Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki ogrodowe/imprezowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki ogrodowe/imprezowe

Witam bardzo serdecznie. Na wiosnę planuję zbudować sobie kolumny (bardziej nadstawki), ale nie wiem jakich użyć przetworników. Mam okazję kupić gdwt 12/150 za 80 złotych dwie sztuki, ale zostaje jeszcze dół pasma... Myślałem nad jakimś stx'em estradowym lub gdn 30/120 i zrobić jakieś mini Zeusy Kolumny mają mieć około 45-50 litrów, taka górna granica. O zwrotnice i inne 'zabawki' nie pytam, będzie czas. Czego oczekuję? Ma być głośno i mocno, dobry bass kick i chyba tyle :) Oczywiście rozważam używki, cena za jeden głośnik do 300 zł (+/-). Wzmacniacz t amp 1050. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam.

Wszystko zależy od tego, czy chcesz później podpierać je osobnym dołem.
    Jeśli tak to GDN 30/120 odpada.
    Jeśli nie, to lepiej dać tego Tonsila niż jakiegoś estradowego STX-a, chyba że 15" (ale wtedy te GDWT będą za słabe, no i obudowa za duża).

Decyduj, albo kolumny szerokopasmowe albo nadstawki.
    Aha, woofer za 300zł będzie "za dobry" dla tych GDWT

Skomentuj

Okej, już rozumiem. Raczej zostanę przy szerokopasmowych i tych gdwt nie wezmę. Obudowa 80l pod 15" stx'a może i trochę za duża, ale da się zrobić. Do tego driver d800 i może grać? Projekt zwrotnicy pod to jest na stronie producenta, więc też z głowy. :)

Skomentuj

No i to jest rozwiązanie.

Skomentuj

Kończę temat, bo już wszystko wiadomo. Dzięki i pozdrawiam!

Skomentuj

Do grania w ogrodzie przy grillu i imprezowania polecam klony Amber-ów.
            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...quot-STX-tuba)
            Popełniłem takie kolumny. Potrafią dużo znieść, grają głośno i z zadowalającym basem. Takiego T.Ampa przyjmą bez problemu.
            Zmień tylko rezystor 4R7 w zwrotnicy przy d.500 na taki 10-15 watowy.
            Moja wersja kolumn
            Last edited by Adzik94; 19.01.2020, 12:34.

Skomentuj

Super to wygląda, o takie coś mi właśnie chodzi. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
              X