Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór przetworników do własnej konstrukcji 3droznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok zrobię tak jak doradzacie zbuduje na fx200 i spróbuję sam to wystroic. Jeżeli mi się nie uda to wpakuje gotowe zwrotki. Elektroniki się nie boję, elementy zwrotnicy będę pakował jantzen liczę się z kosztami, mam zaplecze do elektroniki i stolarki. A co do moich altusow to wiem że to nie ma prawa dobrze grać i dlatego chcę zmienić na coś lepszego, robiłem to dawno temu nie miałem zaplecza i mniej wiedzy, zrobione to było na byle jak, aktualnie ten głośnik dokładany jest odłączony i robi za membranę bierną. Wiem że mam za małą wiedzę dlatego też tutaj jestem 😊 Ten aluminiowy wysokotonowiec to ten T.10.800.8.AL?
    Chciałbym zbudować coś na wzór Sonus Faber Olympica III ale w takim razie zrobię Olympica II 😊

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze pytanko o ten głośniczek W.18.200.8.MCX_v2 niby to samo co
    W. 22.200.8.MCX v2 tak myślę żeby tego zastosować bo bardziej pasuje mi mniejszy basowiec.?

Skomentuj

No nie to samo bo to dwa zupełnie rożne głosniki!
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Aluminiowy STX to ten https://stx.pl/t-10-200-8-alx.html
        Co do mniejszego woofera to jest też kilka projektów na tych głośnika na forum.
        https://stx.pl/t-10-200-8-alx.html

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa

Ogólnie przejrzyj ten dział forum.
        https://diyaudio.pl/forumdisplay.php...ojekty-kolumny
        Znajdziesz tam projekty forumowe wraz z orientacyjnymi kosztami głośników i zwrotnic.

Robiłem kolumny z gotowych projektów Pawel S. Na 15mcx i 18mcx oraz projekt Luszti-ego na 18FGX.
        18 cm głośniki STX po jednym na kolumne będą grały dużo lepiej od Altusów.
        Jak zrobisz projekt Branży na 2x18 to już będzie jeszcze lepiej.
        Last edited by Adzik94; 28.01.2020, 13:31.

Skomentuj

Dzięki za pomoc. Tomoże jeszcze podpowiecie mi jak wygląda sprawa przygotowania do strojenia.
          AD.1 Mam zrobiony jig tylko nie wiem jaki zrobić przedwzmacniacz, jest tego pełno i niewiem który będzie się nadawał, może ma ktoś schemat takiego który będzie działał z SW.wiem że potrzebna będzie wkładka m61.
          Ad.2 czy da radę stroic laptopem czy musi być komp stacjonarny z dedykowana karta dźwiękową? Dodam że mam zewnętrzna kartę do laptopa na USB kiedyś kupiłem do starego lapka jest w niej wejście na MIC. W nowym lapku mam wyjście słuchawkowe z wejściem na MIC, TRRS
          AD.3 Jaki wzmacniacz do strojenia czy ten mój pionier bedzie ok czy zbudować jakiś mały wzmacniacz na TDA?

Skomentuj

Są no forum tutoriale w tej tematyce na głównej stronie. Zapoznaj się. Nie jest to takie proste. Będziesz potrzebował oprócz zrobienia dobrych pomiarów jeszcze worka cewek, kondensatorów i rezystorów różnej wartości. O wiedzy o filtrach już chyba nie muszę wspominać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Będziesz potrzebował oprócz zrobienia dobrych pomiarów jeszcze worka cewek, kondensatorów i rezystorów różnej wartości.
              bez przesady . Na początek nie strasz . Co do 2way...na początek rzeczywiście lepsze 2way bo zwrotnice prościej zrobić ale dużo lepiej będzie grało 3way fx200 czy coś podobnego z większym basowcem. Tego w22 możesz użyć. To myślę że ten pioneer jeszcze udźwignie. Ten stx w22 ma dosyć dużo powierzchni "nieużytkowej" wokół membrany i zawieszenia. Wymiarowo może i on rzeczywiście ma 220mm średnicy ale SD (powierzchnia czynna membrany) są takie same jak typowego głośnika 20cm (np. wspomnianego wcześniej gdn 20/80 tonsila). Kwestia czy chcesz iść od razu na głęboką wodę czyli 3way czy zacząć 2way-ami.
              Last edited by Oskar29; 28.01.2020, 17:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                bez przesady . Na początek nie strasz
                No nie wiem czy nie strasz. Elementy tanie nie są, nawet kupując podstawowy typoszereg dobre paręset złotych się wyda. A i tak jesteśmy ograniczeni do wartości. Niby można łączyć, ale np łączenie cewek w szergu na niskotonowcu mocno zwiększa ich rezystancję, co wpływa na dobroć całkowitą tandemu głośnik i obudowa. Do tego łączone cewki trzeba dobrze ułożyć względem siebie aby wypadkowa indukcyjność była rzeczywiście taka jaką chcemy. Na początek można kupić kilka wartości, ale suma sumarum jesteśmy do nich ograniczeni przez co jesteśmy ograniczeni także co do odsłuchów.
                Ja na dziś mam ponad 220 cewek i dalej jest to za mało :)
                O kondensatorach i rezystorach nawet nie wspomnę ile tego, ale grube setki :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Panowie nie boję się wydatków mam świadomość że będzie to troche kosztować, ale chce zrobić porządnie i nie oszczędzać na zwrotnicy. Trzeba będzie wydać 600zł na na zwrotki to wydam to będzie raczej długoterminowy projekt także co jakiś czas moge wydać parę stowek, na początek chce przygotować wszystko do stroienia i siebie też zależy mi na tym żeby to ładnie zagrało, i wyglądało. Najbardziej obawiam się strojenia, bo tak naprawdę cieżko wchodzi mi ten SW. troche teori mam już nauczone. ma ktoś schemat przedwzmacniacza działającego z SW ?

Skomentuj

Mam gotowegi JIGa z preampem mic Wallina jak zainteresowany to PW.

Skomentuj

Znalazłem na forum https://diyaudio.pl/content.php/77-Preamp-Wallin-a
                      ten raczej na pewno będzie dobry. rezystory w nim to raczej metalizowane zastosować czy niekoniecznie?
                      Last edited by M62B44TU; 28.01.2020, 20:14.

Skomentuj

SW to już archaiczny program.
                        Zacznij od ARTA-y i do tego vituixcad lub LspCAD.
                        Oczywiście JIG będzie pasował .

Skomentuj

Też to pisałem . SW to archaizm. Jak ktoś na nim się uczył to zostanie na nim żeby się nie przesiadać na inny, ale jak ktoś startuje dzisiaj od zera to bez sensu się męczyć. Cała pomiarówka od SW pasuje zamiennie do arty.

Skomentuj

SW ma taką wadę, że dobrze działa na XP, ale już na 7 jest loteria, z 10 chyba nawet nie ma co próbować...

Ale poza tym szkoda tego programu, bo było w nim wszystko co potrzebne i to za darmo, gdzieś w necie krążyły źródła, aż dziwne że nie wyszły na światło dzienne jakieś nieoficjalne wersje pod nowsze systemy.
                            Last edited by ampli; 28.01.2020, 21:43.

Skomentuj

Zauważyłem że jest trudny tylko jest dużo informacji na temat SW, na youtubie oglądałem też jest sporo filmików, powolutku wchodzi mi to. Do tych programów które proponujecie niema zbyt wiele informacji do nauki no chyba że sie mylę. Mam starego lapka na systemie XP z oddzielnym wejściem na MIC
                              Last edited by M62B44TU; 28.01.2020, 22:08.

Skomentuj

Jak to nie ma :
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/1...zynania-z-ARTĄ

Skomentuj

Toć do arty jest cały podręcznik dosłownie. http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA...%20English.pdf

Skomentuj

Dziękuję. Słabo szukałem, teraz będę miał zajęcie trzeba się tego wszystkiego nauczyć. Czyli jig od SW mogę zostawić? Czy da się mierzyć bez jiga? Bo tak naprawdę to jeszcze go nie skończyłem 2 gniazda mi zostało zamontować. Będzie ktoś chętny mi pomóc w tym? jak już się za to wezmę bo napewno będę miał dużo pytań i ciężko będzie mi pierwszy raz to zrobić

Skomentuj

Teoretycznie bez jiga też jakoś idzie żyć . Przede wszystkim musisz mieć wiedzę praktyczną jak i teoretyczną i najlepiej gdybyś od razu się uczył na żywym pacjencie bo najlepiej zawsze wiedza wchodzi jak przeczytasz o czymś a potem od razu to w praktyce robisz . Czyli jak czytasz o parametrach T-S głośnika to pomierz dany głośnik itd. Zobacz co daje dociążenie membrany itp. itd. Bez wiedzy teoretycznej nie zrobisz tego dobrze ale samą teorią też nic nie zrobisz. Jak w każdej rzeczy musi być teoria + praktyka.

Skomentuj

Powiedzcie mi jeszcze czy przedwzmacniacz ten co jest na forum (podałem wcześniej linka) będzie się nadawał do arty? Bo właśnie wytrawiłem płytkę ale niewiem czy go składać dalej, czy potrzebny będzie inny?

Skomentuj

Będzie OK.
                                          Sam kiedyś z takiego korzystałem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X