Witam wszystkich serdecznie 😁jako nowy forumowicz proszę o wyrozumiałość. Planuję budowę swoich pierwszych kolumn, do tej pory zajmowałem się tylko amatorsko regeneracja gotowych kolumn i głośników. Obudowy i ich wymiary. Wysokość 100 cm szer 40 cm gł 35 cm, pojemność obudowy netto wyszła 106.5 l. Materiał to laminowana płyta mdf o grubości 2 cm. Zastosowane głośniki to od góry : gdn 25/60, gdwt 9/70,gdm 12/60, i stx 30/80. Stx będzie pracował na osobnym wejściu z terminala a reszta osobno na zwrotnicy. Całość będzie wgluszona wełna akustyczna, i na tylnej ścianie planuje 2 tunele bass reflex. pytanie 1: czy dobrym pomysłem byłby podział ściankami wewnątrz kolumny na 3 komory, na głośniki basowe osobno i średnio i wysokotonowy osobno? Pytanie 2 : czy parametry kolumny tzn objętość przy dobranych głośnikach będą dobre? Za każdą sugestie i podpowiedź z góry dziękuję 😁
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa kolumn czterodroznych tonsil stx
Collapse
X
-
Skoro nie jest skomplikowany, to skad tyle pytan? Kolego, na tym forum co jakis czas pojawiaja sie podobne pytania. Przychodza tutaj osoby, ktore chca skleic do kupy cos, co bedzie przypominalo kolumny. Problem w tym, ze nie maja do tego kompletnie zadnej wiedzy, a to co maja, to jakas zbieranina starych glosnikow. Rada jest taka. Sprzedaj to co masz i nie zawracaj sobie tym glowy. Stracisz czas, pieniadze i niczego sensownego sie nie nauczysz. Zacznij od budowania mniej skomplikowanych projektow.
Skomentuj
-
Czyli bardziej chcialbys zrobic "mildton 80" + pasywny subwoofer w jednej obudowie?
to juz lepiej odtworz w oryginale mildtony i je sprzedaj jak najszybciej
zeby nie bylo ze krytykujemy i odradzamy zabawy
popelnilem takie kolumny bo "mialem glosniki i szkoda ich wyrzucic"
roznica polega na tym ze mam wiedze, sprzet pomiarowy, doswiadczenie i porownanie...
mimo ze mialem darmowe glosniki to te kolumny kosztowaly mnie jakies 250zl bo musialem kupic plyty na obudowy i elementy na dosc skomplikowane zwrotnice
na koncu sie okazalo ze mam wielkie krowy, ktore graja jak duzo mniejsze kolumny 2 drozne na wspolczesnych glosnikach! :o
bas wcale nie schodzil nizej (bylo go nieco wiecej, ale nie byl wcale niski) niz z glosnika 18cm!
tak wiec lepiej zrob klony mildtonow, sprzedaj i kup wspolczesne dobre glosniki
Skomentuj
-
Jest cały dział na naszym forum z gotowymi projektami kolumn z pełną dokumentacją. Do koloru do wyboru.
https://diyaudio.pl/forumdisplay.php...ojekty-kolumnyAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bart1987 Zobacz postaRodzi sie pytanie jakie to są współczesne dobre głośniki waszym zdaniem?
nawet to
https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S
w zupelnosci wystarczy
a jak chcesz 3 drogi to zobacz tez projekt kolumn na tej samej serii
mimo niskiej ceny (pewnie najwet tansze niz te same tonsile co masz obecnie) gra to duuuzo lepiej. niestety to 20-40 lat przepasci technologocznej!
i to slychac nawet na tanich glosnikach
Skomentuj
Skomentuj