Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słuchawki do nagrywaniwa dźwięku - otwarte czy pół otwarte

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słuchawki do nagrywaniwa dźwięku - otwarte czy pół otwarte

Dzień dobry

Mam zamiar nagrywać dźwięk za pomocą interfejsu Scarlett 2i2 oraz dołączonego do niego mikrofonu

Do tego zestawu chciałbym kupić słuchawki
    Dylemat pomiędzy beyerdynamic 770 pro oraz 990 pro (zamknięte / pół otwarte)
    Moja obawa:
    Czy podczas nagrywania dźwięku (mówienia do mikrofonu) będzie dziwny efekt gdzie nie będę siebie słyszał?

Będziesz słyszał siebie tak jak słyszą Cb inni

Skomentuj

Do nagrywania life (tracking), czy do mastering i mixowania. Jak do gadania na YT, to otwarte też mogą być tyle że mikrofon może uchwycić dźwięk z słuchawek, no i będziesz słyszał dźwięki w pomieszczeniu. Jak do serio nagrywania life to niestety powinny być zamknięte.
      Z tych co słyszałem, które nie zrobią z człowieka bankruta, wybrałbym:
      Do life recording (tracking) zamknięte: DT770 (jest kilka wersji i każda z nich gra inaczej, szczególnie w dolnej partji pasma, podbita góra, dobre detale, dla mnie trochę zbyt sterylne ale wygodne i nie grzeją w uszy), ATH-M40x (w miarę równe, tanie), ATH-M50x (troche podbite niskie i wysokie), AKG- K55x (całkiem równe, troche bardziej podobały mi się od M50x), Shure 940 - trochę mniej basu niż AKG z tego co pamiętam. Sony 7506, tanie ale zbyt krzykliwe i bez wysokich powyżej 12k - takie tam..., dobre niskie.
      Do mastering, serio słuchania: Sennki HD600 (równiutkie, wolałbym ciut więcej basu ale ta średnica :biggrin:), 650 czy 6XX cieplejsze ale z trochę lepszymi szczegółami -wszystkie mają wąska scenę bo przetworniki umieszczone są blisko uszu. Beyer DT880-250, 600ohm najrówniejsze z tanich Beyerow z podbita góra, DT990 podbita góra i dół - troszeczkę szerszą scena niż w Sennkach, ale dla mnie za sterylne i sztuczne.
      Co do wygody pluszowe czy też welurowe 'poduszki' są najwygodniejsze, potem prawdziwa skóra, no i na samym końcu sztuczna skórka która niestety grzeje w uszy. Oczywiście zmiana padów z oryginalnych na inne niesie za sobą zmianę charakterystyki, czasem w dobrym kierunku, czasem zniszczy brzmienie.

Spójrz w testy z DIYAudioHeaven, Solder Dude rozebrał nie jedną parę słuchawek i pisze konkretnie, bez bzdurnych wymyślonych audiofilskich epopeji.
      https://www.reddit.com/r/oratory1990...ist_of_presets. - dużo pomierzonych słuchawek i odpowiednią korekcja EQ.
      https://crinacle.com/rankings/headphones/
      Last edited by Pawel L; 05.10.2020, 18:40.

Skomentuj

Czaruję...