Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników do kolumny-podstawy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośników do kolumny-podstawy

Witam forumowiczów

Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie mi kilku kwestii w temacie budowy kolumn i doboru głośników. Bardziej może w kwestii tego drugiego. Zdaję sobie sprawę, że nie da się tak w kilku zdaniach objąć temat, który niektórzy zgłębiali przez wiele... lat, ale chodzi o kilka podstawowych założeń, których do końca nie rozumiem i nie znalazłem konkretnych odpowiedzi.

Nie zamierzam zajmować się tą profesją, ale mam kilka głośników i chcę coś zmontować chociażby do przysłowiowego grilla, ale w miarę możliwości zgodnie ze sztuką. No i trochę nowej wiedzy zawsze się przyda.

Tylko proszę nie pisać „poszukaj gotowego projektu.....daj sobie spokój, itd.....”

Zastanawiałem się, jak dobrać głośniki np. do zestawu 3-drożnego. Czym się sugerować. Konkretnie zaczynając od np. mocy głośników. Powiedzmy, że mam głośnik niskotonowy 100 wat.

Jakiej mocy szukać głośnik średnio-tonowy i wysoko-tonowy, a żeby były optymalne dla tego zestawu ? Wiem, że mają one ważny parametr, jakim jest skuteczność danego głośnika w dB

Tonsil podaje np. moc głośnika przed i za zwrotnicą ???? Jak to ugryźć na początku.

Na ten moment pomijam kwestie związane z pasmem poszczególnych głośników i związanym z tym podziałem, dalej zwrotnicą. Chodzi mi o dobór głośników pod względem mocy każdego z nich, a żeby było optymalnie, czy skuteczności powinny być przybliżone lub takie same, czy rezystancje powinny być identyczne (przykładowo 4 lub 8 Ohm), czy nie ma to znaczenia (rezystancja). Ostatecznie, jakie moce szukać do tego basowca 100 wat.

Z tego, co się orientuję, to jeśli np. tweeter będzie „za mocny”, to zawsze można go wytłumić rezystorem. Jeśli będzie „za słaby”, to w drugą stronę chyba się nie da.

Zdaję sobie sprawę ze złożoności tematu (obudowa-projekt, zwrotnica-projekt, prawidłowe fazowanie, pomiary), ale od czegoś chciałbym zacząć.

Proszę osoby naprawdę znające temat o kilka wskazówek, czym się sugerować w poszukiwaniu głośników. Na co należy zwrócić uwagę. Oczywiście, jeśli zechce się ktoś podzielić odrobiną wiedzy. Z góry dziękuję za wszelką pomoc w temacie. Pozdrawiam.

Dobór i zgranie głośników w 3 drogach, to jest bardzo szerokie zagadnienie, można powiedzieć nawet dziedzina wiedzy oparta o teorię praktykę. By to sobie uświadomić polecam zacząć od lektury artykułów na stronie głównej diyaudio.pl oraz np.:
    http://www.lucki.com/forum/ksiazka.pdf ,
    https://docplayer.pl/53404124-Glosni...sluchawki.html
    https://ep.com.pl/files/3314.pdf

i cykl artykółw Kisiela pod hasłem "elektronika praktyczna w głośnikowym żywiole" wystarczy wpisać w Google.

Skomentuj

Bardzo dziękuję koledze KAPRINT

Bardzo dużo mocnej teorii. Przeleciałem tak na szybko wszystkie materiały i już widzę, że bardzo ciekawa lektura :) Ja zdaję sobie doskonale sprawę ze złożoności tematu. Niejednokrotnie czytałem różne posty osób, które próbowały swoich sił czy to przy budowie nowego zestawu, czy też modernizacji starego i widziałem, na jakie trudności natrafiali. No i nie każdy ma "smykałkę" i determinację do tego typu rzeczy. Nie mniej jednak najgorsze, co zauważyłem, to często zniechęcanie na samym początku przez inne, doświadczone osoby. Chociaż z drugiej strony często widać kompletnie nieprzygotowanie niektórych osób stawiających pierwsze kroki..... Także w sumie nie ma się co dziwić.

Ja już od dłuższego czasu planowałem coś z tym zrobić. Pozbierałem trochę polecanego oprogramowania, poczytałem trochę, jak i co... W końcu przyszedł czas postawić pierwsze kroki. Chcę teraz pozbierać elementy i zrobić JIG-a, mikrofon, przedwzmacniacz.
      Osławioną wkładkę Panasonica posiadam. Nie mniej jednak chciałem zorientować się na początku, za jakimi głośnikami mogę się rozglądać. Na co patrzeć. Generalnie po pobieżnym przejrzeniu różnych publikacji wychodzi mi, że:

- powinienem zwrócić uwagę na skuteczność głośników. Doczytałem, że tweeter nie może mieć mniejszej skuteczności, niż basowy. Doczytałem, że w danych technicznych np. tweetera moc 100 wat nie oznacza jego mocy "prawdziwej", a przybliżoną moc zestawu, w jakim może pracować. Sama moc za zwrotnicą jest powiedzmy kilka wat.

I tu potrzebowałbym małej podpowiedzi. Z tego, co doczytałem, to np. głośnik 4 Ohm/90 dB i 8 Ohm/90dB, to będzie różnica w graniu (- 3dB bodajże). Czy mając np. głośnik basowy 4 Ohm 90dB i tweeter 8 Ohm 90dB, to mogę mieć potem problem ze wzmocnieniem całości i wówczas szukać tweetera o wyższej skuteczności, niż 90 dB (mowa o 8 Ohm) ???, czy w praktyce będzie to mały wpływ ?

Przepraszam za tak prozaiczne pytanie, ale praktycy to wiedzą, a ja kupię głośniki, które potem okażą się nie trafione i wydane źle fundusze. Z tego, co czytałem, to i basowca można przytłumić, ale to chyba nie najlepsze rozwiązanie ??? Chciałbym coś zakupić, ale muszę mieć rozeznanie i podjąć świadomą decyzję, dlaczego tak , a nie inaczej. Mogę uzyskać pomoc w wytłumaczeniu tej kwestii ? Może ktoś coś napisze, co mnie naprowadzi.

Skomentuj

Jestem początkujący w tym temacie ale z tego co wiem to tweeter da się łatwo przyciszyć niedużym rezystorem 5-10W o małej rezystancji. Natomiast z dużym woofer'em przez który przepływa duży prąd na pewno nie będzie tak prosto. Większe rezystory posiadają stalowy radiator, są chyba drogie, grzeją się na pewno i nie wiem czy ktoś w ogóle coś takiego robił żeby dawać rezystor na woofer.

Skomentuj

xxxx

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
          I tu potrzebowałbym małej podpowiedzi. Z tego, co doczytałem, to np. głośnik 4 Ohm/90 dB i 8 Ohm/90dB, to będzie różnica w graniu (- 3dB bodajże). Czy mając np. głośnik basowy 4 Ohm 90dB i tweeter 8 Ohm 90dB, to mogę mieć potem problem ze wzmocnieniem całości i wówczas szukać tweetera o wyższej skuteczności, niż 90 dB (mowa o 8 Ohm) ???, czy w praktyce będzie to mały wpływ ?
          dokładnie tak jak piszesz , będzie różnica 3dB , dlatego też podają ciśnienie akustyczne przy 2,8V/m by nie trzeba było przeliczać w pamieci pomiedzy 4 a 8 ohm ( takie uproszczenie )
          Last edited by Oliver; 03.03.2020, 22:27.

Skomentuj

Dzięki Wam za pomoc.

Co do woofera, to się orientowałem, że zabiegów z rezystorem się raczej nie stosuje, ale dzięki. No to teraz sytuacja mi się trochę wyklarowała, co do tweeterów. Nie jestem praktykiem i pewne zagadnienia nie sprawdzone organoleptycznie są jedną wielką niewiadomą. Może jeszcze jedno pytanie, jak słyszalna jest ta różnica 3 dB na ucho przeciętnego słuchacza ?, jeśli można to jakoś określić ? Czy konieczna jest w istocie wyrównanie tej różnicy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
              Dzięki Wam za pomoc.

Co do woofera, to się orientowałem, że zabiegów z rezystorem się raczej nie stosuje, ale dzięki. No to teraz sytuacja mi się trochę wyklarowała, co do tweeterów. Nie jestem praktykiem i pewne zagadnienia nie sprawdzone organoleptycznie są jedną wielką niewiadomą. Może jeszcze jedno pytanie, jak słyszalna jest ta różnica 3 dB na ucho przeciętnego słuchacza ?, jeśli można to jakoś określić ? Czy konieczna jest w istocie wyrównanie tej różnicy ?
              +3dB to podwojenie mocy. Do grającego głośnika dołącz drugi taki sam i usłyszysz różnicę 3dB

Skomentuj

Jeśli producent podaje że głośnik ma skuteczność np. 90dB to właśnie tyle ma i nie ważne wtedy czy głośnik ma 4 czy 8ohm.

Skomentuj

Warto dodać, że kilka dB woofera będzie potrzebne do niwelowania dyfrakcji. Nie przeszkodzi, jeśli woofer będzie miał trochę wyższą czułość niż tweeter. Ewentualnie można dorzucić drugi (i trzeci).

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
                    Jeśli producent podaje że głośnik ma skuteczność np. 90dB to właśnie tyle ma i nie ważne wtedy czy głośnik ma 4 czy 8ohm.
                    Jeśli producent podał skuteczność przy jakim napięciu głośnik uzyskuje 90dB, a inne głośniki mają podaną wartość na wat to trzeba sobie sprowadzić wszystkie wartości do jednej jednostki.
                    Ale gdy podają skuteczność głośnika na 1 wat . Tylko 1 wat dla głośnika 8 ohm jest przy napięciu 2,83v a dla głośnika 4 ohm 1 wat jest przy 2v . Wzmacniacz daje sygnał na głosniki w woltach to też każdy z nich mając inną impedancję wydziela inną moc co znaczy że gra ciszej lub głośniej. Przy napięciu wyjściowym 2,83v ze wzmacniacza głośnik 90db/w/m_8 ohm wydzieli 1 wat gdy głośnik 90db/w/m_4 ohm wydzieli 2 waty a tym samym zagra o 3 dB głośniej bo w danych technicznych miał skuteczność 90dB/wat.
                    Drugi przykład to jak połączysz 2 głośniki 90dB/w/m 8 ohm równolegle to uzyskasz 93dB. Tylko że taki zestaw składający się z dwóch głośników będzie miał 4 ohm . I teraz porównaj to do głośnika 90dB/w/m 4 ohm
                    Zazwyczaj dla głośników 4 ohm producenci nie podają skuteczności głośnika dla 1 wat, a podają dla 2,83v gdzie głośnik ma już moc 2W by łatwiej było porównać z głośnikami 8 ohm / 1wat.
                    przykład:
                    https://akustyk.com.pl/public/upload...8w_4531g01.pdf

Skomentuj

Bardzo Wam dziękuję za szczegółowe wytłumaczenie.

Teraz wszystko jasne. Czyli te 3dB, to nie bagatela. Pozdrowionka.

Skomentuj

Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta
                        Warto dodać, że kilka dB woofera będzie potrzebne do niwelowania dyfrakcji. Nie przeszkodzi, jeśli woofer będzie miał trochę wyższą czułość niż tweeter. Ewentualnie można dorzucić drugi (i trzeci).
                        Raczej lepiej żeby tweeter miał wyższą czułość niż woofer. Tweeter można normalnie przyciszyć zwkłym rezystorem np. 5w bo nie odkłada się duża moc na rezystorze w torze tweetera. Woofera ściszyć już tak prosto się nie da.

Skomentuj

Witam. Przecież nie miesza sie impedancji głośników w jednej kolumnie a jeśli to uwzględnia to zwrotnica a w ogóle jak podana impedancja na głośniku jest 8ohm to w całym paśmie może mieć od 4 do 12. nie można tego rozpatrywac z punktu widzenia wzmacniacza i mocy strikte wydzielanej w cewce. Ale ja chciał bym zapytac o coś innego. A mianowicie o dwie rzeczy. pierwsza to jakie sa zasady dobierania średnicy głosnika średniotonowego do niskotonowego. druga jaką skuteczność powinny miec poszczegulne głośniki podobną czy wysokie tony i średnie wiekszą? Czy ktoś z Was Panowie bawił sie z układem izobarycznym głosników lub z kolumnami aktywnymi. Chodzi mi o zwrotnice aktywna i końcówki mocy na poszczególny głosnik?

Skomentuj

Czaruję...
                          X