Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x8 cali do 3-way - wybor glosnikow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x8 cali do 3-way - wybor glosnikow

Jako że już dość długo nic nie wymodziłem w obudowie zamkniętej to tak patrzę i nabieram ochoty.
    Widzę że nie jest to jedyna opcja na 2 x 8 cali na forum.
    Z pewnością tandem TIW200SX to mocny punkt w takiej aplikacji , niestety słyszałem tego przetwornika w takiej aplikacji a tylko w subwooferku.
    Kolejna aplikacja to tandem Usher 8955a i to dla mnie zupełna niewiadoma. ale i tak głośnik już nie osiągalne.
    Zastanawiam się jak zagrały by 2 x SEAS CD22RN4X w obudowie zamkniętej które są w ala TIDAL-e Janka .
    Chyba że coś takiego jak 2 x SB23MFCL45-8 by się sprawdziło - czy ktoś go aplikował w zamkniętej ?
    Last edited by LuSzTi; 02.01.2020, 23:25.

Właśnie mnie też ciekawi 23 cac X2 w zamkniętej co by pokazał

Skomentuj

Fajny głośnik na dwa basy to Satori 19 cm w BR :) Fakt, trochę drożej, ale przynajmniej nie ma tej wnerwiającej buły na basie, charakterystycznej dla głośników SBA z podstawowych serii.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Słuchałem trochę 2 x sb23nrxs45-8 w 82L i jakoś nie było takiej podstawy od dołu , dużo lepiej było w BR. Przypuszczam że SB23CACS45-8 nie odbiega od tego co pokazuje NRXS.

Skomentuj

Źle zestawiony 23 cac rzeczywiście potrafi zagrać tak jak mówisz , ale z expousere 3010 bądź nadem c 368 nie było żadnej "buły" bułe to masz tutaj :p https://m.youtube.com/watch?v=VKh1iWpmvc4
          Zresztą jeden lubi gajowego, drugi żonę jego ,a trzeci "bułe" bez urazy

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
            Słuchałem trochę 2 x sb23nrxs45-8 w 82L i jakoś nie było takiej podstawy od dołu , dużo lepiej było w BR. Przypuszczam że SB23CACS45-8 nie odbiega od tego co pokazuje NRXS.
            Napisz proszę jak możesz, w jakim pomieszczeniu grały kolumny, z jakim wzmakiem. Będę wdzięczny za info. Do jakich głośników jesteś przyzwyczajony ( czy normalnie słuchasz tych 2xSB23NRX w BR? )

Skomentuj

jeden w 100l obudowa zamknięta
              https://loudspeakershop.eu/glosnik-a...k2-p-1078.html
              F6 na 30hz skuteczność 89 dB
              Last edited by slawek.xm; 03.01.2020, 05:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                Napisz proszę jak możesz, w jakim pomieszczeniu grały kolumny, z jakim wzmakiem. Będę wdzięczny za info. Do jakich głośników jesteś przyzwyczajony ( czy normalnie słuchasz tych 2xSB23NRX w BR? )
                Pomieszczenie około 28m2 .Napęd różnie , nie mam stałej konfiguracji co chwila coś zmieniam.
                Najczęściej jednak jest to AMANERO + AK4490 + PGA2310 + końcówka lub amplituner lub amplituner + końcówka.
                Do żadnych głośników się nie przyzwyczajam , jedynie co trzymam to kolumny z tego tematu https://diyaudio.pl/showthread.php/2...or-by-Toopcool .
                Pasują mi barwą dźwięku i wizualnie a dodatkowo dobrze się wpasowują w mniejsze pomieszczenie 13m2.
                Robiąc tamten projekt kusiło mnie zrobić 3 way ( 2 x 7-8cali + WF182 + WA30 ) ale odstraszyły mnie koszty.
                Kilka miesięcy słuchałem 2xSB23NRX w BR ale już ich nie mam .
                Jednak ponownie będzie budowa 3 way do większego metrażu .
                Kusi opcja z obudową zamkniętą , jednak jak wspomniałem wcześniej to sb23nrxs45-8 nie pasuj mi w takiej obudowie.
                Jest kopnięcie, jest szybkość ale brak niższego dołu .
                Kolejna kwestia to dość szybko się kończą te woferki a ja lubię zrobić głośniej.
                Patrząc na symulacje SB23MFCL45-8 wypada dość podobnie do TIW200SX w zamkniętej stąd moje zapytanie czy ktoś go słuchał w zamkniętej.
                Może ktoś słuchał obu i był by w stanie opisać jak to wygląda.
                Postawił bym na TIW200SX ale szukam czegoś tańszego w granicach 300-450 zł w dodatku Visaton jest brzydki :flapper: .

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                jeden w 100l obudowa zamknięta
                https://loudspeakershop.eu/glosnik-a...k2-p-1078.html
                F6 na 30hz skuteczność 89 dB
                W zasadzie nie chcę szerokiej wanienki.
                Last edited by toopcool; 03.01.2020, 09:23.

Skomentuj

Patrząc na symulacje SB23MFCL45-8 wypada dość podobnie do TIW200SX w zamkniętej stąd moje zapytanie czy ktoś go słuchał w zamkniętej.
                  Słyszałem od pewnego źródła że ten głośnik nie nadaje się do 3way, bo gra zbyt subwooferowo.

Skomentuj

Pewne źródła mówią że TIW200SX też tak ma .

Skomentuj

Pomieszczenie około 28m2 .Napęd różnie , nie mam stałej konfiguracji co chwila coś zmieniam.
                      Najczęściej jednak jest to AMANERO + AK4490 + PGA2310 + końcówka lub amplituner lub amplituner + końcówka.
                      Do żadnych głośników się nie przyzwyczajam , jedynie co trzymam to kolumny z tego tematu https://diyaudio.pl/showthread.php/2...or-by-Toopcool .
                      Pasują mi barwą dźwięku i wizualnie a dodatkowo dobrze się wpasowują w mniejsze pomieszczenie 13m2.
                      Robiąc tamten projekt kusiło mnie zrobić 3 way ( 2 x 7-8cali + WF182 + WA30 ) ale odstraszyły mnie koszty.
                      Kilka miesięcy słuchałem 2xSB23NRX w BR ale już ich nie mam .
                      Jednak ponownie będzie budowa 3 way do większego metrażu .
                      Kusi opcja z obudową zamkniętą , jednak jak wspomniałem wcześniej to sb23nrxs45-8 nie pasuj mi w takiej obudowie.
                      Jest kopnięcie, jest szybkość ale brak niższego dołu .
                      Kolejna kwestia to dość szybko się kończą te woferki a ja lubię zrobić głośniej.
                      Może ktoś słuchał obu i był by w stanie opisać jak to wygląda.
                      Postawił bym na TIW200SX ale szukam czegoś tańszego w granicach 300-450 zł w dodatku Visaton jest brzydki :flapper: .

Dzięki za info :)

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...o-woofer-22-cm

Czekam na graty do ostatecznej zwrotnicy do kolumn na dwóch 8955a. Na basie gra to zajefajnie w closecie. Osobiście ciekawiłoby mnie jak zagrają w zamkniętej WO24 i 23NBAC. Podobnież aluminiowe SB23 są dużo lepsze do takiej aplikacji jak papierzaki, ale nie miałem okazji spróbować. Goście z zagranicy chwalą też WO24 w zamkniętych paczkach ok 30l/szt.
                        Na pewno dobrze też gra w zamkniętej Scan 21W Classic ale jest drogi.

To co napisał Luszti - czyli 2xMW19 w BR to też niezła opcja. Paczka wychodzi wąska (ok. 21 cm) a zagrać basem potrafią jak będą miały 54-56l na parę. Do tego zasunąłbym jakąś kopułkę 2,5-3" i małego wysokotonowca. Mogłaby by wyjść ciekawa i zgrabna kolumna...
                        Last edited by jaro4444; 03.01.2020, 15:17.

Skomentuj

Patrzę na parametry pomiędzy SB23NRXS45/8 i SB23NBACS45/8 i jakiejś dużej różnicy nie ma, prawie ten sam motor, kosz. Materiał membrany się różni, cięższa, może sztywniejsza, no indukcja cewki większa w NRX. Nie wiem czy spodziewać się dużej różnicy pomiędzy tymi głośnikami w OZ, raczej charakter grania pomiędzy OZ i BR będzie dużo większy niż aplikacja NRX i NBAC. Tak się zastanawiam, jeżeli NRX kolego toopcool był dla ciebie słaby to nie brnąłbym w NBAC. Masz za duże przyzwyczajenie BR.
                          Poprawcie mnie jeżeli głupio gadam, OZ przy 2x8" potrzebuje dużo prądu żeby pchnąć membrany. Tu nie ma otworu, a powierzchnia membrany znaczna, sprawność przy tym nie specjalnie duża.
                          Testuję właśnie NRX w OZ na razie x1 i mnie bas pasuje, ale może ja inny jestem. :)
                          Last edited by thomas; 03.01.2020, 18:23.

Skomentuj

Wsumie dla budźwtu rzedu 400zł za głosnik w obudowie zamknietej jest słaby wybór
                            dlatego tylko CA22RNX spelnia te wymagania przy dobrym dźwieku

obudowa 100 l dla dwóch równoległe połaczonych głosników F6 35hz i rezystancji szeregowej 0,5 oma F9 dla 31 więc realna szansa uzyskania takiego zejścia przy wspomaganiu room gain,
                            oczywiscie jesli głebokośc kolumny lub jej wysokośc nie stanowi problemu mozna zrobić wiekszą obudowę i uzyskac niższe zejście , lekkość membrany i suma dwóch głosników na pewno bedzie atutem przy nagłosnieniu pokoju , jesli zejście jest satysfakcjonujace to chyba byłby to rozsądny wybór w stosunku do zakladanych kosztów
                            https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...rnx-p-939.html
                            Last edited by slawek.xm; 03.01.2020, 19:20.

Skomentuj

Poprawcie mnie jeżeli głupio gadam, OZ przy 2x8" potrzebuje dużo prądu żeby pchnąć membrany. Tu nie ma otworu, a powierzchnia membrany znaczna...
                              Nie chodzi o obudowę.
                              Nie dość ze w OZ nie mamy "dodatkowej efektywności na basie" dzięki otworowi bas reflex, to jeszcze w konstrukcji OZ trzeba znacznie zejść (filtrem) z efektywności głośnika od góry aby ten zagrał basem, dlatego wtedy potrzebne jest więcej prądu aby "ruszyć" głośniki, tzn. aby zagrały tak samo głośno jak w konstrukcji BR.

Wsumie dla budźwtu rzedu 400zł za głosnik w obudowie zamknietej jest słaby wybór
                              Miałem CA22RNX w BR i jak dla mnie jest tylko poprawny.
                              Nie można mu nic zarzucić, mógłbym go mieć w domu, ale tyłka nie urywa i jeśli ktoś oczekuje czegoś więcej od kolumny niż kulturalnego grania, to ten głośnik to zły wybór.

Lepszym wyborem był by chyba CD22RN4X.
                              Warto wtedy zagadać do właściciela sklepu o rabat jeśli chcemy wydać na głośnik w granicach 400zł.
                              Może się okazać że cena będzie tylko trochę większa od RNX.
                              Last edited by marian; 03.01.2020, 19:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                ale tyłka nie urywa
                                glośnik jest typowo do cl, nie wiem dlaczego próbowałeś go w br skoro zejście jest podobne a w za dużej obudowie br bas się ciągnie

poza tym moja propozycja dotyczyła 400zł

być moze masz rację ,ze rn4x jest lepszy dźwiekowo tylko to znów jest glosnik typowo do bas reflex, i w obudowie zamknietej zagra wg mnie słabo

Skomentuj

RN4X ma podobny charakter grania do CA22RNX, jest moim zdaniem grzeczny.

Skomentuj

Tak się zastanawiam, jeżeli NRX kolego toopcool był dla ciebie słaby to nie brnąłbym w NBAC. Masz za duże przyzwyczajenie BR.
                                    Pewnie tu jest źdźbło prawdy.

OZ przy 2x8" potrzebuje dużo prądu żeby pchnąć membrany
                                    Z tym to nie jest problem
                                    " stopień zasilania nieograniczony "

obudowa 100 l dla dwóch równoległe połaczonych głosników F6 35hz
                                    Mi wychodzi F6 40Hz . Obudowa wyjdzie ze 120l lub trochę więcej to dość sporo.
                                    Ale ten głośnik jest lepszy do CL niż wspomniany na początku przeze mnie SEAS CD22RN4X .

Natomiast dla SB23MFCL45-8 CL F6 wychodzi 35Hz , no ale to "buła"

Skomentuj

Z inego tematu o SB23MFCL/
                                      temat tutaj:
                                      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...s-SB23MFCL45-4

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                      Brzmienie SB23MFCL jest mięsiste, z lekko zaokrąglonym konturem, ale bas nie jest napompowany i przeciągnięty.
                                      Bardzo fajny i muzykalny sub.

Aha, u mnie gra w tej chwili w objętości zmniejszonej do około 14L, nie licząc głośnika.
                                      Chyba zrobię sobie własne porównanie 2 x SB23MFCL45-8 vs 2 x SB23NRXS45-8.
                                      Trudno oczekiwać aby każdy miał taki same lub podobne preferencje .
                                      Jak gra SB23NRXS45-8 to wiem i w BR nie mam mu nic do zarzucenia , ale czy SB23MFCL45-8 wniesie coś więcej szczególnie w CL.

Skomentuj

Mi wychodzi F6 40Hz . Obudowa wyjdzie ze 120l lub trochę więcej to dość sporo
                                        100l wystarczy raczej 20l więcej robi niedużą różnicę
                                        nie uwzględniłeś chyba rezystancji szeregowej cewki ,liczę dla konstrukcji biernej

- - - - - aktualizacja - - - - -

przy efektywności rzędu 95dB dla 2,8v po odpowiedniej filtracji możesz uzyskać wynikową skuteczność 3-way w granicach 90 db i f6 na 30hz

- - - - - aktualizacja - - - - -

na upartego moźna zejść do 80l i też będzie dobrze

ale to są tylko wstępne kalkulacje wybor i decyzja jest Twoja

dobrze zestrojona obudowa br też jest warta uwagi a SEAS CD22RN4X może zagrać w niej dobrze i też nie jest drogi

Skomentuj

Czaruję...
                                        X