Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie napięcie przy pomiarze głośnika wysokotonowego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie napięcie przy pomiarze głośnika wysokotonowego?

Przy jakim napięciu mierzycie "gołe" głośniki wysokotonowe by ich nie uszkodzić? Pierwotnie planowałem to robić "Sweepem" przy mocy 1W (ustawianym dla sinusoidy 1kHz z generatora dla 0dBFS), ale jak się pobawiłem z pomiarami niskośredniotonowca mocą 1W, to mam obawy czy wysokotonowiec to przeżyje:) Zrobiłem pomiary dla różnej wartości napięcia na zaciskach by zobaczyć jaki jest odstęp od szumu tła i preampa. Wyszło mi że 1V daje jeszcze w miarę sensowne SNR, bo 0.5V wypada już trochę słabo.

Ewentualnie można jeszcze przejść na sygnał Periodic Noise z szumem różowym, bo SNR wygląda lepiej jak dla Sweepa.
    Last edited by mecedo; 17.03.2020, 18:47.

Prawie nigdy nie mierze tego napiecia przy pomiarze na osi. Kazdy tweeter wytrzyma spokonie 1 w i wiecej, chyba ze mierzysz delikatne wstegi to trzeba ograniczyc pasmo, zeby go nie uszkodzic. Mozesz ustawic jakies tam 2 volty mniej wiecej i siemano.

Skomentuj

No tak, wstęgi to wiem że śliski temat. Dzięki za wskazówkę. Tak więc przyjmę 1.5V do pomiarów i powinno być ok. Tym bardziej że jak się zrobi poprawnie pomiary, to teoretycznie wystarczą dwa: samego tweetera i równolegle z niskotonowcem, a potem będzie już przez zwrotnicę :)

Skomentuj

Ja mierzę wszystko z napięciem 2.8V . 4 ohmowe tweetery dostawały 2W i jakoś żaden się nie popsuł ;-). A wstęgi przez kondensator 82uF.

Skomentuj

Zamieszczone przez mecedo Zobacz posta
          No tak, wstęgi to wiem że śliski temat. Dzięki za wskazówkę. Tak więc przyjmę 1.5V do pomiarów i powinno być ok. Tym bardziej że jak się zrobi poprawnie pomiary, to teoretycznie wystarczą dwa: samego tweetera i równolegle z niskotonowcem, a potem będzie już przez zwrotnicę
          Jak mierzysz Arta, to mozesz uzyc do pomiaru szumu z odcieciem niskiego pasma - jesli sie boisz o tweeter.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            A wstęgi przez kondensator 82uF.
            A czy jak się mierzy wstęgę z takim kondensatorem, to trzeba potem skorygować fazę by program do projektowania zwrotnicy poprawnie robił wyliczenia?

Skomentuj

Czaruję...
            X