Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór przetworników do własnej konstrukcji 3droznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skoro jest schemat zwrotnicy i wszystkie głośniki są w fazie to należy tak to wykonać.
    Odwracanie fazy spowoduje wyciszenie części pasma a czasem podbicie innych.

Skomentuj

Właśnie nie wiedziałem jak mam podlaczyc na tym schemacie dziwnie są zaznaczone te +, natomiast w schemacie oryginalnym fx200 średniak i góra jest odrzucona i zgłupiałem czyli wszystko ma być razem spięte w fazie?

Skomentuj

Czyli chciałeś zrobić taką zwrotnicę:
        https://diyaudio.pl/i/15982/x7j01txe...1407521520.jpg
        a zrobiłeś taką:
        https://diyaudio.pl/i/30357/800c0e85...1606766093.jpg

Sprawdź czy dobrze zrobiłeś filtr od głośnika wysokotonowego, bo na Twoim schemacie jest nieprawidłowo połączony głośnik i źródło sygnału do filtra.

Poza tym zmieniłeś głośnik wysokotonowy, jego sposób montażu, umieszczenie na przedniej ściance (na osi) oraz inne wymiary między głośnikami, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że ta zwrotnica nie będzie działać prawidłowo w Twojej kolumnie.
        Skoro możesz zrobić pomiary to warto by było to zweryfikować. Jeśli masz problemy z obsługą "Speakerworkszopena", to skorzystaj z prostego programu HolmImpulse.

Skomentuj

Nie no zrobiłem tą co chciałem czyli z Alx a możesz napisać o co dokładnie chodzi co jest nie tak z tym schematem, zwrotnica już polutowana działa niby wszystko jest ok tylko nie wiem czy odwracać fazę na górze i średniaku? na schemacie jak są + na wszystkich głośnikach to znaczy że są w zgodnej fazie czyli plusy do Plusa a minusy do minusa? Narazie odpuszczę pomiary zostawiam narazie tak jak jest, nie mam czasu na to a gra narazie zadowalająco kiedyś się pobawię i wymienię głośniki na coś lepszego i pobawię się z pomiarami, próbowałem holimpulse ale nie mogę się w nim odnaleźć lepiej mi wchodził SW.

Skomentuj

Kolega Pogromca w temacie:
            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
            przedstawił
            https://diyaudio.pl/i/15531/b5ilhxdw...1410123736.jpg
            kolumnę z głośnikiem ALX, do której użył zwrotnicy Ravena.
            Później w tym samym temacie kolega Tobike umieścił schemat zwrotnicy podobny, ale trochę inny. Oba te schematy pokazałem w poście wyżej, wystarczy je porównać by zobaczyć gdzie jest błąd.
            U Tobike L-pad jest przed filtrem, więc obciąża wzmacniacz w całym paśmie akustycznym, a powinien być przed głośnikiem.
            Taki układ oczywiście będzie grał, do czasu, aż nie postanowisz sobie trochę poczadować np. na Sylwestra. Chociaż są tam 10W rezystory, więc trochę wytrzymają.
            Ciekawe, że posiadacze wzmacniaczy lampowych nie stosują takiego rozwiązania, bo taki L-pad na wyjściu wzmacniacza ładnie linearyzuje charakterystykę impedancji kolumny.
            W Twojej konstrukcji wprowadziłeś dużo zmian w stosunku do kolumny "New Fx200" Ravena, więc lepiej zrób pomiary, żeby zweryfikować poprawność działania.

Skomentuj

Wiem już o co chodzi sprobuje zamienić miejscami rezystor z cewka i kondkiem. A co z głośnikami wszystkie w wspólnej fazie mają byc?

Skomentuj

Wykonaj pomiary będziesz miał 100% pewności jak mają być podłączone głośniki.

Skomentuj

Dobra spróbuję w holimpulse tylko pytanie mam głośniki muszę pomierzyć z osobna a potem połączyć wszystkie wykresy w jeden wykres? Z tego co wyczytałem to muszę zrobić pomiary najpierw w zgodnej fazie a potem powtórzyć z odwrotna fazą? Nie czaje tego możesz mnie nakierować, napisać jak mam to zrobić?

Skomentuj

Montujesz głośniki w kolumnie (wystarczy na razie w jednej) wraz z wytłumieniem.
                    Kable wyprowadzasz przez rurę b-r i podłączasz na zewnątrz kolumny do zwrotnicy.
                    Możesz podłączyć wszystkie w fazie lub jak chcesz, wszystko wyjdzie na wykresach.
                    Organizujesz sobie miejsce do pomiaru np. tak jak tu:
                    https://diyaudio.pl/showthread.php/3...e-pod%C5%82ogi
                    Robisz pomiar całej kolumny mikrofonem na wprost kopułki z odległości ok.1m.
                    Wklejasz tu wykres.

Skomentuj

Siema. Zrobiłem jakieś pomiary, wiem że mam problem z odbiciami robiłem na szybko a nie chciało mi sie rujnować pokoju jak znajde czas i troche sie jeszcze dokształce to ogarne pomieszczenie do pomiarów,a więc tak pokolei
                      pomiar z odwróconą polaryzacją na GDM i GDWK

pomiar w zgodnej polaryzacji wszystkich głośników (zielony wykres)

zrobiłem też pomiar bez przedniej scianki i jest spora róznica (czerwony wykres)

a tu dla porównania pomiar kolumny Altus75

i jak to wygląda? zastanawiam sie dlaczego jest taki dołek w zgodnej polaryzacji? teraz kolej na zgranie fazowe.

Skomentuj

Dodam jeszcze że wkładka wm61 kupiona na allegro zapewne podruba, chyba zawyża górę, nie wgrywałem pliku kalibracyjnego

Skomentuj

Na podstawie tych pomiarów można przypuszczać, że poprawna konfiguracja to będzie ta z 1 pomiaru:
                          Zamieszczone przez M62B44TU Zobacz posta
                          pomiar z odwróconą polaryzacją na GDM i GDWK
                          czyli taką jak w zwrotnicy ravena.

Zorganizuj sobie miejsce do pomiarów. Jeśli możesz ustaw kolumnę na jakimś podwyższeniu (stabilny taboret lub coś podobnego), tak by głośnik wysokotonowy i mikrofon był w połowie wysokości pokoju. Pozwoli to trochę zwiększyć odległość woofera od podłogi. Oczywiście zrób to jeśli jesteś w stanie dźwignąć kolumnę.
                          Ponieważ "New Fx200" ravena ma podział w ok. 500Hz musisz zejść z bramką niżej.
                          Jak zrobisz pomiar poprawnej konfiguracji to w "Options" dla tego pomiaru w oknie "To" wpisz 140. Jeśli wykres z taką wartością będzie poprawny, czyli bez zafalowań od odbić z pokoju, to taki pomiar będzie poprawny. Jak będą zafalowania od odbić to zmniejsz odległość mikrofonu i zrób ponownie pomiar.

Skomentuj

mam jeszcze kilka wykresów, pokazało dołek też miedzy średniakiem a wysokotonówka czyli zgranie fazowe powinno byc ok?

taki wykresik wyszedł mi po dołożeniu rezystora 8ohm na sredniaka i 4 ohmy na wysokotonówke, niskotonowy odwrócony a reszta w fazie tak zostawic? jeśli wierzyć tej wkładce to nie jest źle jeszcze dopieszczę i powinno być cacy

Skomentuj

Najlepiej żebyś mógł uzyskać coś podobnego do tego:

Na razie z Twoich pomiarów wynika, że podział GDM-ALX jest ok. W fazie zgodnej wykres płaski, w odwróconej dołek.
                              Żeby ocenić połączenie GDN-GDM musisz obniżyć bramkę pomiarową min. do 300Hz, bo podział w zwrotnicy ravena jest na ok. 500Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                                Najlepiej żebyś mógł uzyskać coś podobnego do tego:

Tak na poważnie ?
                                Last edited by toopcool; 11.12.2020, 21:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                  Tak na poważnie ?
                                  Tak toopcool na poważnie.

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                  Skoro jest schemat zwrotnicy i wszystkie głośniki są w fazie to należy tak to wykonać.
                                  Tak na poważnie toopcool?
                                  Chciałeś wpakować delikwenta na minę proponując mu zwrotnicę z dzielnikiem na wejściu? Nawet Ci się nie chciało zweryfikować czy proponowana zwrotnica jest prawidłowa.
                                  Tak na poważnie toopcool co? "Znafco".
                                  Tą zwrotnicę Tobike umieścił w temacie ravena w 2017 r. Przez 3 lat nikt nie wykrył tego błędu. Nawet raven jako autor tematu, będąc również moderatorem powinien dbać o poprawność zamieszczanych danych. Ciekawe ilu dyletantów zrobiło kolumny na podstawie tej zwrotnicy nie będąc świadomymi co zrobili?

M62B44TU mam nadzieję, że nie masz takich problemów z interpretacją jak toopcool.
                                  Taki wykres najlepiej pozwala zweryfikować współpracę głośników ze zwrotnicą. W samym HolmImpulsie tego nie zrobisz, trzeba skopiować na siebie kilka wykresów.
                                  W każdym razie musisz dla wszystkich pomiarów mieć taką samą bramkę, która pozwoli uzyskać czysty pomiar bez zakłóceń pomieszczenia. Jeśli z 1m nie możesz uzyskać czystych pomiarów zmniejsz odległość do 0,9 lub 0,8m.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                                    Chciałeś wpakować delikwenta na minę proponując mu zwrotnicę z dzielnikiem na wejściu? Nawet Ci się nie chciało zweryfikować czy proponowana zwrotnica jest prawidłowa.
                                    Tak na poważnie toopcool co? "Znafco".
                                    Tą zwrotnicę Tobike umieścił w temacie ravena w 2017 r. Przez 3 lat nikt nie wykrył tego błędu. Nawet raven jako autor tematu, będąc również moderatorem powinien dbać o poprawność zamieszczanych danych. Ciekawe ilu dyletantów zrobiło kolumny na podstawie tej zwrotnicy nie będąc świadomymi co zrobili?
                                    Tak z ciekawosci - ktora to zwrota?

Skomentuj

Witam.Dzięki Panowie za pomoc. Robiłem pomiary w troche wiekszym pokoju, rozłożyłem koce poduszki ale wraz były problemy z odbiciami, niewiem jak ustawic to bramkowanie.

zgranie po mojemu jest ok, pokazały sie dołki po odwróceniu GDMa i GDNa GDWK w fazie,wykres o którym piszesz Patefil tez robiłem czyli kazdy głosnik pomierzony oddzielnie(jest tez ten wykres z wczesniejszych pomiarów wrzucałem go we wcześniejszych postach) , wyszły dołki w punktach podziału na 550Hz i 2500Hz. narazie zostawiam tak jak jest dlamnie jest ok pasuje mi, złożyłem wczoraj drugą kolumne i teraz moge posłuchac wreszcie i jestem zadowolony,altus mi tego nie dawał, słuchanie go drażniło moje uszy a teraz aż ciężko wyłączyć, nie chce sie odchodzić , słysze dużo wiecej dzwięków niż z altusów i grają dużo lepiej bez porównania z altusem. Zdusiłem tylko średniaka bo troche sie wyrywał dałem rezystor 4 ohm przed głośnikiem, niskotonowy jest odwrócony reszta w fazie taki układ dał najbardziej liniowo na wykresie. musze jeszcze pobawić sie z wytłumieniem bo bas jest troche dudniący, wygłuszoną mam dolną i górną scianke i tylna tylko za głośnikiem, 2cm filcem, moze wymienić go na jakąś gąbke?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Tak z ciekawosci - ktora to zwrota?
                                      chyba chodzi o tą https://diyaudio.pl/i/30357/800c...1606766093.jpg
                                      Last edited by M62B44TU; 13.12.2020, 19:40.

Skomentuj

Czyli ostatecznie prawidłowe podłączenie głośników do zwrotnicy jest takie jak na schemacie ravena.

Jak byś miał kiedyś chęć mógłbyś zrobić pomiary Altusów i pokazać je np. w Spam poście.
                                        Last edited by Patefil; 13.12.2020, 20:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez M62B44TU Zobacz posta
                                          Cos nie tak z tym linkiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X