Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wartość uszkodzonego aktywnego zestawu ld dave 18.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wartość uszkodzonego aktywnego zestawu ld dave 18.

Witajcie,
    zastanawiam się ile może być warty taki uszkodzony zestaw aktywny LD Systems Dave 18g3 sprzęt ma 4 lata w tym stoi 1,5 roku uszkodzony. Uszkodzeniu uległ kanał niskotonowy (upaliły się moduły hypex ucd400 oem). Wszystkie zasilacze sprawne.
    Kilka danych:
    -subwoofer 18'' napędzany modułami 800w
    -górki 10'' napędzane mocą 200w
    Stan:
    -jestem pierwszym właścicielem
    -oryginalne kartony
    -książka obsługi
    -obudowy czarny lakier stan bardzo dobry bez rys czy obić (czarne obudowy są czarne).
    -cały czas stał w ogrzewanym pomieszczeniu
    Ile może być wart?
    Może doradzicie mi co dalej, nie wiem co już z nim robić czy próbować naprawić czy może sprzedać jako uszkodzony a może dalej szukać mądrej osoby co odpali go.
    Last edited by Flip90; 14.01.2020, 15:55.

Jak upalona końcówka to może podstaw inna.
    Jak planujesz używać zestawu to myślę że warto naprawić nawet na innych końcówkach.

Skomentuj

Ile V daje zasilacz do tej upalonej końcówki ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Jak upalona końcówka to może podstaw inna.
        Malo miejsca jest na coś innego.

Ile V daje zasilacz do tej upalonej końcówki
        Dokładnie pomierze jak mi odeslą ale coś około 63v.

Skomentuj

Jeśli faktycznie 63V to trochę przymało no i czy to symetryczne zasilanie. Od biedy można by spróbować wstawić moduł dx1000, powinien ruszyć na tym zasilaniu. Tylko wtedy tego raczej nikomu nie sprzedaż w sensownych pieniądzach, także zostaje użytkowanie zestawu.

Biorąc pod uwagę opcje sprzedaży tego jak jest, nie sądzę że ktoś da więcej jak 1800zł, zwłaszcza że nowy jak się dobrze pogada można z thomanna za mniej niż 5000zł kupić.
          Last edited by dragon; 15.01.2020, 10:01.

Skomentuj

Jeśli faktycznie 63V to trochę przymało no i czy to symetryczne zasilanie. Od biedy można by spróbować wstawić moduł dx1000, powinien ruszyć na tym zasilaniu. Tylko wtedy tego raczej nikomu nie sprzedaż w sensownych pieniądzach,
            Producent podaję parametry dla 64v zasilacz ma około tyle, sęk w tym że są to 2 zasilacze i dwa zmosykowane moduły - głośnik ma 8 om
            Jest zasilacz symetryczny, musi dalej być limiter dioda Clip itp.
            Gdyby było porządnie zrobione na czymś innym myślę że nie było by problemu byle dobrze przemyślana naprawa.
            Niestety ja na elektronice kompletnie się nie znam.
            Last edited by Flip90; 15.01.2020, 10:25.

Skomentuj

jeśli na dalekim wschodzie nie da się zakupić w sensownych pieniądzach tych modułów to bym się tego pozbył i problem z głowy.

Skomentuj

jeśli na dalekim wschodzie nie da się zakupić w sensownych pieniądzach
                Jest problem ponieważ wersja OEM przeznaczona jest na montaż dla firm i tylko firma może je zamówić na pewno była by to inna cena dla dużej ilości sztuk.
                Serwis dowiadywał się u producenta i dostałem mniej więcej wycenę tylko 50% ceny to wysyłka gdzie około 500zł kosztuje jeden moduł.
                Co do podmianek innych modułów musiał by dobrze zastanowić się ktoś kto by miał dobry plan na naprawę, być może udało by się jeszcze te odpalić, wchodzi w grę jeszcze przeróbka na inne jeśli było by to dobrze przemyślane i wzorowo zrobione na pewno sprzęt nie stracił by na wartości.
                Widziałem w PL jest dostępna wersja Hypex UcD400HG jak też NC400 Ncore ale cena jednego tego tańszego modułu w okolicach 700zł więc cała naprawa może kosztować kolo 2koła - mało opłacalne lepiej sprzedać kto ma pojęcie zrobi i zarobi na tym.
                Jestem w stanie podjąć takie kroki - jeśli nie udało by się w rozsądnych pieniądzach to nie wiem czy uda się znaleźć nabywcę w kwocie 1600 - 1800 tak jak mówisz.
                Oddać prawie za darmo szkoda, głośniki nie wygrane itp.
                Last edited by Flip90; 15.01.2020, 14:02.

Skomentuj

Trochę to mało istotne, rynek wtorny w tej branży jest ciężki. Nowy mogę kupic za 5000zł. Zestaw 4 letni nie ważne jak użytkowany już traci 50% na wartości, do tego wyrób jest nie do użycia ze względu na upalony moduł co źle świadczy o użytkowaniu (niestety możesz mówić co chcesz ale dla potenclanego nabywcy świadczy to o katowaniu sprzętu). Te 1800zł to już i tak zawyżona kwota... albo taka kasa albo grat nie do użycia, stojący w piwnicy i dalej tracący na wartości.

Chyba że jakiś magik z forum to naprawy po głebszej analizie, jednak to znowu są koszta tak czy siak.
                  Last edited by dragon; 15.01.2020, 14:10.

Skomentuj

Te 1800zł to już i tak zawyżona kwota... albo taka kasa albo grat nie do użycia, stojący w piwnicy
                    Gdyby był kupiec za 1500 to oddał bym, nawet przerobiony zestaw na pasywny miał by taka wartość.

Chyba że jakiś magik z forum to naprawy po głebszej analizie, jednak to znowu są koszta tak czy siak.
                    No tak wiadomo, oddając do serwisu liczyłem się z kosztami nawet do 1 tys ale niestety nie udało się.
                    Wyceny oscylowaly od 400 do 600 zł ale poddali się.
                    Zamiana modułów na inne może być nie opłacalna.

(niestety możesz mówić co chcesz ale dla potenclanego nabywcy świadczy to o katowaniu sprzętu)
                    No niestety tak, w zasadzie przy zwykłym odsłuchu w domu nie odpaliło się co jest dla mnie do tej pory nie zrozumiałe. Stare wzmacniacze 30 letnie działają a to siadło.
                    Last edited by Flip90; 15.01.2020, 14:29.

Skomentuj

Można by nad tymi modułami jeszcze posiedzieć i posprawdzać co nieco, bo może się okazać że to jakaś pierdoła do naprawy jest, jednak jeśli serwisy w tym już grzebały to raczej nie do odratowania.

Skomentuj

Czy to musi być tam aż taki hypex? Nic wiecej tam się nie zmieści?

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                          Gdyby był kupiec za 1500 to oddał bym, nawet przerobiony zestaw na pasywny miał by taka wartość.

Zawsze możesz liczyć na to , że trafi się jakiś napalony niezorientowany
                          Twoje prawo wyceniać , jak Ci się podoba :)
                          Jeżeli chcesz dowiedzieć się ile jest to warte dla innych wystaw na ebay lub allegro od 1 PLN, życie zweryfikuje fantazje

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                            Czy to musi być tam aż taki hypex? Nic wiecej tam się nie zmieści?
                            Tam są dwa takie w mostku, nie ma tam miejsca dla innej klasy.
                            Widać na zdjęciach wymienione elektrolity nie wiem co tam jeszcze ale być może sama wymiana elementów płytki na nowe to za mało by je odpalić.

Można by nad tymi modułami jeszcze posiedzieć i posprawdzać co nieco, bo może się okazać że to jakaś pierdoła do naprawy
                            Chyba jedyna opcja dać to jeszcze raz na przegląd komuś kto będzie wiedział jak moduły utrzymać w specyficznych warunkach pracy - być może płytki są dobre.

Zawsze możesz liczyć na to , że trafi się jakiś napalony niezorientowany
                            Myślę, że nawet nie zorientowany może napędzić zestaw nie zależnie osobnymi końcówkami i eksploatować dalej z powodzeniem. Nie chodzi o robienie kogoś w jajo tylko kogoś komu taka eksploatacja z dorobionym gniazdem speakon nie będzie przeszkadzać. W tej cenie taki zestaw być może znajdzie nabywcę
                            Nowy nabywca może zamontować gniazdo przerobić obudowę czy zlecić wykonanie jej na zamówienie lub wkręcić głośnik w drugą i eksploatować.
                            Last edited by Flip90; 15.01.2020, 16:32.

Skomentuj

To estradówka i to nawet nie najwyższych lotów, moim zdaniem szkoda czasu na zabawę z tym skoro serwis się poddał
                              Druga opcja to kupić sprawne moduły, wymienić i piłować dalej :)
                              Last edited by kolmen; 15.01.2020, 17:44.

Skomentuj

estradówka i to nawet nie najwyższych lotów
                                Ale górki brzmią lepiej od Wharfedale Delta 15 czy też Yamahy DBR 10.
                                Last edited by Flip90; 15.01.2020, 18:21.

Skomentuj

Być może, ale to zwykła estradówka i służy tylko do nagłaśniania imprez. A tam korektorem i procesorem możesz zrobić prawie wszystko

Skomentuj

jednak jeśli serwisy w tym już grzebały to raczej nie do odratowania.
                                    Nie na temat...
                                    Też mnie to trochę zdziwiło, że padły oba moduły jednocześnie...

Skomentuj

Wnioskuję po tym, że używałeś tego właśnie w nagłośnieniach. Jeśli tak, zastanów się, czy nie warto by, na przykład, wymontować sprawnych końcówek, wyprowadzić z nich sygnał na subbas i zamknąć w jakiejś budzie, a w powstałe miejsce spróbować wpasować estradową końcówkę o odpowiedniej mocy. Do tysiąca, który chciałeś przeznaczyć na naprawę, zmieścisz się z zakupem końca 2x400W@4 i kawałem blachy do zamknięcia modułu oryginalnego.
                                      Jeśli nikt nie podejmuje się naprawy końców i biorąc pod uwagę, że może być coś na rzeczy z zasilaczem, skoro, jak już Ampli zauważył, obie padły na raz (choć jedna z nich mogła paść wskutek awarii pierwszej), to, IMO, jedyna sensowna opcja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Łasica Zobacz posta
                                        może być coś na rzeczy z zasilaczem
                                        Zasilacze obydwa działają, moduły są zmostkowane być może dlatego. Wyprowadzenia na głośnik są podłączone pod jeszcze jedna płytkę gdzie powstaje jak by mostek i wychodzi już tylko plus minus na głośnik.
                                        to zwykła estradówka i służy tylko do nagłaśniania imprez.
                                        Zgadza się jest to sprzęt estradowy.
                                        Był używany głównie w tym celu ale odpalalem na postoju czasem w domu.
                                        Last edited by Flip90; 16.01.2020, 05:40.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X