Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne wyniki TS podczas pomiarów, pomoże ktoś z Warszawy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Mikrofonu na USB nie polecam.
    mam w domu i taki i normalny ze wzmacniaczem, jak kiedyś będzie chwila to porównam.
    Plik kalibracyjny dają do tego Umika

Skomentuj

Nie w tym problem, mikrofony na usb nie maja mozliwosci pracy w dwukanalowej.

Skomentuj

Ja się trochę boję Daytonów, bo na różnych forach czytałem, że ich pliki kalibracyjne są oszukane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Nie w tym problem, mikrofony na usb nie maja mozliwosci pracy w dwukanalowej.
          Nie do końca :P
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
            Nie do końca :P
            wiem wiem ;]

Skomentuj

SB15NAC30-8
              Przepraszam, że tyle czekałeś. Parametry dość rozjechane. Fs 37Hz ale dobroć mechaniczna kolosalna różnica. Pomiar z głośnikiem poziomo. Wygrzewałem tylko godzinkę. Napięcie ok. 2V (wersja 8 ohm). Pokaż jak Tobie wyszło.

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

U mnie wyszło tak:

Skomentuj

Te wyniki masz z kosmosu. Mierzyłeś od 1Hz?!

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                    Te wyniki masz z kosmosu. Mierzyłeś od 1Hz?!
                    Tak jak jest domyślnie w SW. W nim się nie zmienia. Czekam na części by zbudować JIG do ARTA to zmierzę ze wzmacniaczem.

Skomentuj

Zamieszczone przez mecedo Zobacz posta
                      Tak jak jest domyślnie w SW. W nim się nie zmienia. Czekam na części by zbudować JIG do ARTA to zmierzę ze wzmacniaczem.
                      A co ty gadasz. Klikasz estimate parameters. I tam się wybiera zakres.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                        A co ty gadasz. Klikasz estimate parameters. I tam się wybiera zakres.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                        Przy estymacji tak. Ale pytanie było o pomiar, a tego się nie zmienia.

Skomentuj

Z tymi parametrami to tez nie ma co sie spinac, dlatego zawsze potwrzam, ze jak juz chcecie sami mierzyc, to najpierw sprawdzcie jaka dokladnosc symulacji odtrzymujecie z parametrow podanych przez producenta. Rowniez mam na stanie sba 15 nac w wersji czarnej i zrobilem dla Was takie porowanie. Pomiar parametrow TSP szumem, na niskim napieciu, w obudowie zamknietej. Nastepnie odwzorowanie obudowy pomiarowej w symulacji razem z jej rezonansami i porownanie tego z realnym pomiarem mikrofonem glosnika w obudowie testowej.

Zielony to pomiar mikrofonem, a czerwony to symulacja w oparciu o parametry TSP zmierzone.

Tutaj w powiększeniu, plus symulacja na TSP producenta ( dolny wykres czerwony z zielonym )

Jak widzicie, oba zestawy parametrow daja wystarczajaco dobra dokladnosc do symulacji obudowy. Warto rowniez wzrocic uwage, ze symulacja nie bierze pod uwage strat w obudowie.

Czy warto sie scigac z parametrami producenta? Nie zawsze jest taka potrzeba ale faktem jest, ze sa takie przetworniki i ich TSP, których parametry mierzone w domu sa bardzo podobne do tego, co podaje producent, a sa takie ktorym bedzie daleko.

Skomentuj

Ja planowałem zrobić małe płaskie monitory w zamkniętej obudowie, do telewizora w sypialni. Z założenia ma to grać z subwooferem. Z symulacji producenta wychodziła obudowa 2.5l. Z moich pomiarów TS wyszło że jednak musi być obudowa 6.5l, czyli prawie 3x większa, stąd moje przerażenie. Nie ma mowy o takich kobyłach na ścianę. Z pomiarów Konrada wychodzi 3.5l co jest już sporo lepszym wynikiem, chociaż i tak, lekki zawód pozostaje. Przy robieniu zgrabnych on-walli każdy litr to duży skok. Szczególnie gdy w "controllingu" projektu siedzi żona :P
                            Pogromco, dla jakiej pojemności obudowy są twoje wykresy? Widzę że f3 wyszło około 60Hz. Mi w symulacjach program dla 2.5l pokazywał 89Hz, chociaż wiem że w rzeczywistości ze zwrotnicą będzie co najmniej 10Hz niżej

Skomentuj

Obudowa pomiarowa ma 10 litrów. Rezonans w obudowie 67hz. Jezeli chcesz zrobic mniejsza, to potrzebujesz 4 ohmowa wersje.

Skomentuj

Zmontowałem JIGa do Arty by mierzyć ze wzmacniaczem i wyszły mi już trochę lepsze parametry:
                                Fs 48.5Hz, Qms 7.54, Vas 9.27, Qes 0.57, Qts 0.53.
                                Pomiary robiłem szumem różowym, metodą z dodaną masą.
                                Napięcie 2V na zaciskach wzmacniacza ustawiłem generując sinusoidę z Arty 1kHz.
                                Kolego Konrad, czy 2V ustawiasz na zaciskach wzmacniacza? Czy na zaciskach głośnika? Bo u mnie na zaciskach głośnika było 0.4V jak ustawiłem 2V na wzmacniaczu.
                                A druga sprawa, jakiej metody używałeś? U mnie dla szumu różowego rezonans wychodzi 48.5Hz, podobnie dla Multitone, a dla Stepped Sine wychodzi 42Hz. Stepped sine nie mierzyłem, bo mi monety podskakiwały na membranie:) A ze była już późna noc, to nie bawiłem się w przytwierdzanie. Może dzisiaj sprawdzę jeszcze z plasteliną.

Skomentuj

Mierzyłeś napięcie bez obciążenia rezystancją? Podajesz 1kHz z generatora na głośnik. Mierzysz napięcie na głośniku czy tam zaciskach wzmacniacza. Zakładam, że przewody krótkie to bez znaczenia. Te 2V to umówiony przykład. Można by ustalić jakąś stałą wartość prądu w mA i trzymać się jej aby uwzględnić różną impedancję mierzonych głośników. Podczas pomiaru trzeba wpakować ok. 1W i tyle. Pomiar oczywiście sinusem a nie szumem.

Skomentuj

Tak, bez obciążenia. 2V na wyjściu wzmacniacza, ale na głośniku oczywiście było mniej, bo jest on za rezystorem 27ohm, około 0.4V.
                                    Zrobiłem pomiar Stepped Sine z przyklejoną plasteliną i oto co otrzymałem:

Teraz się biorę za obudowę i zobaczymy jak wyjdą pomiary nearfield, jak będą się one miały w stosunku do symulacji.

Skomentuj

Nie mierzy się na wzmacniaczu, tylko na obciążeniu, ale ta metoda w przypadku tak małego rezystora i tak jest gówno dokładna i nic nie mówi napięciu, ponieważ ważniejsze jest to, jakie napięcie jest w okolicy rezonansu, a nie na 1 khz. A jak już tak chcecie się kalibrować, to nowy LIMP ma funkcje kalibracji napięcia, ale dla nieco niższych częstotliwości niż 1khz. Arta ma te fajna funkcje, ze można zrobić szereg pomiarów wstępnych, bez wyciągania VAS, stosując różne napięcia. Daje ona świetny obraz tego, jak zmieniają się parametry w stosunku do podanego napięcia. Wtedy można wybrać, które napięcie jest tym optymalnym dla danego głośnika i powtórzyć na nim już pełny zakres pomiarów TSP.

Skomentuj

Ta funkcja jest w Arta czy w Limp? Jak ona się nazywa?

Skomentuj

Limp manual, strona 20.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X