Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stereo do peceta: jakość, dobre zejście i małe wymiary - da się to połączyć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stereo do peceta: jakość, dobre zejście i małe wymiary - da się to połączyć?

Chyba wszystko zawarte w temacie, czyli:
    - stereo do peceta, z nastawieniem na muzykę/jakość, ale odpowiednie zejście też się przyda (gry+filmy),
    - sprawą krytyczną jest objętość monitorów (2.0) / satelit (2.1) - nie ma szans na poprawne rozstawienie monitorów np. 12-15 litrów,
    - są jakiekolwiek szanse na 2.0, czy raczej od razu iść w 2.1?
    - budżet: czterocyfrowy, mocno ruchomy, jak będzie warto to nie ma problemu z dołożeniem, zestaw ma być na dłuuugo - czyli raz a dobrze, niestety małe wymiary niosą spore ograniczenia.

Niedługo będę robić małe monitory na biurko do komputera. Szerokopasmowy + niskotonowy z membraną bierną. Pomysł na kolumnę podsunął mi Oskar. Obudowy się już robią, głośniki już na miejscu :) Ale niestety jeszcze to chwilę potrwa...

Skomentuj

Możesz zdradzić jaki woofer? Patrzyłem np. na Tang Band W5-1138SMF. Niby tylko pięć cali, a potrafi przepompować sporo i według symulacji schodzi poniżej 40Hz/f3 w małej obudowie.
      Bass reflex wychodził mi kosmiczny (średnica/długość) jak na wielkość głośnika i obudowy, co do membrany biernej nie miałem pomysłu...
      Last edited by rzymo; 08.03.2020, 16:35.

Skomentuj

a zobacz stx electrino m-100 aktywne
        nie sa strasznie duze i maja wbudowany wzmacniacz z kompletem wejsc

tez mam na pomiarach nowe monitorki na 4" stx z nowym wysokotonowym
        czekam tylko na nowy cd

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          tez mam na pomiarach nowe monitorki na 4" stx z nowym wysokotonowym
          a coś więcej zdradzisz ?

Skomentuj

Jeśli chcesz małe,dobre i z zejściem, to może coś na midwooferach Purifi? Na razie mają tylko 6" ale będzie też 4".

Skomentuj

5 litrow b-r
              https://stx.pl/w-11-100-8-mc.html
              +
              https://stx.pl/t-9-100-8-ms.html

jakas tam zwrotnica juz jest. gra to przyjemnie. wysokie sa lagodniejsze niz w PC, srednie tony pelne i naturalne (w wersji z missionem byly nieco matowe) a bas jest, mimo ze wyraznie slychac ze wysoko strojony
              jeszcze kilka zabaw i moze bedzie gotowy projekt

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta
              Jeśli chcesz małe,dobre i z zejściem, to może coś na midwooferach Purifi? Na razie mają tylko 6" ale będzie też 4".
              fajne
              ktos to w kraju sprzedaje? czy tylko z ich sklepu?

Skomentuj

https://stx.pl/t-10-150-8-msx.html mnie ten zaciekawił. Wiesz coś o nim?

Skomentuj

jeszcze nie

Skomentuj

fajne
                    ktos to w kraju sprzedaje? czy tylko z ich sklepu?
                    Nie, dopiero wchodzi do produkcji. Cena spora, ale głośniczek spełnia wymagania: bas jak z kolumienek podłogowych, ale w skrzynkach na biurko.

Skomentuj

a zobacz stx electrino m-100 aktywne
                      nie sa strasznie duze i maja wbudowany wzmacniacz z kompletem wejsc
                      Wysokie na 32cm, głębokie na 30cm - no właśnie te Electrino są za duże :/ Celuję w coś mniejszego.

Skomentuj

Hmm...

Jeśli pójdę w typowe stereo, a nie 2.1 to właśnie o czymś takim myślałem... :) Na pierwszym zdjęciu SLS 5.25" (?), na drugim zdjęciu TangBand W5-1138 + w obu Fountek FR88EX, w niecałych 7 litrach brutto.
                        W tym Founteku ciut mi brakowało góry (wybrzmiewanie talerzy), ale myślę że ciekawsza szerokopasmówka by się znalazła. A może sama filtracja od dołu by wystarczyła... (słuchałem go tylko w pełni szerokopasmowo).

Teraz widzę, że TangBand sprzedaje zestawy woofer W5 / W6 + membrana bierna, też jakiś koncept, zamiast rozważania jak duży BR się zmieści...
                        http://www.tb-speaker.com/products/pr14-b
                        Last edited by rzymo; 15.03.2020, 06:09.

Skomentuj

Pan Adam z Zap audio robił na tym founteku mini monitory zwrotnica chyba też do tego gdzieś jest u niego na stronie http://zap-acoustics.pl/relacja-prac...ountek-fr88ex/ napisz do nich jak jesteś nim zainteresowany, bez suba do takiego zestawu się nie obejdzie raczej ,moim zdaniem .

Skomentuj

Pewnie znów kupię te Founteki - z czystej ciekawości :) Żeby sprawdzić to, czy jak odetnę je od dołu, to góra się poprawi... Na to liczę, bo brzmieniowo głośniczki bardzo mi podpasowały.

Oczywiście że bez wspomagania dołem basu z tego nie będzie (i ma to mało sensu, podobnie jak w TB 3-4", okolice 150Hz i niżej to spory wzrost zniekształceń) - stąd też wrzuciłem fotki kolumienek, w których za bas odpowiadają 5" woofery. I taka koncepcja pasuje mi bardziej niż zestaw 2.1
                            Last edited by rzymo; 15.03.2020, 07:38.

Skomentuj

Ja robię na tym founteku też tylko że z dużo mniejszym wooferem (SLS-85). Tak jak @charLeS wspominał. Kolumienki typowo na biurko więc jeszcze mniejsze, ale jak to wszystko wyjdzie to się zobaczy :) . Na razie czekam na docięte płyty. Też jestem ciekaw jak ten fountek zabrzmi. Pełnopasmowo tez mi brakowało góry z niego trochę ale myślę że to się jakoś ogranie :) .

P.S o ile mi wiadomo to w boenicke siedzi niższy model fe85 a nie fr88ex.

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
                                W tym Founteku ciut mi brakowało góry (wybrzmiewanie talerzy), ale myślę że ciekawsza szerokopasmówka by się znalazła. A może sama filtracja od dołu by wystarczyła... (słuchałem go tylko w pełni szerokopasmowo).
                                Brak modulacji basem dobrze wpływa na odbiór pozostałego pasma, natomiast filtr od dołu nie pomoże na górę, w sensie że będzie jej więcej.

Skomentuj

Tzn. nie wiem czy się dobrze rozumiemy - mam wrażenie, że jak zmuszałem tę 3 calówkę do grania pełnym pasmem to góra była taka przytłumiona. Liczę na to, że jak odbiorę jej konieczność grania 'dołem', to i pokaże nieco więcej w wyższym zakresie...

Skomentuj

dolphin chyba robil takie monitorki

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
                                      Tzn. nie wiem czy się dobrze rozumiemy - mam wrażenie, że jak zmuszałem tę 3 calówkę do grania pełnym pasmem to góra była taka przytłumiona.
                                      Jeśli wytniesz bas, to z automatu góry będzie "więcej".
                                      Natomiast szerokopasmówka z racji swojej konstrukcji nie zagra tak jak głośnik wysokotonowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta
                                        Nie, dopiero wchodzi do produkcji. Cena spora, ale głośniczek spełnia wymagania: bas jak z kolumienek podłogowych, ale w skrzynkach na biurko.
                                        Z tego co widzę to cena ponad 1700 zł/szt. Trochę kosmos...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X