Witam, jak w temacie, chcę zbudować kolumny podłogowe, posiadam Visaton 4xW170s 8ohm, Seas H204 2szt, wysokich nie mam bo się okazało że jeden jest uszkodzony i nie dokupię już takiego. Czyli mam przetworniki prawie wszystkie do budowy kolumn 3 drożnych. Proszę o jakieś sugestie co z tego mogę zbudować, będzie to grało w przeważającym czasie w kinie domowym, amplituner Yamaha RX-A1010, pozdr
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Potrzbuję pomocy przy budowie kolumn
Collapse
X
-
Napiszę tobie jak ja bym to zrobił nie wchodząc zbytnio w koszta. 2 x Visaton w obudowie zamkniętej 60L , filtr 2-rzędu okolice 600Hz . By dobrać elementy filtra potrzebujesz zrobić pomiar impedancji głośnika. Te 8ohm to tylko taka średnia. Średniotonowiec posiadasz trochę za głośny to będziesz musiał go przyciszyć o jakieś 2dB ale to też trzeba pomierzyć bo nie wiadomo jak wyjdzie , wpływ na wynik końcowy będą miały filtry. Praca od 600Hz do 2,5kHz , zwrotnice 2-rzędu . Wyżej bym nie ciął bo w okolicach 3kHz jest pik dość wyraźny. I powyżej piku głośnik staje sie mocno kierunkowy. Na wysokie kupiłbym jakiś tani wysokotonowy bo szkoda na to wiecej kasy wydawać . Tylko musisz mieć na uwadze rezonans wysokotonówki bo lepiej by był jakby miała rezonans dożo ponieżej 1kHz.
Druga opcja prostsza. Pominąć głośnik średniotonowy i zbudować kolumnę 2-drożną . Uciąć Visatona przy 3kHz i pociągnąć dalej wysokotonówką której jeszcze nie masz .
Skomentuj