Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SoundEasy - obsługa, pomiary, projektowanie, problemy i ciekawostki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SoundEasy - obsługa, pomiary, projektowanie, problemy i ciekawostki.

Zakładam temat dotyczący kombajnu SoundEasy. Co prawda użytkowników tego programu jest garstka, ale może z czasem to się zmieni :)

Oficjalna strona programu:

http://www.bodziosoftware.com.au/

Od jakiegoś czasu rozglądałem się za interfejsem audio, który pozwoli na wykonywanie pomiarów z rozdzielczością 24bit i 192khz. Miałem na oku parę produktów, ale przypomniało mi się, że przecież Realtek pozwala na prace o takich parametrach. Po odblokowaniu karty zintegrowanej w biosie okazuje się, że bez Realtek bez problemu radzi sobie w 24 bitach i 192khz. W przypadku mojej płyty jest to kodek ALC889. Tak wysoka rozdzielczość w przypadku SoundEasy pozwala na bardzo dokładny pomiar fazy. Oczywiście Realtek będzie również działać z innym softem, jak choćby Arta.

Skomentuj

Właśnie wyszedł update do wersji v24, w której poprawiono trochę bugów i dodano kilka nowych opcji. Udało mi się przekonać autora, do wprowadzania kalibracji rezystancji przewodów w module pomiarowym, czego do tej pory nie było. Koszt update to 25 dolców.

Skomentuj

Cześć, mam pytanie o fazę. Co oznacza że przy częstotliwości 192kHz uzyskujemy większą rozdzielczość pomiaru fazy?

Jeśli dobrze rozumiem manual to faza generowana jest na podstawie przebiegu amplitudy (transformata HB). A rozdzielczość amplitudy zależy od bramki czasowej. Jeśli dobrze pamiętam, to prz bramce równej 20 ma rozdzielczość pomiaru to 40Hz. Innymi słowy wartość rzeczywista SPL uzyskiwana jest dla 40Hz i jej wielokrotności. Wszystkie częstotliwości pomiędzy to jest uśrednienie.
        Przy 2 drogach to nie na takiego znaczenia ale dla 3-way już tak.

Skomentuj

Witaj,

Zamieszczone przez Finkey Zobacz posta
          Jeśli dobrze rozumiem manual to faza generowana jest na podstawie przebiegu amplitudy (transformata HB)
          Tak.

A rozdzielczość amplitudy zależy od bramki czasowej.
          Nie, tu nie ma żadnego związku.

Jeśli dobrze pamiętam, to prz bramce równej 20 ma rozdzielczość pomiaru to 40Hz. Innymi słowy wartość rzeczywista SPL uzyskiwana jest dla 40Hz i jej wielokrotności. Wszystkie częstotliwości pomiędzy to jest uśrednienie.
          Rozdzielczość w bramce jest taka sama, a jej długość wpływa na to, od jakiej częstotliwości pomiar będzie uznawany za prawidłowy. To trochę tak jakbyś miał linijkę 20cm i 50cm. Obie maja taka sama rozdzielczość/dokładność, czyli co 1mm, ale mogą mierzyć rożne odległości.

Co oznacza że przy częstotliwości 192kHz uzyskujemy większą rozdzielczość pomiaru fazy?
          http://www.bodziosoftware.com.au/Min...riveration.pdf tutaj jest bardzo ladnie przestawiona kwestia pomiaru fazy i jej dokladnosci. Stosujac wyzsza rozdzielczosc, pomiar impuls response ma wiecej sampli/korkow, a kazdy krok zmienia faze o pewna wartosc stopni. Ma to znaczenie dla wyzszych czestotliwosci, tam gdzie fale sa krotkie, a obliczenie odleglosci akustycznej od zrodla dzwieku powinno byc obliczone z odpowiednia dokladnoscia. Czy jest to az tak istotne? I tak i nie. Jesli chcesz mierzyc pasmo tweeterow powyzej 20khz, to bedziesz musial zwiekszych czestotliwosc pomiaru, a razem z tym bedziesz mial wieksza rozdzielczosc.

Dla wykonywania pomiarow do zwrotnicy, wazniejsze bedzie prawidlowe wyciagniecie minimum phase kazdego z glosnikow oraz prawidlowe obliczenie centrow akustycznych w stosunku do plaszczyzny pomiaru ( czyli zwykle frontu obudowy ). Interesuje nas to, jak zmienia sie faza glosnikow w stosunku do zmierzonej odleglosci mikrofonu od frontu obudowy. Za pomoca transformaty HBT, wpisuje sie te roznica dla poszczegolnych glosnikow w naszej konstrukcji.

Skomentuj

Ok, to wracam do rozdzielczości pomiaru. Cytuje opis z manual do Soundeasy, rozdział 16-ty, część zatytułowana "True frequency resulution":

() The system transfer function is computed by applying an FFT to the impulse response or a portion of it as in the case of windowed, anechoic loudspeaker measurements. The displayed frequency resolution is given as the sample rate divided by the FFT size (i.e. 48000/262144=0.183Hz). Displayed frequency resolution is just the FFT bin separation. However, the true frequency resolution of a measurement is at best equal to 1/T where T is the length of the impulse response segment used in the FFT calculation (i.e. the width of a rectangular time window). Thus, it is possible to have a very fine displayed resolution but a rather coarse true resolution. For example, you could apply a 32768-point FFT to a 512-point segment of impulse response. In that case, the large FFT only acts to interpolate the true frequency resolution to form a much finer displayed resolution.

For example, if the time window T = 4 milliseconds the lowest accurate frequency is 250 Hz. The true frequency resolution at all higher frequencies will, in this case, also be 250 Hz. Therefore, the next correctly measured and calculated data point will be at 500Hz, and the next at 750Hz, and so on…..
            Please note, that between 250Hz and 750Hz there is only ONE valid data point !.()".

Jak dla mnie te dwa akapity są kluczowe jeśli chodzi o rozdzielczość pomiaru i jednoznacznie wskazują na kluczową w pomiarach długość bramki.
            Jeśli amplituda SPL jest interpolowana, to znaczy że faza też. Koło się zamyka...

Skomentuj

Widzę, że piszemy o dwóch, rożnych rzeczach. Ty piszesz o rozdzielczości w zależności od długości sekwencji, a co z ta tym idzie wpływu długości bramki. Jeżeli wydłużamy bramkę, to po to, aby schodzić w pomiar niskich częstotliwości, a do pomiaru niskich częstotliwości potrzebujesz dłuższej sekwencji MLS. Dlatego przy pomiarze bliskim ustawia się maksymalna sekwencje 262143, a bramkę na max czyli 500ms. Natomiast użycie wyższych częstotliwości Sampling Rate nie tylko rozszerza zakres pomiaru częstotliwości w góre, ale również zwiększa precyzje ( przez większą rozdzielczość ) pomiaru fazy.

U mnie, w praktyce wygląda to tak, że zawsze mierze maksymalna długością sekwencji, bez znaczenia czy to tweeter, czy bas. Bramka zwykle nie przekracza 4-5ms dla pomiarów na osi. Później i tak trzeba robić pomiar bliski i łączyć to z pomiarem bramkowanym, plus dyfrakcja. Oczywiście całość musi przejść przez HBT, dzięki któremu masz pewność, ze faza połączonych pomiarów będzie zachowywała właściwa ciągłość.

Zatem w zakresie niskich częstotliwości zmiana z 48khz wyżej właściwie nic Ci nie daje, bo tam liczy się długość sekwencji i ona będzie odpowiedzialna za dokładność pomiaru częstotliwości i fazy.

However, the true frequency resolution of a measurement is at best equal to 1/T where T is the length of the impulse response segment used in the FFT calculation (i.e. the width of a rectangular time window).
              Z tym, ze okna rectangular praktycznie się nie używa przy pomiarze głośników.

Skomentuj

Cześć, mam pytanie o fazę. Co oznacza że przy częstotliwości 192kHz uzyskujemy większą rozdzielczość pomiaru fazy?
                Jest to związane z dokładnością pomiaru czasu :) Na podstawie którego określa się odległość głośnika od mikrofonu.
                w przypadku próbkowania 48k minimalny przedział czasu jaki możesz rozróżnić to 20us w tym czasie dźwięk pokonuje odległość 7mm . (jak dobrze liczę :) )
                Głośnik jest liniowy z założenia czyli możesz policzyć fazę z charakterystyki amplitudowej za pomocą HT.
                Ale ze względu na odległość mikrofon głośnik dojdzie jeszcze opóźnienie które będzie widoczne jako dodatkowe przesunięcie fazy ( excess phase) po za to wynikające z kształtu charakterystyki.
                Zwiększając częstotliwość próbkowania poprawisz więc pomiar czasu a wiec i excess phase.
                Natomiast reszta będzie zależeć od dokładności pomiaru amplitudy jak pisał PM.
                A ta w pierwszej kolejności od bramki.

Skomentuj

Jak precyzyjnie ustawić marker w oknie Impulse response?

Mam pytanie do użytkowników Soundeasy (ver.22).

Jak ustawiacie marker po pomiarze IR (impulse response), dokładnie w którym miejscu?

W helpie jest informacja że należy ustawić przed pierwszym wzrostem. Ze względu na ograniczoną rozdzielczość trudno jest mi stwierdzić, czy ustawiony kursor jest jeszcze przed wzrostem czy już po narastaniu sygnału wejściowego z mic. Czy rozdzielczość / skalę osi czasu można jakość zmienić?

Jednostkowy skok markera na osi czasu to około 0,021ms (0,717cm). Różnica przesunięcia fazowego pomiędzy pojedynczym krokiem to około 20 stopni w zakresie około 3Khz.

Na zdjęciu poniżej rezultat pomiaru SB26CDC-C000-4 w trzech krokach ustawienia markera.
                  Last edited by Finkey; 19.04.2020, 18:12.

Skomentuj

To zależy co chcesz zmierzyć, to jest czy robisz pomiary do pracy nad zwrotnica, czy chcesz wyznaczyć minimium fazy danego głośnika. Jeśli projektujesz zwrotnice, to zgodnie z tutorialem cursor ustawiasz na odległość mierzona od mikrofonu do frontu kolumny. Jak chcesz wyznaczyć minimum fazy glosnika oraz jego centrum akustyczne, to zwykle ustawia sie cursor 9-10 kroków na lewo od piku impulsu głośnika. Później trzeba to przepuścić przez HBT i można wyliczyć AC głośnika. To ile kroków będziesz musiał zrobić od piku sygnału, zależy od rozdzielczości pomiaru. Ty mierzysz 48khz, stad każdy krok cursora zmienia fazę w sposób dość znaczny ( mała rozdzielczość ), ale to oczywiście nie przeszkadza w wykonaniu poprawnych pomiarów.

Jeśli robisz pomiary do zwrotnicy, to polecam zapisywać surowe pomiary IR ( tak aby można było w każdej chwili do nich wrócić jak już poskładasz cały bajzel pomiarowy) oraz dla pewności wykonywać pomiar referencyjny, czyli sumę podłączonych równolegle dwóch ( w systemie 2 way ) głośników bez żadnej zwrotnicy. W ten sposób masz Target, którym możesz się wspomóc, aby sprawdzić, czy Twoje pomiary przed praca ze zwrotnica sa dobrze wykonane.

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź.

Ciągle używam wersji 22 i jeśli dobrze kojarzę to powtórne wykorzystanie IR jest dopiero możliwe od wersji 24.
                      Pamiętam również o pomiarze referencyjnym. Rozmawialiśmy na ten temat na spotkaniu w Uniejowie.

Zastanawiałem się czy może jest jakaś opcja w programie która pozwala zmienić rozdzielczość osi czasowej.

O jakim turtorialu piszesz w przypadku projektowania zwrotnicy? Jak do tej pory ja bazuje na helpie oraz dokumentacji w formie pdf.

Skomentuj

Ja mam jeszcze v23, jest już v24, a za parę tygodni ma być v25, ale Bogdan pisał, że jak się teraz kupi v24, to po wyjściu v25 dostanie się za darmo najnowsza wersje, a warto bo udało się przeforsować sporo bardzo przydatnych poprawek i ulepszeń.

Nie wiem jak jest w v22 ale v23 można zapisywać IR. Co do opcji zmiany rozdzielczości czasowej to nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale jedynie zmieniając próbkowanie możesz zmienić rozdzielczość. Nie ma innej możliwości.

Jest o tym napisane tutaj http://www.bodziosoftware.com.au/Min...riveration.pdf jak ustawiac cursor i marker aby wyciagac poprawna faze

O jakim turtorialu piszesz w przypadku projektowania zwrotnicy? Jak do tej pory ja bazuje na helpie oraz dokumentacji w formie pdf.
                        Mam na myśli ten napisany przez Kreskovskiego czyli teraz jest on jako Help. Tam jest opisany cały proces projektowania przykładowego zestawu 2 Way.

Skomentuj

Oczywiście rozumiem rozdzielczość w odniesieniu do częstotliwości próbkowania. Widać to dobrze po kroku na osi czasu. Widać że dla 48kHz tolerancja przesunięcia fazowego mieści się w zakresie +- 10 stopni.

W moim pytaniu chodziło mi bardziej o opcję powiększenia / rozszerzenia / zmiany podziałki czasowej aby lepiej widzieć narastanie sygnału w funkcji czasu przebiegu IR.

Skomentuj

Dla lepszego obrazowania mozesz uzyc jedynie mozliwosci powiekszenia wykresu, ale to w sumie i tak nie ma znaczenia, bo jak chcesz sledzic dokladny czas narastania sygnalu, to widac to na pasku okna IR jako in=.

Skomentuj

Co ma SoundEasy czego nie mają inne programy do pomiarów i symulacji, a jest przydatne podczas konstruowania kolumn?

Skomentuj

Nic

Skomentuj

Mógłbyś w SoundEasy zmierzyć impedancję kondensatora o pojemności kilkuset nF i wkleić w wątku wykres modułu i fazy?
                                  Last edited by Echo1; 11.11.2022, 10:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                    Mógłbyś w SoundEasy zmierzyć impedancję kondensatora o pojemności kilku uF i wkleić w wątku wykres modułu i fazy?
                                    Nie uzywam juz SE do pomiarow. Ten program nie korzysta ze sterownikow ASIO, na ktorych moja obecna karta pomiarowa pracuje prawidlowo. Jednak jak go uzywalem, to pomiar impedancji nie roznil sie od pomiaru za pomoca Limp'a.

Skomentuj

Wyniki pomiarów niskich wartości impedancji mogą się nie różnić ale przy wysokich błąd pomiaru może być duży.
                                      Last edited by Echo1; 11.11.2022, 09:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                        Wyniki pomiarów niskich wartości impedancji mogą się nie różnić ale przy wysokich błąd pomiaru może być duży.
                                        Czy te bledy pomiarowe wychodza Ci przy pomiarach w Limpie? Jesli tak, to pokaz screen takiego pomiaru.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X