Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór zwrotnicy do kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór zwrotnicy do kolumny

Witam
    Przerabiam stare thomsony, są tam 2 głośniki 12cm i jakieś piezo spalone, głośniki grają ładnie dlatego dorobiłem do nich nowe fronty na frezarce cnc. Głośniki wysokotonowe kupiłem kiedyś na alliexpres, takie:
    https://pl.aliexpress.com/item/32760...27425c0fLza4AM

Głośniki są 12 ohm więc połączenie równolegle wchodziłoby by w grę. Dodam że na zwrotnicach się zbytnio nie znam stąd ten temat. Wiem że trzeba zwrotnicy do głośników wysokotonowych, czy trzeba również do średnio-niskotonowych?
    Myślę również jaka zwrotnica byłaby ok do tych głośników wysokotonowych (8ohm)?
    Oryginalnie w tych kolumnach był tylko kondensator do wysokotonowego.
    Z góry dzięki za pomoc.

Hej,

Te wysokotonówki będą bardzo łagodne, żeby nie powiedzieć nijakie. Szału mimo wszystko nie uświadczysz ale w sumie jak masz już kupione to lepszy rydz niż nic. Co do samych pomiarów opcje masz 2. Możesz zabazować na charakterystyce, którą podaje producent i obrobić sobie ją w programie VituixCAD (darmowy). W nim również możesz zaprojektować sobie kolumny ale to wszystko będzie zwykłą teorią częstą nijak mającą się do rzeczywistości. Najlepszy jest pomiar ale to koszt około ~~100 zł a sama zwrotnica też będzie swoje kosztowała. Pytanie czy chcesz inwestować w takie pudełka. Ja osobiśie bym wybrał 1 opcję bo tak czy siak szału nie będzie a najważniejsze jest żeby nie upalić wzmaka jak i samych głośników. Zwrotkie machniesz sobie od niechcenia nawet korzystając z tutoriali

Skomentuj

Czaruję...
    X