Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MoreTrix Morel - prośba o opinię dla TiCW 638Nd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MoreTrix Morel - prośba o opinię dla TiCW 638Nd

Zainteresowałem się kitem:

https://www.madisoundspeakerstore.com/2-way-speaker-kits/moretrix-morel-2-way-speaker-kit-pair/

https://www.morelhifi.com/wp-content...it-JAN2014.pdf

Pierwsze pytanie - jak gra ten TiCW 638Nd Morel, jeżeli mieliście okazję posłuchać ? Nie bardzo udaje mi się znaleźć opinie o tym głośniczku w necie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ponieważ to polipropylenowa membrana, zgaduję, że dźwięk może iść w stronę ocieplenia lub zaciemnienia, ale czy warto zapłacić tysiąc za niego? :unsure:
    Last edited by Ananas; 03.11.2019, 10:14.

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
    Ponieważ to polipropylenowa membrana, zgaduję, że dźwięk może iść w stronę ocieplenia lub zaciemnienia
    Raczej w stronę plastikowego brzmienia, jak w przypadku serii MFC SBacoustic.
    Słyszałem na AVS kolumny ADAM VOX - ASHKELON, podobało mi się to granie choć było bardzo specyficzne, właśnie ze względu na ten polot plastikowości jak również krystaliczności wysokotonówki.

Trzeba najpierw kolumn Adam Voxa posłuchać zanim zdecydujesz się na taki kit.

Wiadomo że dużo zależy od zwrotnicy, ale rodzaj materiału membrany ma swój charakter brzmienia i w tym przypadku to słychać.
    Last edited by marian; 03.11.2019, 12:03.

Skomentuj

Chciałbym sobie zrobić przyzwoite monitory lub małe podłogówki, obecne kolumny są za duże, chociaż ładnie grają,
      poza tym chęć nowych doświadczeń mnie popycha. Kolumny do napędu Krella KAV400xi.

Stworzyłem temat na AS forum, odnośnie propozycji, jednak wolałbym zrobić samemu kolumny niż kupować.

Wszelka plastikowość odpada. Liczyłem, że kolumny zbliżą się w kierunku brzmienia Dynaudio.

Może jednak na iluminatorach lepiej zrobić 2-way. Muszę przejrzeć jeszcze raz wszelkie projekty sprawdzone, w sieci.

Skomentuj

Może to Cię zainteresuje https://diyaudio.pl/showthread.php/2...y-Tatami-Audio
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

O tak, już kiedyś interesowałem się tymi satori ale 16-stkami, z 19cm z pewnością niskie tony byłyby wystarczające. Gdzieś, nie pamiętam gdzie, ktoś krytycznie odnosił się do tych głośników. Jednak jestem gotów spróbować. Chyba mnie natchnąłeś z powrotem na te papirusy.

Skomentuj

Jakbyś chciał ich posłuchać to zapraszam do Łodzi, może lepiej wydać na paliwo niż w ciemno kupować głośniki :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

co racja to racja :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Oj dziękuję za zaproszenie. Słuszna uwaga.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
                Liczyłem, że kolumny zbliżą się w kierunku brzmienia Dynaudio.
                Dynaudio i Satori to dwie, kompletnie inne bajki i najlepiej samemu się o tym przekonać na odsłuchu.

Skomentuj

W tym rzecz, nie słyszałem jeszcze Satori.

Skomentuj

Temat stary ale może kogoś zainteresuje. Jestem na etapie poszukiwania i dopasowania jakiegoś tweetera do Morela ECW638. Kupiłem go ponieważ liczyłem na dzwięk a'la Dynaudio. I tak rzeczywiście tak gra. Pełna, dociążona średnica z charakterystyczną chrypką, którą można odebrać jako plastikowość po bezpośrednim przejściu z jakiegoś papierzaka a nawet z nowych wersji polipropylenowych Seasów ( seria U...). Podobny do Morela dzwięk miały stare, przeźroczyste wersje Seasów ( seria TPX..).

Skomentuj

Last edited by jjurek; 30.07.2023, 19:28.

Skomentuj

...
                        Last edited by jjurek; 30.07.2023, 19:28.

Skomentuj

Czaruję...
                        X