Może zamiast bawić się tylko w ten przedwzmacniacz to zrób kompletnego jiga do arty/sw? Borysd takiego zrobił. Dużo więcej zabawy ale wszystko w jednym od razu czyli wzmak, preamp itd. http://iamp.diyaudio.pl/?masterjig-for-speaker-workshop
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dobór przetworników do własnej konstrukcji 3droznej
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaMoże zamiast bawić się tylko w ten przedwzmacniacz to zrób kompletnego jiga do arty/sw? Borysd takiego zrobił. Dużo więcej zabawy ale wszystko w jednym od razu czyli wzmak, preamp itd. http://iamp.diyaudio.pl/?masterjig-for-speaker-workshop
Są płytki u GAWRON-a więc wszystko fajnie można zrobić.
Ja jednak zainspirowany projektem BORYS-a zaprojektowałem swój ARTA-JIG.
Wszystko wyszło jak chciałem i dużo wygodniej się na takim sprzęcie robi pomiary.
Ale już mam plany dalszych modyfikacji :-) aby jeszcze wyeliminować zbędne połączenia.
Skomentuj
-
fajnie zrobione, ale właśnie sporo roboty z tym, ale już za późno właśnie skończyłem lutować preampa, brakuje mi tylko scalaków bo nie miałem takich. poczytałem troche o tej arcie i chyba jednak będę sie porywał na SW, jakoś lepiej mi wchodzi i wiem juz mniej więcej co i jak, już ze 2lata temu sie go troche uczyłem, a jak właczyłem arte to jestem zielony, może kiedyś jak już dobrze ogarnę strojenie z SW to spróbuje arty. w preampie montować gniazda na mic czy przylutować bezpośrednio do płytki przewód z mic?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez M62B44TU Zobacz postapoczytałem troche o tej arcie i chyba jednak będę sie porywał na SW, jakoś lepiej mi wchodzi i wiem juz mniej więcej co i jak, już ze 2lata temu sie go troche uczyłem, a jak właczyłem arte to jestem zielony, może kiedyś jak już dobrze ogarnę strojenie z SW to spróbuje arty.. Jak będziesz umiał jeden program to będziesz na nim robił :P . Tak naprawdę zestaw arta + vituixcad a SW to tylko kwestia wygody i tego co komu wygodniej używać. Na jednym i drugim można osiągnąć to samo.
Skomentuj
-
Witam. Będę zaczynał robić budy i jeszcze mam zagwostke chciałbym zamiast basowego w.22.200.8.mcx v2 dać w18.200.8.mcx v2 są bardzo podobne tylko nie wiem jak z basem raczej 22 kopnie mocniej? Wrzuciłem je do WINISD i bardziej pasuje mi wykresami częstotliwości i Group Delay ten w18 do obudowy jaka chce zrobić. Co o tym myślicie jest sens czy lepiej dać w22 i zagra to lepiej.
Skomentuj
-
No właśnie wiem że napewno lepiej walnie basem ale bardziej pasuje mi ten 18 bo chcialem zrobić smuklejsze kolumienki. ale bas mogę zapodac z suba jak będzie taka potrzeba. Patrząc na wykres to mam podbicie na tym 22 i boję się że tego basu będzie za dużo. A tak wogole to dobre mam te wykresy?Last edited by LuSzTi; 31.03.2020, 21:11.
Skomentuj
-
Witam. Atmosfera wirusowa troszkę mnie zmusiła do zaczęcia budowy kolumienek. Podpowie mi ktoś czy klej do drewna nadaje się do mdfu czy jest jakiś specjalny, boję się czy mi mdf nie spuchnie od zwykłego i drugie pytanie czym szpachlowac wkręty i drobne ubytki szpachla samochodowa czy jaka do drewna? Wrzucę kilka fotek z budowy niewiem czy mogę tutaj wrzucać czy założyć nowy post? Narazie skręcam na suchoLast edited by LuSzTi; 31.03.2020, 21:11.
Skomentuj
-
UWAGI MODERATORAKolego M62B44TU, zdjęcia wrzucamy na nasz serwer zgodnie z instrukcją: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ch-DIYaudio-pl
Proszę o dodanie zdjęć w ten sposób, posty ze zdjęciami hostowanymi w zewnętrznych serwisach zostaną usunięte lub wyedytowane.Last edited by LuSzTi; 31.03.2020, 21:12.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez M62B44TU Zobacz postaPójdzie klej i dodatkowo skręcę na konfirmaty będzie pewniej i mocniej a też napewno nie zaszkodzi.
Skomentuj
-
Witam. Zastanawiam się czy dawać jeszcze jakieś wzmocnienia? Na tylną ściankę dołożyłem płytę jest teraz podwójnie , może za estetycznie to nie wygląda ale zostały mi takie paski i teraz tam znalazły nowe miejscena boczne ścianki nic nie dawałem, ponieważ od zewnątrz będą przyklejone listewki podtrzymujące płytę hdf 5mm i w przestrzeń między płytami wsypie piasek powinno wystarczyć.Męczy mnie temat maty bitumicznej czy jest sens wyklejać ? myślałem żeby wykleić chociaż tylną scianke ? no i jeszcze wytłumienie wiem że do basreflex nie wytłumia sie zbyt mocno, czy dobrze będzie jeśli dam na tylną , dolną i górną scianke front i boki bez wygłuszenia? Chcę to teraz zrobić bo jak przykleję frontową ścianke to będzie cieżko z dostępem.
Skomentuj
-
Witam. Mam mały problem, umyśliłem sobie takie oto coś ala sonus faber, trochę się przy tym napracowałem i nie nie widzi mi się to że głośnik niskotonowy ma odkryty kosz i będą widoczne śrubki, taki był plan od początku budowy lecz nie podoba mi się to i chce zakryć go tak jak zrobiony mam średniotonowy, tylko jak go tak zakryje to jest zamały według szerokości obudowy i najlepiej będzie wymienić głośnik na 25cmm i zakryć kosz. Niewiem jaki głośnik , mam Tonsile po regeneracji 2 szt GDN25/80 ale słabo wychodzi mi ten głośnik w WINISD, wolał bym stx w25.200.8.mc warto brać ten głośnik ? myśle że na pewno będzie lepszy od tonsila ?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Dodam jeszcze że plan jest taki front będzie w skorce a ta wstawka będzie pomalowana na black piano, front będzie zdejmowany. Nie mam pojęcia jak te moje wydumki wpłyną na odtwarzanie wysokotonówki ale mam nadzieje że tragedii nie będzie.Last edited by M62B44TU; 17.04.2020, 21:39.
Skomentuj
-
Witam. Wyszło mi coś takiego będę powoli to składał. Prosze o uwagi i krytyke co źle zrobiłem.
Zacząłem bawić się w pomiary mam pytanie odnośnie wykresu impedancji, wydaje mi się ze szczyty na wykresie powinny być równe? ale chce się upewnić zanim utnę tunel br a szkoda mi go popsuć. jak powinien wyglądać wykres ze strojenia otworu szczyty powinny być równe czy pierwszy powinien być niższy? który jest lepszy ztych dwóch wykresów?
Last edited by M62B44TU; 10.05.2020, 11:22.
Skomentuj
-
Jade z pomiarami pomierzyłem impedancje i nearfield niestety zatrzymał mnie pomiar pulse response wychodzi mi duze opóźnienie i jakaś amplituda mała nie wiem czy nie za cicho mam na wzmacniaczu, 2.8V ustawione na wyjsciu (podłaczyłem miernik zamiast głośnika i kręciłe gałką aż bedzię 2,8V) lecz nie wiem czy dobrze to robie, ponieważ jest strasznie głośno przy pomiarze i nie wiem czy tak ma być? boje sie że uszkodze wysokotonówke tak głośnym pomiarem. pomóżcie co może być nie tak że mam takie opóźnienia na wykresie ?
dodam jezcze ze wzmacniacz mam 5.1 włączna opcja stereo.Last edited by M62B44TU; 12.05.2020, 20:01.
Skomentuj
-
Witam. Po dłuższej nieobecności jestem i walczę dalej, dałem sobie spokój z pomiarami, wygrzebałem na forum schemat zwrotki fx200 z głośnikiem ALX, zrobiłem zwrotnice z gotowca jedna kolumna poskładana na dniach będzie gotowa druga.Zwrotnica chyba będzie ok? Pytanie mam czy górę i średniaka odwracać w fazie czy lepiej będzie jeśli wszystkie glosniki będą podłączone w zgodnej fazie?
Last edited by M62B44TU; 30.11.2020, 20:04.
Skomentuj
Skomentuj