Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Quadral Platinum+ Seven

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Quadral Platinum+ Seven

Cześć,
    słuchałem dzisiaj testu Quadral Platinum+ Seven. Na froncie kopułka i 2 średniotonowce. Głośniki niskotonowe schowane w skrzynce, tworzące tzw. komorę ciśnieniową:

Jestem ciekaw, czy na forum pojawiały już się próby z takim rozwiązaniem.
    Last edited by Slawek_B; 16.01.2020, 08:09.

Komorę ciśnieniowa? Ja tu widzę zwykły band pass, ale mogę się mylić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Komorę ciśnieniowa? Ja tu widzę zwykły band pass, ale mogę się mylić.
      Tak to zostało nazwane przez producenta. Zwykła nie jest, ponieważ na froncie nie ma typowej rury bass-reflex, jest coś na kształt otwartej komory do której promieniują głośniki.
      Last edited by Slawek_B; 16.01.2020, 10:36.

Skomentuj

Producenci stosują rożnego rodzaju bełkot. Teraz widzę inne zdjęcie, ktore pokazuje cały przykrój. To właściwie są głośniki w osobnych obudowach BR, ktorych membrany zwrocone sa do siebie, lecz trudno tu mowic o komorze, skoro dzwiek jest promieniowany na boki kolumny. Aby można było mówić o komorze ciśnieniowej, to musi ona byc podzielona na objętość i gardło, a tutaj tego nie widzę. Quadral to chyba już od lat próbuje wymyślić kolo na nowo.

Skomentuj

To jest rozwiązanie które często widać było na estradzie w subwooferach, manifoldy się na to mówiło czy jakoś tak, to jest zwykły BR a ten kanał ma za zadanie skupić i ukierunkować niższe czestotliwości. W praktyce podbijało to minimalnie wyższe partie basu.

Skomentuj

A ja myślę, że takie ułożenie membran (do siebie) ma za zadanie rozproszyć dźwięk, oraz trochę sprężyć powietrze aby zwiększyć wytrzymałość mechaniczną głośnika.

Skomentuj

A ja tu widzę 2 głośniki w BR + "chłyt martetingowy" :)

Skomentuj

Pierwszy rzut okiem i widzimy Band Pass - rozwiązanie porzucone przez większość z powodu przewagi wad nad zaletami.
                Ale jak spojrzeć dokładniej to tak mamy 2 x BR.

Coś jakbyśmy wzięli kolumnę z dwoma głośnikami basowymi w dnie gdzie każdy głośnik ma osobną komorę i jest osobno strojony ale promieniują razem w szczelinę utworzoną przez bliskość podłogi i inaczej narysowali :). Robiłem coś takiego w kilku różnych wariantach z Monolithach AP.
                Brzmieniowo mamy trochę inne podejście do BR i można kreować swoje plany i oczekiwania odnośnie konstrukcji i głośników - ale nie ma w tym nic rewolucyjnego czy autorskiego :).

W Quadralach widzę natomiast duże ryzyko sporych problemów - mianowicie sztywność w tym miejscu wylotu szczeliny ( dookoła ) - ścianka MDF jest tylko na wąskim boku tylnym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                  W Quadralach widzę natomiast duże ryzyko sporych problemów - mianowicie sztywność w tym miejscu wylotu szczeliny ( dookoła ) - ścianka MDF jest tylko na wąskim boku tylnym.
                  Musi być coś z przodu, bo inaczej by się połamała.
                  Zapewne materiał jest na rogach obudowy, ale w tym przekroju tego nie widać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znalazłem fotkę:

Skomentuj

Czaruję...
                  X