Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do 20m2.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do 20m2.

Witam,

Po miesiącach czytania na temat subów zamierzam mam mętlik co do wyboru głośnika.
    Pokój 20m2 (3.5m/5m - przy czym sprzęt na dłuższym boku ustawiony więc odległość od głośników około 3m).
    Fronty - stx mx140 diy.
    Wzmak do suba jest wyciągnięty z suba THX firmy Teufel: 350W rms 4Ω (500W poboru).
    Pierwotnie myślałem o RSS265HF-4 10" (350W) lub wersji 12" (400W) ale nigdzie nie ma subów na b-r, wszyscy psioczą że to suby na jakościowe granie w klozecie. Potem wpadł Scan 26W-4558T00 no i pytanie czy w b-r czy MB (tu cena wzrasta o 500zl).
    Budżet na głośnik max 1500zł.

1. Jest sens w takim pokoju pchać się w 12" czy wystarczy 10"?
    2. B-r czy Mb? Efekt będzie taki sam i różnica to koszt MB i wielkość obudowy?
    3. Jest też ciekawa promocja na 12tkę scana z MB (1350zł), co myśliicie?
    https://www.poweraudio.pl/scan-speak...00-p-2719.html

Z góry dzięki za pomoc,
    Pozdrawiam!
    Last edited by mrx_tm; 18.03.2020, 17:03.

https://www.mega-acoustic.pl/poradni...or-akustyczny/

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, znam stronę i korzystałem ale tam nie dostanę odpowiedzi na moje pytania.

Skomentuj

Zamieszczone przez mrx_tm Zobacz posta
        Dzięki za odpowiedź, znam stronę i korzystałem ale tam nie dostanę odpowiedzi na moje pytania.
        Co z tego że zbudujesz subwoofer jak twoje miejsce odsłuchowe jest w miejscu gdzie nie ma basu. Domyślam się że ten sub jest do kina. Nigdy nie budowałem konstrukcji Membrana bierna ale ze słyszenia wiem że lepszym złem jest B-R. W obudowie zamkniętej brzmienie jest najlepsze. Od tego zacznij wybór.

Skomentuj

W tej chwili mam suba b-r i basu jest dość sporo w miejscu odsłuchowym schodzi do 35hz około więc szału nie ma (na tyle zresztą był strojony). b-r to praktycznie to samo co MB przecież a scan w b-r musiałby przy strojeniu 20hz mieć metr długości + świst z racji dużego x-maxa. CL testowalem u siebie svs sb-3000 i jest tragedia mało basu i małe zejście.

Skomentuj

W tej chwili mam suba b-r i basu jest dość sporo w miejscu odsłuchowym schodzi do 35hz około więc szału nie ma (na tyle zresztą był strojony).

b-r to praktycznie to samo co MB przecież a scan w b-r musiałby przy strojeniu 20hz mieć metr długości + świst z racji dużego x-maxa. CL testowalem u siebie svs sb-3000 i jest tragedia mało basu i małe zejście.
            https://diyaudio.pl/content.php/36-O...sive-radiator)

Skomentuj

przy 31,1 hz i blisko zielona linia czyli nie ma tak źle.

No ten scan jest zaprojektowany do MB właśnie czyż nie?

Skomentuj

No ten scan jest zaprojektowany do MB właśnie czyż nie?
                Sam napisałeś że to jedno i to samo więc może działać w obu konstrukcjach. Ale czy czytałeś ze zrozumieniem linka ?
                https://diyaudio.pl/content.php/36-O...sive-radiator)

Skomentuj

"Zwróćmy jednak uwagę, że zjawisko to mam miejsce już poniżej zakresu częstotliwości efektywnego przetwarzania przez głośnik, a zatem znaczenie tego zjawiska jest pomijalne."
                  Jeśli zjawisko to byłoby istotne najprawdopodobniej takie suby nie schodziłyby nisko.
                  Ok może być b-r tylko jak upchać 90cm rury w środku? Bo pakowanie 8.5cm (srednica) mija się z celem.

Skomentuj

"Zwróćmy jednak uwagę, że zjawisko to mam miejsce już poniżej zakresu częstotliwości efektywnego przetwarzania przez głośnik, a zatem znaczenie tego zjawiska jest pomijalne."
                    Jeśli zjawisko to byłoby istotne najprawdopodobniej takie suby nie schodziłyby nisko.
                    Czy zauważyłeś że różowa linia jest niżej o 10dB przy 30Hz od czarnej linii b-r. To prawie 10 razy ciszej. A jeszcze nie było nic o group delay.
                    A ciekawe co sie stanie jak napiszę że do tego 26W-4558T00 wypadałoby wstawić 15cm średnicy b-r . To dopiero byłaby zagadka.

Skomentuj

Zauważyłem.

30W/4550T00 ma f3 na 30hz przy strojeniu na 20hz. To słabo?
                      To oczywiste że b0r zawsze będzie lepszy niż MB. Będziemy się tak przekomarzać czy w końcu pomożesz z problemem. Sub na b-r w moim przypadku byłby najlepszy (z racji wykończenia jakie chce zrobić) dlatego ponawiam pytanie, jak zmieścić 90cm rurę w środku?

Skomentuj

jak zmieścić 90cm rurę w środku?
                        Musisz zwiększyć litraż obudowy o pojemność rury i wykonać ją z kolankami 90 stopni albo jako br szczelinowy.

Skomentuj

Zrób symulację group delay i pokaż

Skomentuj

Buda 50L strojenie na 25hz f3 - 30hz

Impuls dość przyzwoicie wygląda. No i dlugość b-r 708mm, to jest do upchania w budzie!

Skomentuj

impuls jak na b-r znosnie , z tunelem mozesz poradzic jak piotreq123 napisał, jaki to byl glosnik ?

Skomentuj

Scan 30W.4558T00

Przy 40 litrach wypłaszczenie spada z 13.5ms na 11 a długość br rośnie do 900mm. F3 ~33hz.
                                Last edited by mrx_tm; 23.03.2020, 11:58.

Skomentuj

Zrobiłem sobie też symulację , ja bym wolał to co winISD wyliczył. 90L 17Hz bo tam masz najmniesze group delay. Tylko że ten głośnik ma 50 EBP i tak naprawdę jest do obudowy zamkniętej . W b-r do kina się nada

Skomentuj

Nie no na 90L to ja nie mam miejsca...
                                    50L to taki dobry kompromis.

Skomentuj

i w ten sposob dotarlismy do konpromisu 70L , mniej nie polecam .

Skomentuj

Faktycznie te 70L i strojenie na 18hz wygląda ładnie pod kątem impulsu. Myślę że kupię go zrobię budę do testów i będę sprawdzał.
                                        Chyba że znacie jakies dobre alternatywy do kina 12" (4 ohm niestety wiec tiw300 odpada) w b-r.

W przyszłości zamierzam zrobić jakieś dobre 3 drogi na fronty więc muza odpadnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X