Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Quadral Platinum+ Seven
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKomorę ciśnieniowa? Ja tu widzę zwykły band pass, ale mogę się mylić.Last edited by Slawek_B; 16.01.2020, 10:36.
Skomentuj
-
Producenci stosują rożnego rodzaju bełkot. Teraz widzę inne zdjęcie, ktore pokazuje cały przykrój. To właściwie są głośniki w osobnych obudowach BR, ktorych membrany zwrocone sa do siebie, lecz trudno tu mowic o komorze, skoro dzwiek jest promieniowany na boki kolumny. Aby można było mówić o komorze ciśnieniowej, to musi ona byc podzielona na objętość i gardło, a tutaj tego nie widzę. Quadral to chyba już od lat próbuje wymyślić kolo na nowo.
Skomentuj
-
Pierwszy rzut okiem i widzimy Band Pass - rozwiązanie porzucone przez większość z powodu przewagi wad nad zaletami.
Ale jak spojrzeć dokładniej to tak mamy 2 x BR.
Coś jakbyśmy wzięli kolumnę z dwoma głośnikami basowymi w dnie gdzie każdy głośnik ma osobną komorę i jest osobno strojony ale promieniują razem w szczelinę utworzoną przez bliskość podłogi i inaczej narysowali :). Robiłem coś takiego w kilku różnych wariantach z Monolithach AP.
Brzmieniowo mamy trochę inne podejście do BR i można kreować swoje plany i oczekiwania odnośnie konstrukcji i głośników - ale nie ma w tym nic rewolucyjnego czy autorskiego :).
W Quadralach widzę natomiast duże ryzyko sporych problemów - mianowicie sztywność w tym miejscu wylotu szczeliny ( dookoła ) - ścianka MDF jest tylko na wąskim boku tylnym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz postaW Quadralach widzę natomiast duże ryzyko sporych problemów - mianowicie sztywność w tym miejscu wylotu szczeliny ( dookoła ) - ścianka MDF jest tylko na wąskim boku tylnym.
Zapewne materiał jest na rogach obudowy, ale w tym przekroju tego nie widać.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Znalazłem fotkę:
Skomentuj
Skomentuj