardzo fajnie, są dokładne, jest masa mikrodetali i powietrza, jednocześnie zupełnie nie męczą nawet przy długich i głośnych odsłuchach. Wersja ferrytowa jest moim zdaniem bardziej pastelowa i delikatniejsza od wersji neodymowej, jednak to róznica na granicy percepcji. Wszystkie wersje tekstylne niestety nie do końca potrafią oddać ostre i metaliczne dźwięki gitary, talerzy, dzwoneczków, strum, instrumentów dentych itp., tutaj niezastąpione są wersje z membraną berylową. Osobiście bardzo lubię TW29RN i uważam w obecnej cenie za absolutny Best Buy, jeśli masz więcej pieniędzy i lubisz dokładniej i trochę ostrzej, jednak wcale nie za ostro, a raczej prawdziwiej, to kup beryla. Mając ograniczony budżet kup wersję ferrytową, w tej cenie to rewelacyjny tweeter.
    Oczywiście są to moje subiektywne spostrzeżenia.
    Last edited by Ibmacir; 19.09.2019, 09:03.

Skomentuj

Dziękuję za wpis bo dużo mi wyjaśnił. Słuchałeś może sb26adc? Słucham muzykę elektroniczną, głównie house więc lubię jak są dobre wysokie tony. Warto zmienić tego aluminiaka na tweeter satori? Mam na myśli wersję tekstylną, nie beryla bo on jest na pewno dużo lepszy.

Skomentuj

Nie słuchałem, nie przepadam za metalowymi membranami z wyjątkiem berylowych, które nie brzmią jak typowo metalowe. Nie wiem czy przy takich preferencjach muzycznych zmiana aluminiowej kopułki na szmaciany pierścień to dobry kierunek? Najlepiej posłuchać u kogoś Satori przed zakupem. Dużo tańszy i o podobnym charakterze brzmienia jest SB Acoustic SB29RDNC-C000-4, zastanów się także nad aluminiowo-ceramicznym SB26CDC-C000-4. Można przeczytać - " łączy w sobie wyjątkową szczegółowość metalowej kopułki z gładkością i nie męczącą cechą ceramiki."

Skomentuj

Nadal interesują mnie różnice pomiędzy głośnikami tego producenta. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o różnicach pomiędzy pierścieniową a klasyczną wersją głośnika wysokotonowego satori. Wiem że sb29rdc to taka tańsza i niby trochę gorsza wersja tw29r Czy jest podobnie z sb29sdac i tw29d?
          Last edited by marek1985; 04.02.2020, 13:39.

Skomentuj

Czaruję...
          X